Az USA-ban tovább nőttek a kötvények hozamai, kíváncsi leszek arra, hogy a FED. mikor mondja azt, hogy most meg állunk a kamatokkal és elkezdjük vissza vásárolni a kötvényeket. Jó kis globális inflációnak nézünk elébe.
Arról persze nem beszél az öreg rozmár, milyen üzenet lenne a piacoknak az MNB elnök elmozdítása :D És _nagy_ meglepetésre erről a tényezőről te sem veszel tudomást :)
Ha állampapíroknál maradnék, kizárólag DKJ-t vennék. Hozamemelkedésre számítok, most beülni egy hosszabb papírba, aminek 1% bünti a visszaváltása szerintem hiba.
És még ez a Kuncze is kivetni valót lát az mnb vezetésében. R*hadt mindensz@rista! Nem,hogy örülne,hogy ez a hiteles mihály milyen fehérre súrolta a magyar gazdaságot. Jut eszembe,ha ez a faszi mindent kifehérített,akkor most kiket kell elszámoltatni!? Hát senkit! Na,ugye! A vagyonvisszaszerzés meg is van oldva!
A 2030/N kamatot utalom is ki és megy 31/M1-M2-be... Több mint valószínű, hogy az októberi pár gurigából is állampapír lesz, decembertől átgondolom a további állami nyugdíjjárulék befizetést is....
A 2030/N BMÁP kamata 6,56%, míg a 2030/N1 kamata 6,28% a következő negyedévre 360 nappal számolva. (A WebKincstárban kiírt kamat 365 nappal számol, így ott valamennyivel alacsonyabb hozam szerepel.)
https://youtube.com/shorts/bQVq0B1nnLc?si=x4np1WME3HvEClS5 "Marczingós László ügyvéd most sem marad csendben! Dilettáns kormányzást folytat a Tisza? Meddig lehet elodázni az európai törvényeket Magyarországon? Miért nincs egy minisztériumnak hivatalos emailcíme? A rendszerváltás nem csak jogászkodást jelent? Miért nem szabad a NER kiszolgálóit újra pozícióba tenni? Miért nem folyik érdemi munka a minisztériumokban? Mi lesz a devizahitelesekkel? Most akkor jönnek az EU-s pénzek vagy sem? Végre elindult az elszámoltatás? Tényleg léteznek a banki-bírói kartellek? A Magyar Közöny Podcast kérdéseire Marczingós László válaszolt!"
Nem, a fizet aki fizet de aki igen nehogy már kapjon is érte többet felfogásnál vagyok leragadva. @signal: egy limit feletti jövedelemrész most is csak részben van figyelembevéve a nyugdíjszámításnál, de ja, jelenleg ez nem nulla. igaz, nem tb, szocho. Egál, azért se kap többet aki fizet mint aki párezer forinttal letudja.
Jogos a gáz esetében. Az áramnél az a helyzet, hogy a normál ársávban 90% a hálózathazsnálati díj és csak pár forint az áramdíj, miközben a piaci áramdíj éves átlagban az elmólt években olyan 50 Ft volt. Még a magasabb, 72 Ft-s ár sm fedezi a hálózat üzemeltetését és az áramdíjat. A korrekt ár kb. 90 Ft lenne. A szolgáltatók a veszteséges a cégeken szedik be, így fizetnek a magyar vállalkozások az egyik legtöbbet az áramért egész Európában, ami hatalmas versenyhátrány. A gáz esetében igazat írsz, ott olyan magas a magasabb ársáv, hogy azon már van nyereség is. A harmadik ugye a víz. Ott is az a helyzet, hogy szinte semmit nem fedez. Ezért is rohadt szét a vízvezetéskhálózat. 2013 óta gyakorlatilag karbantartásra sem futja.
Én úgy tudom, hogy a kifizetett nyugdíj alapja továbbra is a szolgálati idő+jövedelem (tehát befizetett adó), szóval nem értem, ezt a frusztrációt. Vagy a minimálnyugdíj megemelésénél vagy leragadva?...
Mármint a foglalkoztatói jáarulékot alakították adóvá (SZOCHO). Egyébként igazad van, de facto lényegtelen az általam javasolt átalakítás, de jelenleg tényleg a járulékfizetés felső határának eltörlése miatt szaporodnak a magas nyugdíjak. Korábban a bruttó keresetet csak a járulékplafonig vették figyelembe. Persze most is lehetne önkényesen egy ilyen plafont visszavezetni, nem kell hozzá t.képpen formálisan járulékplafon.
Rezsicsökkentésnél milyen pazarlásról beszélsz? Mind a gáz, mind pedig az áram esetén csak meghatározott mennyiséget kapsz támogatott áron, azért azzal nehéz pazarolni. Aki e felett fogyaszt (pl. "pazarol") az magasabb árat fizet, gáz esetében pl. jóval többet. Út, vasút fejlesztések folyamatosan vannak, nyilván lehetne nagyobb ütemben is, persze. De majd most, hogy több marad az államkasszában (nem lesznek túlárazott közbeszerzések és jönnek az EU-s pénzek) majd mindezekre is jóval több jut, felgyorsulnak a bővítések, felújítások. Vagy talán másképp gondolod?
Akkor már csak azt mondd el mi köze van a tb levonásoknak a nyugdíjhoz. Mert ugyan nem a tb befizetés alapján számolják, hanem a netto fizut valorizálják. A tb befizetés orbán óta adó, nem pedig járulék. Nyugdíjszabályokat pedig olyat hoznak amilyet akarnak, ahhoz ugyan nem kell a tb-jövedelemadó arányt cimkézgetni. De látom a még mindig azokat akarod nyírni akik befizettek böcsülettel mint a katonatiszt, a feketén dolgozók és okosban vállalkozók azok nem probléma, hiszen nem kell nekik nyugdíjat adni annyit. A fő probléma akik sokat befizett, miatta vannak a bajok, azt kell megnyírni vénségére is. hát jó, röhögjön majd rajtam a klímás nem csak akkor amikor fizetek neki, nem csak akkr amikor lófauszt fizet nem adót, de majd vénségemre is. Nem adófizetőknek való vidék ez na.
Ja, bocs, van még egy nagy kiadási tétel: energiatámogatások... tehát megfizetjük bőségesen a pazarlásra ösztönző rezsicsökkentést. Szar utak, szar vasút, szar középületek, nem létező szociális szolgáltatások formájában.
Annyi, hogy nagyon szaporodnak a luxusnyugdíjak, ami egy ilyen fejlettségű országban nonszensz, csak társadalmi feszültségeket szül. Azonnal visszavezetnám a járulékfizetés felső határát úgy, hogy a nettó-bruttó arány ne változzon, azaz ugyanott belépne egy pont a járulékkal megegyező szinttel magasabb SZJA-kulcs. Tehát a munkavállaló semmit nem érezne most, csak az érintetteknek nem lesz 2 milliós nyugdíja, hanem mondjuk csak 1,2 millió. Ezt azonnal meg lehet lépni, nincs semmilyen politikai kockázata, hosszabb távon jelentene valamennyi spórolást, és előzne meg nagyobb társadalmi feszültségeket.
(mondjuk sajnálni nem fogom őket, nekik köszönhetjük az újabb és újabb fidesz győzelmet, szóval a többségük meg is érdemli :))) - de a bosszúállás alantas dolog, a jövőt felé tekintve bizony rendezni kellene a nyugdíjakat).
"1: jogosnak tartod-e azt a nyugdíjösszeget amelyet a nyugdíjasok összesen megkapnak egy év során" 2010-ben a GDP 10%-át költöttük nyugdíjakra. 2026-ban 7,5%. A nyugdíjasokat is durván elszegényítette a fidesz, csak szegények nem fogják fel. Szóval igen, jogos. És a 7,5%-kal bőőőven az EU átlag alatt vagyunk. Durván újra kellene huzalozni a költségvetést, és növelni a nyugdíjakat. Mondom ezt úgy, hogy nekem évtizedek vannak hátra addig, szóval megintcsak nem én lennék a kedvezményezett, ha ez megtörténne.
A 13.-14. havi nyugdóijjal az a helyzet, hogy a svájci indexálást óes korhatáremelést fordították át ebbe a politikai kategóriába. Rengeteget spórolunk azon, hogy 65 évre emlkedett a korhatát, illetve nincs svájci indexálás. Ma az EU-ban szerintem Magyarországon a 4. legalacsonyabb a nyugdíjcélú kifizetések aránya a GDP-hez mérten, olyan 7%. Ausztriában pl. pont a duplája. És igen, a 7%-ban benne van a 13. és a 14. havi nyugdíj is. Szóval nem a nyugdíjakon kell spórolni, az biztos. Ami furcsa, hogy keveset költünk utakra, egészségőgyre, vasútra, szociális juttatásokra is. Akkor mire megy el a statisztikák szerint a pénz? Államapparátus, vállalati támogatások, sport, kamat. Van tér tehát sima belső átalakításra, spórolásra. Emellett van a bevételekben is potenciál, tehát szerintem okosan rendbe lehet tenni az államháztartást. Ehhez persze az kell, hogy mindenkiben tudatosuljoon, hogy ez fontos. Azért fontos, mert hosszótávon a kamatkiadásokon elért spórolás 1/1 másra fordítható a mostani állapothoz képest.
"Téged kérdeznélek, te jogosnak tartod a 13-14. havi nyugdíjat? Ha én lennék Magyar Péter, ez lett volna az első teendőm, hogy ezt eltöröljem." . Ez két külön kérdés. 1: jogosnak tartod-e azt a nyugdíjösszeget amelyet a nyugdíjasok összesen megkapnak egy év során 2: értelmesnek tartod-e ezt a 13., 14. nevekkel felcimkézett folyósítási formát . Az elsőről fogalmam sincs, a másodikat viszont nagyon utálom, kizárólag politikai célokat szolgált. A jóságos kormány ajándéka a nyugdíjasoknak, miközben a nyugdíj nem ajándék. Lehet, hogy ez lett volna az első teendőd, talán ezért nem is vagy politikus. Ez olyan hatást keltene mintha erre nagyon régóta készültél volna, akkor meg miért nem említettél a kampányban ilyen fontos dolgot? Ennek becsapás-szaga lenne, legalábbis könnyű lenne ráhúzni. Az ilyen változtatásokat kommunikációban alaposan elő kell készíteni. Még akkor is, ha egyszerűen ráátlagolod az extra hónapokat a normál hónapokra.
Magyar Állampapír tulajok