Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2026. 02. 01. 11:36
Előzmény: #859  Placi82
Picit már fárasztó ez a népmesehős figura amit magadra öltöttél. Az okos és ravasz, de becsületes fiú,  aki szembeszáll a gonosz hatalmasokkal. Persze mindig csak egyenesen, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom is tenné. 
Placi82 2026. 02. 01. 00:03
Előzmény: #855  ASR
Nem vagy az édesapám. Picit túlzásnak és 40 és férfiként öregnek  érzem magam ahhoz, hogy nevelj engem. És jogod sincs hozzá!
Kérem a topikbol való kitiltasomat. Annyi becsületet kerhetek Tőled , hogy az indoklásban ez legyen. "A kitiltás, a saját maga kérésére történt" 
Üdv. 
Placi82 2026. 01. 31. 23:54
Előzmény: #856  MrSomm
"" MrSomm ma, 22:36En azt nem ertem, hogy PLaci, te miert igy nezel erre az egesz folyamatra, hogy a szabalyozok/bankok/tudodkik a hibasak, meg a nemtudomkik milyen modon csalnak es a tobbi nemtudomkik hogyan iranyitanak mindent a hatterbol""
Mert ismerem az egyetemes történelmet több szaz történelmi és gazdasagtortenelmi könyvet olvastam ki, és mind megjegyeztem, nem felejtek.
Országos OKTV  történelmi verseny top 3  ban benne voltam. Már gimis koromban. Több infót nem adok. És aki részleteiben ismeri a világtörténelmet, az lát mintákat és sémakat az idővonalon!😉. Többet nem mondok erről a témáról, max személyesen, de azt nem preferálnám... 
Placi82 2026. 01. 31. 23:37
Előzmény: #856  MrSomm
Mrsomm. Ismerjük egymást. Téged bírlak, sokszor eljatszom a hülyét mert élvezem, 😀de most beszélek veled komolyan! Mert látom a gondolatmenetedet, mar először amikor írtál! Komolyan mondom. Nekem 3 évvel hamarabb voltak azok a részvények mint neked, bizonyítani is tudom:))
Tudod engem az zavar, hogy cinkelt lapokkal játszanak. CSALNAK!! Emlékszel az tegnap  előtti eset előtti vircsaftra? 2025 december 29 én? A CME Group amelyhez a COMEX is tartozik a 2025. december 29-én zárás után életbe léptetett magasabb margin (őke.letéti)követelményeket több nemesfém  igy arany és ezüst  határidős kontraktusaira.Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek többlet készpénzt kellett elhelyezniük fedezetként, hogy pozícióikat fenntarthassák.margin emelés 2025. december 29-től lépett hatályba (zárás után). Ez egy aljas két ünnep közötti sunyi, válasz volt a nagy piaci volatilitásra és az emelkedő árakra, azta célt szolgálta ami a tegnapi is. Én mindig olvasok  híreket na de ekkora idoziteni? És aznap éjfélkor életbe is lépett. 
Arany ezüst veszélyes,  bármikor leszivatunk titeket!!!! Hahaha!!! Mert mi felsőbbrendűnek vagyunk nálatok. . EZ AZ ÜZENETUK NEKÜNK !!! Sajnos. 
 Akár úgy is hogy, nincs" vétel gomb" az applikaciodon, kereskedési felületen!!! már eljátszottak nem is egyszer, lásd Hunt fiverek. De utána is. . És ez rémisztő, és ijesztő, gatlastalanul pofátlanul! büntetlenül teszik. Holnaputan, vagy később derült egbol villamcsapaskent, lemanipulalnak mechanikai okra hivatkozva megint valami leszabalyozassal???? . Hol a szabad liberális  piac????  Ez neoliberális piac. És nem tetszik...Érted-e? 
NDX nel látsz ilyet?? Nem!!! Vajon miért? 
Azt hiszed nem teszik meg?? Simán előtted is olyanokat tettek 1930 ig visszamenőleg hogy könyvet irhatnek belőle... Mert az arany a dollár ellensege, mert  bizonyítja a tulnyomtatast,  és vetélytárs lehet..... 
"Nem érdekel ki ül Anglia  trónjan , ha nálam van Anglia pénznyomtatásának joga!" 
Ezt  bejegyzest lementem, gyorsan mert ebben is lehet rasszizmusra utaló jel, és törölve lesz, akkor beteszem az ezüst topikba:), jó lenne, ha válaszolsz, akkor oda válaszolj, mert nehezen tűröm a cenzúrat, továbbá Nomádot is zavarom itt🤣
MrSomm 2026. 01. 31. 22:36
En azt nem ertem, hogy PLaci, te miert igy nezel erre az egesz folyamatra, hogy a szabalyozok/bankok/tudodkik a hibasak, meg a nemtudomkik milyen modon csalnak es a tobbi nemtudomkik hogyan iranyitanak mindent a hatterbol. 
Nem! Vannak azok a szereplok, akik azt hiszik, jobban tudnak valamit a piacnal es tulnyujtoznak a pozicioikkal. Ha valakit bedont, hogy a margint megmelik 10%-al, vagy 20%-al, akkor ott nagyon durvan tul vannak huzva a poziciok. Ha jol tudom most 9%-rol emeltek 11% a margint. 
Nem is ertem egyebkent, hogy miert engedik ezeket a hatalmas tokeatteteles pozikat. Vagyis igen, mert ok lehuzzak szepen a jutalekot es ha 100e$ pozciot vesz fel a szereplo, de csak 10e$ kp-ja van, attol meg 10x a jutalek. Szerintem teljesen normalis, hogy szabalyozzak a piacot es nem hagyjak a kokain-ketamin-adderall-on elo tradereket amokfutni sem, viszont a jutalekhoz meg a forgalom kell. Meg kellenek akik megveszik es eladjak az ipari szereplok papirjat is. Nem egyszeru az egyensulyt megtalalni. A tozsdeknek az az elemi erdekuk, hogy kereskedjenek a szereplok.
Mar egyszer irtam, azt hogy a papirforgalom nagyobb, mint a fizikai, szerintem teljesen normalis. Erre van kitalalva a futures market. A banyasz/gyarto eladja a fizikai termeket, cserebe vesz futures shortot, a fizikai vasarlo megveszi a fizikai termeket es vesz futures longot. Amikor leszallitottak a termeket, ezek lesznek szembe allitva.

Azt hogy az adott pillanatban a managed money mekkora resze a piacnak szerintem eleg nehez megmondani. Biztos vagyok benne, hogy ezt vannak olyan szereplok akik tudjak. Az meg, hogy ilyenkor a szemet shortosok leverik az arat, nem igazan allja meg a helyet, mert nincsenek ott a szemet longosok, akik eddig felvertek az arakat. Es a long oldal ugy gondolja, hogy lesz majd olcsobban is a termek. Van manipulacio, torvenytelen es tisztessegtelen es sajnos erre csak evekkel kesobb derul feny. De szerintem karos minden mozgas moge csalast gondolni.
Az meg, hogy annyira elborulnak a szereplok, hogy kepesek lennenek bedonteni mindent is, igen is meg kell akadalyozza a tozsde es/vagy a szabolyozo. Ha ez liquidation only-val megy akkor azzal. Volt egy sved trader, aki majdnem bedontotte a penzugyi piacokat. A neve nem ugrik be, de erdekes sztory. Akkor O egy nemtudomki volt? Szerintem csak egy szereplo, aki elborult es nem lett igaza. Jobb lett volna ha zarjak a pozik nagy reszet 2-3 nappal az elott, hogy rendszerszintu kockazat lett? Igen! Sot az osszeset. De nem tokeletes egy rendszer sem. 
ASR 2026. 01. 31. 21:57
Előzmény: #854  Placi82
Nem a "COMEX urai" kifejezés szerepelt benne. Rendszeresen használod a kódolt rasszizmust eszközként. Ha a profilodra ránéz valaki, rögtön felismeri a mintát, de itt most a szokásosnál is nyíltabban sikerült előadnod. Múltkor a "fehéremberes" megjegyzésednél már szóltam, hogy ne hozz kellemetlen helyzetbe. A passzív-agresszív stílus pedig hasonlóan problematikus. Magadnak használnál vele, ha kevesebb indulattal írnál.
Placi82 2026. 01. 31. 21:11
Előzmény: #852  ASR
Tartalma igaz ,amit írtam, ha kell közhiteles  adatokkal tudtam volna alatamasztani. Ezt bármikor vállalom, ha esetleg kérik. Nem írok olyat amiben nem vagyok biztos. Tehát Te úgy ítélted  meg ,hogy kódolt rasszizmus volt a" COMEX urai" ,alatt,kik nem jogszerűen hozhatnak liquidation only szabályt amivel tönkretették a Hunt fivéreket . Igen is Ők  felsobbrendusegukben , a jog  felett állnak , sokszor büntetlenül...., 
De lényegtelen ....itt!
 Jogod van hozzá te topikod . Ennyi 
N0MAD 2026. 01. 31. 17:46
Előzmény: #850  Placi82
akkor ismét megkérdezem: hányszor jösz még vissza azután hogy többször elmondtan be nem teszed ide a lábad többet széthisztizni az értelmes beszélgetést?
Szivesen olvasom mert értelmes gondolatok vannak. Nem nagyon szólok hozzá ha nem érzem hozzá tudnék tenni. Na akard szétütni.
ASR 2026. 01. 31. 16:31
Nem a tartalma miatt lett törölve, hanem az alig kódolt rasszizmus miatt. Itt továbbra is kulturáltan beszélgetünk, és vitatkozni sőt, érvelve kritizálni is ér.
Goldstein17 2026. 01. 31. 15:04
Nem tudom mit törölt ASR, nem láttam. Nyilván valami olyat írtál ami szerinte nem idevaló. 
Placi82 2026. 01. 31. 13:37
Előzmény: #849  Goldstein17
Köszönöm, hogy amit ASR törölt , azt te is leírtad. A szabályozói oldal , nem mondjuk ki a nevüket akkor ,hogy ne legyen törölve ez a poszt is. Egyszerűen megtiltotta az a COMEX urai az ezüst vételt és csak eladni lehetett . Mi van?  Ők csalnak a papir  ezustel már akkor is fedezetlen ügyletekkel ,szorították le az árat. És mikor valaki , jelen esetben a Hunt fivérek meglátják az anomáliát és a globális  csalás gyenge pontját, és  megszivatjak őket !!...akkor hozznak A COMEX 1980 januárjában bevezette az ún. „liquidation only szabályt az ezüstpiacon.
 Magyarán durván csaltak. Mert nem lehetett több ezüstöt venni csak eladni volt  szabad.!!!!!!!!!!!!!
Ha Fidesz holnap hoz egy olyan szabályt hogy lakás piacon mint a COMEX 1980 ban, akkor. zuhanni fognak a lakás árak mint a kő, akkor minden mocsoknak el fogja ASR is mondani , és jogosan felháborodik. De a COMEX húzása az rendben van? . És lesz még ilyen .....tegnap is volt ,csak egy más jellegű volt a  vicsaft.
Amúgy ezt AI ből szedted amit  írtál. Mert akkor gratula ! Ez azt jelenti hogy ellenőrzod a dolgokat😉 . Helyes!!!
És ugye hogy jól írtam?:), amit ASR törölt. Nem ertem miert mondjuk 
De elengedem.
Goldstein17 2026. 01. 31. 08:59
Előzmény: #846  ASR
Nem voltak klasszikus értelemben csalók, csak rájöttek a piac gyengeségére, kiszarítottákaz ezüst piacot. Nagy tételben vettek fizikai ezüstöt és közben hatalmas határidős ügyleteket kötöttek hitelre, a shortosokat szivatták,  velük hajtották az árfolyamot és erre szálltak rá a spekulánsok,  ugy mint most. Akkor is a szabályozó oldal inditotta be az esest,  mint most is volt a hír pár napja,
  • a Comex csak záróugyleteket engedelyezett es megemelte a margin követelményeket, a bankok pedig nem adtak több hitelt es jottek az azonnali margin callok. 10 %-ra esett az árfolyam. Most is kb ez történt bar most a szabalyozoi oldal sokkal finomabban avatkozott be, de működtek a reflexből nekem is eszembe jutott a dolog, bár nem volt kitettségem csak figyeltem a piacot , bennem is működött a kapzsiság:)
  • Placi82 2026. 01. 30. 23:00
    Törölt hozzászólás
    papafilip 2026. 01. 30. 22:40
    Előzmény: #846  ASR
    Csődbe is mentek, aztán a jegybank kimentette őket, nehogy a bankrendszert is magukkal rántsák.
    Talán ez a fele is mehet a tankönyvekbe :D
    ASR 2026. 01. 30. 22:02
    Előzmény: #845  Valiz
    Úgy emlékszem, az "Ezüstcsütörtök" után jól meg lettek rángatva. Kártérítések, büntetőeljárások. De a személyes sorsuk már nincs meg.
    Valiz
    Valiz 2026. 01. 30. 21:58
    Előzmény: #843  Goldstein17
    Én úgy tudom tönkre is mentek. De felütes a tudásom.
    ASR 2026. 01. 30. 21:53
    Előzmény: #843  Goldstein17
    Abszolút, a Hunt-sztori tananyag! .
    Goldstein17 2026. 01. 30. 21:43
    Előzmény: #842  ASR
    A legnagyobb esés akkor volt az ezüst árfolyamában amikor a Hunt testvérek manipulálták az árfolyamot. Egyébként elég sikeresen, ők lettek a világ leggazdagabb emberei.
    ASR 2026. 01. 30. 21:31
    Előzmény: #841  Placi82
    Igen, 2008-ban volt hasonló zuhanás, aztán ment 250%-ot... Előtte a 70-es években láttunk ilyet. Túl gyorsan, túl sokat emelkedett; az exponenciális felfutások mindig így végződnek. Mechanika.
    A fiat pénzek értékőrzése kamatozó papírokban logikailag kizárható. Amikor az ember bizonytalan a hosszú távú irányt illetően, tegye fel a kérdést: lehetséges-e "valódi" reálkamatot fizetni a jövőben? 
    (a "valódi" itt az inflációszámítás módszertanára utal)
    Placi82 2026. 01. 30. 20:54
    Előzmény: #840  ASR
    2008 óta nem láttam ekkora mozgást nemesfemekben azaz 17 évben. Funda nincs. A leendő FED elnök, és Trump célja és akarat onmaguknak ellentmondo gazdasági  paradoxonok. Baromságok. Nihil, semmi, vágyakozás. Neked nem kell részletezni mire értem, tudod te. Ugye? 
    Akkor gondolom a fő bankarok, alapkezelok is tudják. És ezt nem a kis befektetok csinálták. Ekkora arany és ezüst és paltina, etc esest én 1 nap alatt nem életszerű. Magyarán budos! 
    Kérdés, víz alatt tartják vagy feltor mint a rakéta. 

Topik gazda

ASR
    4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek