Most olvasom, hogy HuTi lett a topik gazda, sok sikert kívánok neki is! Nem lesz könnyű dolga, láthatóan egyesek kibérelték maguknak ezt a topikot trollkodásra, tudatosan negatív vélemények rendszeres és módszeres kinyilvánítására. ( nem tévesztendő össze az indokolt és korrekt ellenvéleményekkel, azokra is szükség van ). Amiben tudom segítem munkádat!
érdekesen változtatod a véleményedet....korábban a Molt minősítetted egyszemélyben, most már általánosítasz az egész bétre.... amivel egyébként egyetértek...Mol kapcsán más a véleményem ...de minimum nem annyira egyoldalú, mint neked.... Rus olaj elzárása eu által nem lehetséges hiszen három ország minimum érintett.....tranzit díj egyrészt még nem lejátszott történet, de ha emeli a Janaf az árait, nem vagyok biztos benne, hogy az INA-ra nem fog vissza ütni....ami viszont a Horvát politikai elitnek kényes kérdés...ne gondold azt, hogy monopol helyzetben lennének a Horvátok....Azeri olajhoz építhetünk Szerbián keresztül is csővezetéket...első lépésről már szerződtek....
Tranzit díj emelkedés vonzata - ahogyan írod áremelkedés -, ami egyben verseny előny csökkenést jelent. Ha nincs orosz olaj, a profit csökken. A külföldi tőke nem az orosz olaj miatt került a MOLból kivonásra, hanem a kormány EU és USA ellenes külpolitikája, valamint a konszenzus kerülő, öncélú, kiszámíthatatlan, kommunista módszerekre emlékeztető gazdaságpolitikája miatt. Lásd: a többi részvényből is távozott a külföldi tőke.
Valószínűleg a lényegre tapintottál( nem csak ebben a meglátásodban), mondjuk a dislike szerepe itt nem tudom( korrektül írtad, abszolút logikus és lényegretörő, stb). Hajrá HuTi, sok sikert!
Valószínűleg a lényegre tapintottál( nem csak ebben a meglátásodban), mondjuk a dislike szerepe itt nem tudom( korrektül írtad, abszolút logikus és lényegretörő, stb). Hajrá HuTi, sok sikert!
A tranzitdíj beépül az árakba, nem a profitot csökkenti. Azzal sem értek egyet, hogy az Orosz olaj nélkül a MOL-nak annyi lenne. A szakmában nyílt titok, hogy műszakilag nem megoldhatatlan az átállás ha szükségessé válik, legfeljebb többe kerül ha sürgős. Ez a technikai oldal. Az árazással kapcsolatban pedig jelenleg a külföldi befektető tőke legnagyobb gátja az Orosz olaj. Az ellátásbiztonsági kockázatnál sokkal súlyosabban nyomja az árfolyamot, hogy jelenleg nincs az a nyugati alapkezelő aki ezt fel meri vállalni.
Hasonlóan gondolkozom. Senki nem várta és nem is várja, hogy év/év alapon jobb lesz az eredmény, mert a ‘22 több szempontból is kiugró volt. Ellenben a ‘23 Q1 -ben már végig termelt a hazainál is nagyobb Lengyel kúthálózat. Ha a jelenlegi körülmények mellett megközelíti az elemzői várakozásokat, akkor is borzasztóan erős eredményről beszélhetünk. Gondoljunk csak bele, hogy a ‘19 Q1-hez képest +50% a várakozás USD-ben. Akkor volt kb 280 az USD és 3000-3400Ft a MOL.
Másrészről a magas fogalom ellenére alig volt 22Q1-ben a MOL-nak nyeresége a kisker tevékenységen (régiós szinten, mert a magyar nyilván negatív volt). Harmadrészt 22Q1-ben már nyílt a brent-ural spread. Szóval, ha csak néhány százalékkal marad el a 23Q1 az előző évitől, akkor az nem hogy nem rossz, hanem nagyon jó hír. Szerintem. Valószínű, hogy elkezdenek termelni a korábbi évek fejlesztései. A több éves eredmény növekedés trendjébe nagyon is jól illeszkedik az elemzői várakozás, ami csak 22-höz képest csökken. A 22-es eredmény lóg ki, de nagyon. Főleg, ha a lesápolt 2,2 Mrd USD-t is figyelembe vesszük. Ami ráadásul nem is, vagy csak részben látszik a tavaly közölt eredményekben.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.