A nevetséges EMÁP helyett kijöhetnének újra a PEMÁP-pal. Ez a 3 havi EURIBOR alapú kamatozás egy vicc, ennyiért piacon nem kapnak eurót. Piacon kifizetik a 4,5% körüli euró kamatot, a lakosság meg elégedjen meg a nevetséges 2-2,1%-kal.
A nagy kérdés az, hogy az elkövetkezendő hónapokban esetleg kijönnek-e mostaniaknál magasabb kamatozású papírokkal, mert jelenleg - főleg az iráni háború miatt - az emelkedő hozamoktól és az inflációs félelmektől hangos a globális kötvénypiac. (Ld. USA, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, stb.)
FIXMÁP valójában nem 7%, hanem 7,2%, ezt ne felejtsd el, mivel 3 havonta fizet kamatot, nem évente. Tény, 2 tized, de ez évente 2 tized. PMÁP 2027: 5,9% FIXMÁP 2027: 7,2% PMÁP 2028-as kamatfizetés 2 hónapja 2,1 + 1,4 , még 10 hónap és kijön az átlag, számoljunk 6%-os inflációs adatokkal átlagban az év végéig, az 5,2% infláció, akkor ha 5,2 lenne az átlag, az 6,7% vs. 7,2% még mindig kevesebb. Természetesen "riogatnak" itt a 10-15%-os inflációval. Ezt jelenleg a tőzsdei összeomlásokhoz tudom hasonlítani, én 2 éve akarok shortolni, és valahogy mindig kijött a világ a szarból, vagyis a nagy összeomlásból mindig szivárvány lett, elmaradt a várt összeomlás. Ezért írom úgy, hogy riogatás. Ha tényleg magas infláció jön, akkor a 2035A és 2051G-ben kell letáborozni. Ha régóta olvasod a topicot, 1x kiszámoltuk, hogy a 20-25%-os inflációs adatoknál a 2051G annyira alacsony árfolyamon volt kapható, hogy aki akkor bevásárolt a 2051Gből, az árfolyamnyeresége több volt, mint a PMÁP kamatok összege, emellett még kapott évi 8-10% kamatot, amíg tartotta. Ha meg még mindig tartja valaki, zsebeli be az évi 10%-okat, nem pedig a mostani 6-7%-okat. Valójában ez a prémium papír. Én erre írtam, ha legatyásodás jön, ha nem is magas infláció, szimplán egy kötvényboom, akkor is jó lehetne a 2035A (valakinek ez a favorit), vagy a 2051G.
A PMÁP-pal az a probléma, hogy igencsak késleltetve reagál az inflációs változásokra. Pl. nekem 2028K volt, még június 20-ig 5,2%-on fut, utána 2027 júniusig 5,9% a kamat. Ha mos megugrik az infláció, azt csak 2028 júniusban fizeti magasabb kamattal, ami egyben lejárat is. Addig olyan hátrányba kerül a Fixhez képest, amihez legalább 15% infláció kéne, hogy egálba legyen. Ktamask jobban ki tudja számolni, mint én, de kb. ezek a számok. Na ezért cseréltem le a teljes állományt október elején a Q4 sorozatú 7%-os Fixre. Még volt 2029J is, ami annyiban jobb a 2028K-nál, hogy most fordult 5,9%-ra, és már márciusban fizet, de az is csak jövőre lehet (ami egyáltalán nem biztos) magasabb a kamata. Ezt 2030N bónuszra cseréltem, sajnos, márciusban már nem volt a 2029N. Ráadásul a bónusz is meg a fix is háromhavonta fizet, ami még egy előny a PMÁP-hoz képest.
Adott tehát egy kozmetikázott, alacsony bázis. Mellette ott a költségvetés gigantikus hiánya, amivel kezdeni kell valamit. Gyakorlatilag kizárható, hogy ezt direkt adóztatással szedjék be - az politikai öngyilkosság lenne - így marad a jó öreg infláció. Máshogy nem jön ki a matek. Napokon-heteken belül pedig mindenki érezni fogja az energiapiacról begyűrűző költségsokkot.
"Magyarországon már eleve drágább minden, mint külföldön, mivel fogják
indokolni? az árak drágulásával? Akkor máshol miért nem drágul jobban?" Miért volt így 2022-23-ban. Jó kérdés, de így volt. Nyilván a különadók, a NER, a sógor- koma- ángyika hatás, a közbeszerzések irányított nyertesei, stb. együttesen ezt eredményezi. Pl. évek óta a legolcsóbb kereskedelmi láncokat akarják kitúrni és helyette a drágább magyar láncokat favorizálni.
Mert Németországban és az USA-ban nincs 27%-áfa + 4.5% kisker. adó. Nálunk minden termelői áremelés hatványozódik az árakra is, (magas adótartalom) ezért növekednek nálunk jobban az árak mint a németeknél. Érthetőbben: a magas adótartalom miatt, jóval magasabb ára lehet nálunk egyes termékeknek mint a németeknél, ráadásul éppen ez a növekedés okozza azt is, hogy az infláció is nálunk magasabb. Erre még a forint gyengülése is rápakolhat.
"milyen pánikról beszélünk, hogy nem ugrik a 2051G 7,22 fölé?" . Pár napja a 2035/A hatalmas ugrással 7.25%-ra került. Ilyen pániknál szokott történni. Valamint az sem a legjobb jel, hogy a hozama megelőzte a 2051/G-t.
Magyarországon már eleve drágább minden, mint külföldön, mivel fogják indokolni? az árak drágulásával? Akkor máshol miért nem drágul jobban? Vagy ha itt lesz 20%, akkor Németországban miért csak 5-6? vagy USA-ban?
"Csak ti hisztek még a 20%-os inflációban." Nem ti hanem én. És nem hiszek benne, de nem tartom kizártnak, mivel még láttam 35%-os inflációt is, amire szintén senki sem számított, én sem.
2051G 7,22 is volt, ahhoz képest ez a mostani 6,99 rossz. 2035A 7,01 most, ha a G tudott anno 0,2%-al többet, akkor a 2035A is tudhat. "Pánik", milyen pánikról beszélünk, hogy nem ugrik a 2051G 7,22 fölé? Olyan pánikról, amikor az inflációs mutatónk 1,4%. Ha véget ér a háború, egy szempillanatás alatt összeomlanak ezek az árfolyamok..kb..
Komoly
kötvénypiaci láncreakció indult el – rég nem látott szinteken a hozamok: „Tovább
mélyült a globális kötvénypiaci eladási hullám. A brit tízéves
államkötvényhozamok pénteken 5 százalék fölé ugrottak, miközben az amerikai
tízéves államkötvények hozama a kereskedelmi konfliktus kezdete óta nem látott
szintre emelkedett, miközben Japánban is olyan pattanásig feszült a piac, amit
még nem láttunk ebben az évszázadban – írta meg a Financial Times.” ----
A jó kis 2035/A meg 7 százalékos hozammal kecsegtet…
Mikor lesz magas az infláció? 2027-es kamatfizetés már biztosan kuka. HA ülök a PMÁP-ban, egyrészt kevesebb kamat, évente kamatfizetés. így megy pánik időszak alatt lehet tovább zsákolni a 7%-os fixmápot, vagy 51G/35A-t. 35A-t fontolgatom én is. 2028-es kamatfizetés eddig 2,1 és 1,4%-al indít, ha mondjuk júniustól "robban", mennyire robban?5-re?-6ra? lesz átlag 5%? "robban".
Magyar Állampapír tulajok