Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2026. 01. 17. 19:01
Előzmény: #738  N0MAD
Ohhh, igaz. Jó hogy szóltál...... köszi 
Placi82 2026. 01. 17. 18:59
Előzmény: #736  Zanza2
Nem kell ide Don kanyar 2 feeling se. Elég egy totális gazdasági valsag. Ami alapjaiban rázza meg a modern gazdaságot és monetáris politikát És ennek következtében a társadalmat  És rosszabb lesz a nép lelkülete mint 80 ève. Hidd el.
Tanuld meg az ember addig toleráns és liberális míg tele a has és jólét van , autó, haz, utazás, stb ..
Ha nem lesz jóléti társadalom, akkor ember embernek lesz a farkasa, barikádok az utcákon , tuntetesek etc...globálisan....
N0MAD 2026. 01. 17. 18:58
Előzmény: #735  Placi82
Nem tartott sokáig az elhatározásod hogy nem írsz ide. Pedig olyan jó kis klubot alakítottatok a soknickessel....
Placi82 2026. 01. 17. 18:54
Előzmény: #734  Boby
Mi a vallása .Megfogtál! Nem tudom.. Református ,Katolikus , vagy protestáns ?
ASR. 2 percig röhögtem ezen hogy Trump nem Temus Kissinger . Ez nagyon szellemes volt . Grat. De szerintem az a cél vezérli. Sőt ezért hagyják majd tenykedni!csak figyeld meg. Rájöttek az" nagytőkés elit" hogy ide balta kell, és bunkosbot ,nem álmos Biden,.Hacsak  nem akarnak pár hónapon  belül gazdasági  hegemoniat veszíteni 😉. Az idő nem alkalmas már  szofisztikált megoldásokra. Szorít a cipő. 
Én így látom. Aztán lehet tévedek.
Zanza2 2026. 01. 17. 18:53
Előzmény: #733  Placi82
"Abban pillanatban hogy olyan körülmények közé kerülsz mint oseid, ugyan olyanná válsz"
Pont ezt kellene elkerülni, hogy olyan nyomorult körülmények közé kerüljünk, mint az őseink.
Ez semmiképpen sem fog menni az "óvodai homokozó" mentalitással, főleg ha a fakardokat F35-ösökre meg oresnyik rakétákra cserélik.
Kooperáció vs kompetíció.
Placi82 2026. 01. 17. 18:45
Előzmény: #732  ASR
+bölcs hozzászólás.
Mindenben egyetértek veled, annyi kivételel ,hogy én kedvelem Peter Thielt . Bocs. Elvileg jogunk van ehhez Nekem ellenpolusa a  Biden adminisztracionak , amit nem kedveltem sőt ugyanúgy éreztem mint te .
A hegemoniat az USA elcseszte. Hozzáteszem ez Biden adminisztráció tolta túl a biciklit. Szerintem . Az ő hibajuk ez.
Trump bunkosbot módjára , ahogy mondtam parasztosan. De azt akarja mint Kissinger .
Kissinger egy igazi Machievelli volt , nem volt benne kegyelem. Csak éppen mézes mázas szofisztikált és ravasz intelligens volt.
Trump célja újra összerakni amit Kissinger osszerakott. 
Kína az ellenseg . Nem az oroszokkal kellett volna kezdeni ,őket szövetségbe kellett volna  vonni , Szaúd Arabiaban sincsenek emberi jogok, és Kissinger milyen szépen szövetséget kötött velük a Petro dollár 50 éves alapja volt az USA egyik tampillere . Olajat csakis USA dollárért. !!!!!!
Tudnék mesélni Kissinger nagyon durva  huzasairol, cél szentesiti az eszkozt, tudod ,mert rajongója vagyok.
Én nem látom hogy nagy differencia lenne Kissinger és Trump adminisztráció között a célok tekintetében, a kvalifikáció, és a kompetencia szint tekintetében  viszont igen. De Kissinger mèg cinikusabbb es celratorobben  kegyetlenül profin hatékony volt , csak nem ily parasztosan és nyíltan ......
Ui: Cseka azért erős túlzás a Palantirra.....ők nem végeznek ki, és kínoznak meg  milliókat ,  Felix Dzserrzinszkij ,Lenin, és Trockij  parancsára.
Boby
Boby 2026. 01. 17. 18:29
Előzmény: #733  Placi82
Trump és vallásának követői nem emberek,állatok.
Placi82 2026. 01. 17. 18:25
Előzmény: #731  Zanza2
Az ember az ember .
A technika fejlődött,semmibe se különbözunk  emberi természetben, az Ókori romaiaktol és akkori germanoktol  vandaloktol. Nézd meg a buúr háborút  az első világháborút, a második világháborút, Sztalingradot , koncentrációs táborokat Rákosi ,és Gerő AVH T, etc ...
1 hétig nem eszik a családod ,és te sem és nézd meg milyen lelki metamorfozison mennél keresztül......
Szóval az ember az ember .
Abban pillanatban hogy olyan körülmények közé kerülsz mint oseid, ugyan olyanná válsz .......
ASR 2026. 01. 17. 17:38
Előzmény: #726  Placi82
Trump nem egy temus Kissinger. Képességeit tekintve közelebb áll egy késő szovjet pártfőtitkárhoz, de annak szintjét sem éri el. Gondolkodási sémájából hiányzik az a réteg, amely alkalmassá tenné külpolitika vagy bármely más komplex feltételrendszer megtervezésére. Ő egy faltörőkos, aki torz személyiségéből fakadóan következetesen túlértékeli saját szerepét.
Az USA külpolitikáját valójában egy Peter Thiel nevű ember mozgatja. Németországban született, ezért formális értelemben soha nem juthat a csúcsra. Az ő padavánja J. D. Vance, aki teljes pályafutását neki köszönheti: ő biztosította a pénzt és a kapcsolati tőkét. Az alelnök kíméletlen végrehajtó, de mindössze a legfontosabb fogaskerék az adminisztrációban. A döntések nem az ő kezében összpontosulnak.
A főideológus, a tervező és az operátor egy személyben P. T., a Palantir pedig a Cseka XXI. századi megfelelője. Ő volt a Facebook első külsős befektetője, egy alapon keresztül szállt be az OpenAI-ba, és a PayPal-maffia alapítója is. Világnézete sajátos elegye a transzhumanizmusnak és egy halált nem elfogadó kereszténységnek: technológiai megváltást hirdet, miközben teológiai keretben tagadja az emberi végességet. Nem hisz a demokráciában, azt működésképtelen rendszernek tartja, és nyíltan elitista, autoriter megoldásokban gondolkodik. Hatalomfelfogása nem konszenzusra, hanem kényszerre épül, nézetei ezért nemcsak radikálisak, hanem kifejezetten szélsőségesek. Üzleti hálózata a Szilícium-völgytől a hadiiparon át a hírszerzési közösségig ér, így egyszerre lát rá a tőkére, az adatra és az államra.
Trump nem azért beszél így, mert erős, hanem mert nem elég okos. Az amerikai befolyást gyorsabban rombolja le, mint ahogy azt a kényszerek indokolnák. D. T. tünet, nem ok.
Európa nem lesz gyarmat, és a történelem sem a megszokott mederben fog továbbhaladni. A visszaszámlálás elindult, de modelljeink csak intervallumokat képesek adni. Amit a világban látunk, azok erőforrásháborúk. Az emberi ösztönök legősibb leképeződése.
Zanza2 2026. 01. 17. 17:15
Előzmény: #729  Placi82
Azért az elmúlt 2000 évben történt némi társadalmi fejlődés a rabszolgatartó társadalmaktól a szociális piacgazdaságig...
Zanza2 2026. 01. 17. 17:11
Előzmény: #728  Boby
Maximálisan egyetértve veled, általánosítva az általad leírtakat, annyival egészíteném ki, hogy az ókor óta a társadalom is fejlődött, és ennek tudománya, a társadalomfilizófia is eljutott arra a szintre, hogy bármely közösség számára egyértelműen sokkal előnyösebb a kooperáció a konfrontációnál.
A jelenlegi világunk ezzel éppen ellentétes irányba halad, de ez vagy nem lesz tartós, vagy kipusztul az emberiség, és majd átveszi a helyét valami más létforma.
Placi82 2026. 01. 17. 17:02
Előzmény: #728  Boby
Aha. Mert a történelem és a gazdaság történelem így működött.... Ja nem!!!
Római birodalom - Bizanci birodalom-Frank birodalom-Velence - Spanyol birodalom - Brit birodalom - és végül wall street, akarom mondani USA hegemon birodalom. De hát a  történelem, és a birodalmak evolúciós gazdasagi eletcikus történeleme se normális ezek szerint...... 
Bocsánat... Te jobban tudod.....mint az elmúlt 2000 év dokumentalt egyetemes  történelme.... 
Boby
Boby 2026. 01. 17. 16:30
"Te gondolkodj el rajta, ha van kedved mikor volt erősebb Róma.? "
Normális emberek nem szoktak ilyenen gondolkodni,csak simán békében élik az életüket. Az emberek kooperációra képes lények, ahhoz hogy boldogulni tudjanak, nem szükségszerű,hogy valaki másokat el kelljen nyomniuk, le kelljen győzniük,meg kelljen hódítaniuk. Normális,egészséges férfiak,jó esetben a húszas éveik elejére kinövik ezeket az érzéseiket és a mindenkit legyőzni akarás helyét az alkotás ösztöne veszi át.
Placi82 2026. 01. 17. 12:18
Reafen=  Ronald Reagan
Placi82 2026. 01. 17. 12:16
Előzmény: #724  ASR
Elgondokodtam rajta. 
Te gondolkodj el rajta, ha van kedved mikor volt erősebb Róma.? 
Köztársaság szethuzasa alatt, vagy Sulla, Cézár, Augustus, császárok alatt, amíg nem volt több császár. Tehát volt egy meg kérdőjelezhetezlen donteshozo. 
Gazdaságilag császár kora alatt prosperalt Roma. Nemnazonnidoszaknalatt amikorb2-4-4 császár is volt egyszerre, hanem amikor csak egy. 
Trump adminisztráció meg latta a számokat, és fogyaszt az USA, a nyomtatott dollárért cserébe. 
De vége van nyomtatatott dollár hegemoniajanak. Ergo maga az USA gazdasagi  alap illere rogyott meg. 
Ezt akarja helyrehozni
1) del Amerika  USA gyarmatra lesz, mint Reafen és előtte lévő időkben. 
2) Grönland is gyarmatra lesz
3) EU vagy behodol USA hegemonianak vagy egyedül marad a világban. 
4) Tajvan, Delkorea vagy USA gazdasági gyarmatra lesz, vagy Kína befolyadinovezete. 
Trump most gyarmatositok, a dollár mögé rak fedezett. Mint anno Kissinger tette....... 
Trump a "paraszt mentalitásu" Kissinger. Nem vetted észre.? 
Attól hogy Kissinger úriember módjára erőszakolta meg az országokat, Trump pedig pacekba nyíltan parasztosan. 
De a lényeg és az akarat az ugyan az 
Trump=Kissinger doktrina
Placi82 2026. 01. 15. 20:55
Előzmény: #724  ASR
Kimaradt. Köszi. 
ASR 2026. 01. 15. 13:02
Előzmény: #722  Placi82
Van ennél kézzelfoghatóbb ok is - írtam róla másfél hete: MacroLab
Placi82 2026. 01. 15. 10:41
Előzmény: #721  ASR
Értem és megertem. 
Arra asszociáltam hogy láttál valami új Repo ügyletet, ami ki érte a bizonsagi biztosítékot Nálad. 
Mert én figyelemmel kísérem és 20205 december 29 ei 75mrd os FED repozas után, azóta a mai napig, nem láttam más nagyobb ügyletet, talán a múlt héten egy pici 3.6mrd repot, de sz nem szignifikans. 
Szóval azt hittem ez ügyben valami elkerulte a figyelmem, és Te láttál valami durva összeget. 
ASR 2026. 01. 14. 22:48
Előzmény: #718  Placi82
A javát még a dollár tavalyi esése előtt, illetve annak első fázisában eladtam. A maradék néhány százalékot most dobtam ki. Egyszerűen nem tartok pénzt egy destabilizálódott országban, ahol például a jegybank elnökét bíróság elé lehet állítani koholt vádakkal. Ott sem, ahol komoly jegybanki ügyek ellenére sem jut el semmi a bíróságig.

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek