Nálam kb 50-50% a BMÁP-fix MÁP arány FIXMÁP ? Nálam eleve van egy túlzott hit a bármikori kiszállásban >Ezt nem értem. Ez nem MÁP+, amiből évente ki lehet szállni. Én már nem veszek BMÁP-ot. 2029N betárolva, 21% tőkearány, a többi szinte mind fix 7%.
Azt is írta, hogy pont két ellentétes szcenarió a két papír, és sajna most kell fogadást kötni. Nálam kb 50-50% a BMÁP-fix MÁP arány, de ez végképp nem tanács, és végképp ne kövessen senki sem. Nálam eleve van egy túlzott hit a bármikori kiszállásban, amit nem tanácsolok senkinek.
Valószínűleg igazad van... bár lehet, hogy ez jó beszálló lett volna hosszabb távra is. Kormányváltás után mondjuk lemenni a lengyel hozamszintre (ami most 5,4%, de egy hete volt 4,8% is), komoly árfolyam-nyereséget jelenthetne, még a nagy marzs mellett is...
mab kolléga írta, hogy mi lenne ,ha tartaná a másik kolléga a 2027 fixmápokat a lejáratukig, és akkor nincs -1%. most én is ezen agyalok, töprengek, már nem szorít a nadrágszíj, itt a 2031Q2 (2100mrd-os hiány mellett), olaj-gázpiaci para mellett. 2030Q3 is van, ami csak 6,5% 2027Q1 meg 7%. Annyira már nem kerget a tatár, 2 hete még örültem volna ennek, hogy a fixmáp 7%-ost reszelgethetném, most meg terülj terülj asztalkám. április 20-26-i kamatok előre megveszem március 16-án + egy kicsit lecsípek a 2030Q3-ból , nem a 7%-os 2027Q1-ből.
Ha azt veszem alapul, amit írtam, hogy az árrésstopnak milyen hatása van-volt, 1,5%, akkor ennyivel fog ugrani az infláció. Bár itt is van egy kis különbség. Mert március óta picit még csökkentek is az árak (tejtermékek biztosan) tehát egy 2,8-3% körüli inflációt várnék, 2,8-3,3% irányába haladva az év közepe fele. Olajár-gázár, majd kiderül mit alkot. Látva,h kb. azonnal visszaestek a pánik előtti szintek alá, tartós hatással "egyelőre" felesleges számolni.
Most matematikailag is tud alacsony lenni az infláció. Pont ezt írtam év elején, még amikor meg sem érkezett a januári adat. üzemanyagár legalább -10%, árrésstop még nem volt tavaly januárban és februárban sem, most már van, újabb -10-20-30%. Még mindig mínuszos az üzemanyagár, még 610-nél is az lett volna, amire most van az árstop: 595/615. Ezek együttes hatásával, ezek eltörlésével tudna dobbantani egyet. Marci tejföl és zöldségek 1,5%-ot, üzemanyagra szerintem túl korai reakció volt. Vagy most előre gondolkodtak, és nem 600-700-nál meghozni ezt az intézkedést. Amúgy Trump is fontolgatta a "stopot", bár más félét, egy kottából játszanak Valószínűleg emiatt is döntött úgy,h böfög egyet: nyertünk és olaj 120>80. Leigáztuk a leigázhatatlant. Amúgy az irányt nem változott, csak átmenetileg korrigál.
tavaly március után jött az árrésstop. tehát még akkor sem lesz érdemi hatása. De mire odajutunk ,hogy érdemi hatása lesz, addigra ez a 3 hónap kb el is intézte az évet a fixmáp 7%- a alá.
Nézd meg mi történhet a 2027-es fixek lejáratáig. Ha minden a legjobban menne nálunk és a világban, akkor némileg jobban járnál velük mint a BMÁP-okkal, ráadásul lejáratkor -1%-os visszaváltás sincs. De a nagy kérdés, hogy mit tudsz ekkor venni belőlük. Ha tényleg minden jól menne, akkor lényegesen rosszabb FixMÁP-ot, ill. ki tudja milyen BMÁP-ot ( a legutóbbi BMÁP már rosszabb volt mint a 2029/R1). Vagy valami teljesen újat. . Ha a FixMÁP-ot adod el, akkor marad egy nem túl acélos BMÁP-od, de az sosem lesz igazán rossz, csak nem a legjobb. Ha ez zavar, akkor mostanában még lehet hosszú 7%-os fixet venni belőlük, egy extra 1%-ért. Én ebben gondolkodnék, és van is rá még idő. De akkor tettél arra egy tétet, hogy jól fognak menni a dolgok.
Magyar Állampapír tulajok