Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HZsooolt
HZsooolt szerda, 18:46
Előzmény: #1179  szieszta
és a palack visszaváltó 50 ft - okat is gondolom
szieszta szerda, 18:30
Előzmény: #1169  Freszelés

A volt osztálytársam ilyen. Minden este tölti az exel táblázatát. Hetente a közművek, minden tankolásnál a futott kilométer/fogyasztás/ költség.
Csak egy kattintás és megmondta, 8 évvel ezelőtt, október hatodikán mennyi volt a benzinár.
Napra készen vezeti a bevételeit, kiadásait, forintra pontosan tudja, mennyi pénz van  a pénztárcájában és a számláján, ha teheti, kártyával fizet.
Felesége költségeit csak a számlakivonat szerint vezeti, de a fodrásznál elköltött forintokat is jegyzeteli.
szieszta szerda, 18:21
Előzmény: #1176  danko

Ez pontosan így van. Az egyik rokonom elérte az  állami nyugdíjkorhatárt, állami cégnél volt karbantartó, villanyszerelőként. Mindig azt panaszkodta, hogy minden harmadik nap készenlétben kell lennie, ha áramkiesés van, 1 órán belül ott kell lennie. Egyszer egy bálból szaladt el, mert jött a "behívó".
Most már maga ura, már bálba sem jut el, annyi munkája van. Mivel elég jó szakember és nagyon sok ismerőse van, járja az országot, pedig nem lenne rászorulva. :-)
Néha visszasírja az "aktív" semmittevést, a volt munkahelyén.
szieszta szerda, 18:13

Van egy ismerősöm, három évvel ezelőtt lett FIRE. Előtte 8 kamionja volt, fuvarozós vállalkozása elég jól muzsikált.
Három évvel ezelőtt a legkisebb csemetéje is elkelt, saját lábra állt, elég jó munkahellyel.
Eladta  a vállalkozását a kamionokkal együtt és vett magának egy igaz használt, de luxuskamiont. Állítólag még zuhanyzó is van benne. Magának vállal be fuvarokat, de csak olyanokat, ahol nem kell sietni, kapkodni, gyakorlatilag lakóautónak használja. Három éve nem volt ugyanazon a lerakón, mindig máshova megy, a feleségével. Egy fuvar olaszba, 2 hét ottlét, aztán fuvar haza.
Az idén azt tervezi, kilép az EU-ból, nagy álma volt Ausztrália és Amerika. Ha jól értettem, a saját kamionjával menne Ausztráliába. 
Nézve az ausztrál fuvarosok dokufilmet, nem hiszem, ott labdába tudna rúgni, a 3 pótkocsis ottani kamionokkal. :)
danko szerda, 17:50
Előzmény: #1167  kuliominer
Vártam én is hogy jelentkezz. Tudod úgy van az, hogy aki amióta nyugdíjas nem ér rá semmire.
Lou70
Lou70 szerda, 17:17
Előzmény: #1174  Boole
>500 o.O
Boole szerda, 17:16
Előzmény: #1168  Lou70
Mekkora tőkével kezded el a FIRE életet (ha nem titok)? Én is gondolkodom rajta.
N0MAD szerda, 17:10
Előzmény: #1172  N0MAD
Euróm van kp, lakáskiadás ment euróban külföldieknek, hosszútávra, féléveket fizettek egyben, az is megmaradt, telefonnal fizetek ahol tudok.
N0MAD szerda, 17:07
Előzmény: #1171  DavidCamp
Nincs kp-s bevételem, minden utalás. Tartok magamnál kp-t de nemigen fogy.
DavidCamp szerda, 16:39
Előzmény: #1170  N0MAD
Kp.? 
Nem fizetsz kp-val sehol?
És ha van bevételed kpban? Tolod be a számlára?
N0MAD szerda, 13:12
Előzmény: #1169  Freszelés
Telefonnal fizetek kb mindenhol, ott a havi kiadás ha kellene lehetne lebontogatni, de részemről minek.
Ha kényelmesen belefér a költés akkor nem gond, ha meg nem férne bele akkor a fire sem. Értem én hogy neked így jó, rendben is van, de én biztos nem vezetnék ilyen nyilvántartást, pont elég a hitelkártyán ha lárom mennyit kell utalnom az előző hónapra, annyi ment el.
Freszelés szerda, 12:54
Előzmény: #1168  Lou70
A FIRE előtt már évekkel szerintem érdemes elkezdeni a fegyelmezett költsést, nyilvántartást. Ha nem tudod mennyi a kiadásod, akkor honann tudod hogy van-e elég $$$ (korai) nyugdíjra? 
2020 október óta még a vécébe bedobott 100 forintost is regisztrálom. Ha kiadok a kezemből pénzt, ha veszek egy perecet az utcán, akkor előveszem a telót, 'Költés' google spreadsheet-re rábökök, nyilik az aktuális hónapnak a google spreadsheetje, beírom a következő mezőbe a számot és mellé hogy "BurgerKing". és már zárom is le a telót. 5 másodperc / bármilyen fizetés-kiadás. Ugyanezt a spreadsheetet nyitja meg és tölti a feleségem is. Havonta egy új sheet, az utolsó sheeten meg ott vannak a havi szummák és még szép grafikon is készül.
Lou70
Lou70 szerda, 12:34
Előzmény: #1167  kuliominer
Én is pont arra vagyok kíváncsi, hogyan kell okosan, fegyelmezetten költeni, nyilvántartani, stb. A tőke már megvan, most januárban kezdem FIRE létet. :)
kuliominer
kuliominer szerda, 11:14
Előzmény: #1166  N0MAD
jövök, jövök, türelem :) 
több dolgom van amióta nem dolgozom :)))))))
a héten jövök az összesítéssel, tapasztalatokkal, stb., ami alapul tud nektek szolgálni.......
N0MAD szerda, 11:04
Előzmény: #1165  kuliominer
Nos?
Esetleg a fire gyakorlatról is mesélhetnél, valamitől nem érsz rá...
kuliominer
kuliominer szombat, 00:14
Elkészültem az év végi zárással :)
2025-ben indult a FIRE, így már mögöttem van fél év......
Hamarosan megosztom az adatokat.......
kuliominer
kuliominer 2025. 11. 15. 21:06
Előzmény: #1163  net91
Egy év végi összegzéssel jövök legközelebb, aztán januártól visszaáll a régi rend :)
Nagy változás nincs a portfólióban, de az USA piac az elmúlt hetekben hozott vagy 2 milla mínuszt.  Jövő évtől mindenképpen egy egyszerűbb, kevesebb tételes portfólióm lesz, hogy jobban áttekinthető legyen, illetve kifut 1-2 TBSZ is, így a portfólió elemek között lesz még egy kis átstruktúrálás....
net91 2025. 11. 15. 16:40
Előzmény: #1161  kuliominer
Befejezted a havi publikálást?
Spiller 2025. 10. 21. 22:37
Előzmény: #1161  kuliominer
merész gondolatmenet. Bár régi megfigyelésem volt a BÉT-en, van papir amit altatnak, amit konyhakészre csinálnak és amit reptetnek. 
kuliominer
kuliominer 2025. 10. 21. 19:55
Előzmény: #1160  Spiller
Az aranyat is túltolták, a tőke átrotál belőle Bitcoinba. Tegnap még nem érződött, de ma már egyértelműen látszik. A kockázati tőke megszedte magát az aranyon, most ott hagyja a retailre és átvágtat a Bitcoinba. Ezért nem hagyták eddig menni, illetve amíg az aranyat tolták, a kriptóban kiraboltak 1,6 millió retailt :)

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek