Szerintem jó a logikád, amit most írtál. 5 éves 7%-os fixmápokhoz nem nyúlnék Lehet nem maxolod ki a lehetőségeket, de azért nem is rossz a 7%. Köztes megoldás.
A 2030/Q4-hez, a 2030/Q5-höz, a 2031/Q1-hez és a 2028/P-hez, a 2028/R-hez, a 2029/N-hez nem nyúlok. A 2027-ben lejáró fixek és a legalacsonyabb bónuszú bmáp között vacillálok.
A BMÁP-al tartásával sosem jársz nagyon rosszul , a fix-el viszont járhatsz rosszul. Ugyanakkor mostanában esély látszott arra, hogy a fix-szel egy hosszabb ideig komolyabb reálhozamot lehessen elérni (3-4%), de ebben van kockázat mint a mostani iráni helyzet is mutatja (+ a remek magyar gazdasági helyzet). . Ennek ellenére (főleg két héttel ezelőtt) én a a Te esetedben a változó részt csökkentettem volna, különösen, hogy a 2029/R1 nem a legjobb bónusz. De ez egy többletkockázat egy esetleges többlethozamért. Viszont az általad említett 2027/Q1,Q2,Q3 fixek "hamarosan" lejárnak, azokkal nagyot már nem lehet szakítani a bónuszokhoz képest, tekintve, hogy a bónuszok most is 7% körül járnak. Így viszont már nem éri meg a többletrizikót a változó rész arányának csökkentése, úgyhogy én ezeket a fixeket adnám el. . Ha ettől függetlenül adnál esélyt a fixeknek, akkor még van időd gondolkozni a legrosszabb feltételű BMÁP-ok valamekkora részének új 5 éves lejáratú FixMÁP-ra cseréléséről. De itt én várnék a következő kamatcsökkentésre vagy FixMÁP feltétel rontásra.
basszus. akartam venni 2051/G-t 7,1%-on, de mire oda értem volna, hogy megnyomom a gombot, átárazták 6,6%-ra. rohadt egy gecik ezek, nem hagyják az egyszerű állampolgároknak a békearbitrázst! :D
A mindentudás vádja hízelgő, de valójában csak néhány - számodra láthatóan túl távoli - témáról van szó. A hülyeséget tényleg rosszul viselem, kár lenne szépíteni. De ne aggódj, egyre kevesebb időt szánok az írásra, inkább lekereskedem, ami az elemzésekből kiesik.
Magyar Állampapír tulajok