Szerintem is ez már egy jó beszálló.
A választásokig én nem várom a kamatok csökkentését így itt oldalazhat még egy darabig.
Hatalmas carry épült ki a forinton és az a kérdés, hogy mikor kezdik el a zárásokat.
Amint egy nagyobb pozit lezár egy bank vagy intézményi, lavina indulhat el.
Varga is észnél van és ezért óvatos a csökkentéssel.
A múltkori MNB. nyilatkozat, amikor utaltak a kamat csökkentésének lehetőségére az is a carry reakciók tesztelése miatt történhetett.
Gyorsan tudott gyengülni több mint 10-forintot az árfolyam úgy, hogy még nem is csökkentették a kamatot.
(Meg is ijedtek az MNB.-ben.)
Nagy kockázatot jelentenek a hitelminősítők is, keresztbe tehetnek a kamatcsökkentési álmoknak.
Az biztos, hogy az ország pénzügyileg nagyon rosszul áll jelenleg és ha ez nem változik pozitív irányba, akkor még nagyon komoly bajba is kerülhetünk a saját devizánkkal.
Varga tökéletesen látja ezt, aminek hangot is adott azzal, hogy Magyarországnak is meg kell fontolni az euró bevezetését.
Én is ezt az irányt tartom helyesnek, mert azt látjuk, hogy a szándékos leértékelés nem vezetett eredményre, inkább negatív hatásai voltak.
Rengeteg hitelt vett fel a magyar állam és hiába adta oda alacsony kamatokkal a gazdaságnak, (átvállalva a kockázatokat, mert ha itt újra elszáll az infláció, akkor nagyon mélyen bele kell nyúlni a zsebünkbe) semmit nem növekedett és ilyen magas kamatokkal nem is fogunk tudni növekedni.
A kamatot mindenképpen csökkenteni kell, hogy a gazdaság beinduljon, abban vannak kételyeim, hogy ezt forintban meg tudják-e tenni.
Most tényleg jó lenne ha eurónk lenne, alacsony kamatot és kiszámíthatóságot adna, amire tudnának építkezni a vállalkozások és a fogyasztók is.
Forintban maradva egyre nehezebb helyzetbe leszünk, nekem ez a véleményem erről.
Magyar Állampapír tulajok