Én a MÁP+ -ot válaszottam, mert kamatemelkedésre "ingyen" lecserélhető, éls a kamatcsökkentések nem érintik. Ugyanis a többivel ellentéteben magába fekteti vissza. Csökkenő kamatok esetében: ha jövőben kamatot kapok többi papírra, akkor ugye kisebb kamatra tudom újra befektetni. MÁP+ magába fekteti újra, azaz 5 évig saját kamatozásába teszi, függeltenül a kamatváltozától. Emelkedő kamatok esetében: mivel (évente) kamatifzetéskor 5 munkanapos intervallumban 100%-on visszaváltható, egy ez az egybe 5 évre ingyen átforgatható magasabb kamatra. Tehát kamatcsökkenés nem érinti, kamatemelkedésre pedig veszteség nélkül átrakható.
Jók bizony. És látom sokan vakarják a fejüket, mi lenne a jó. Sajnálja is meg nem is a pmápot cserélni az ember. Mi lesz, ha… meg a visszaváltási díj… (A mínuszokat az antirajongóid adják csak) Az allampapirkalkulatoros srác(?) a máp+-t favorizálja inkább a fixmáppal szemben, és van is benne ráció, amivel indokolja…de a fene tudja mit fogok lépni 1-2-3 év múlva. Az biztos, hogy a 17%-os pmápokba kellett volna rakni anno mindent - de ez már a mült.
A forgalomban lévő lakossági állampapírokból az 1. héten az alábbi bruttó mennyiségek kerültek értékesítésre. Lakossági állampapír
Bruttó értékesített mennyiség (mrd Ft)
Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
17,54
Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
0,29
Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
3,59
Fix Magyar Állampapír (FixMÁP)
40,98
nyomdai Magyar Állampapír Plusz (nyomdai MÁP Plusz)
A döntés eredményét majd 2028-2030ban fogod látni. Jól döntöttél e. Jelenleg úgy tűnik igen. Talán egy részét átváltom, de azért sokan írták itt a fixekbe terelést, okkal történik. Vagy nem. És a fixekbe átszállás most a legjobb döntés. Majd kiderül.
Ja en nem is nezem a pontozasokat, felnottem mar. De rasegitettem neked akkor egy kis pozitiv ertekelessel :-) , mert a kerdesek bizony jok voltak sokat agyaltam rajta , nem mellesleg mikor erdeklodtem csak te valaszoltal es egy masik kollega, szal koszi meg1x.
Mínuszolgatnak, pedig szerintem jó kérdések. Mert attól még,h a 2030J-t átraktad, még lehetett volna 10 féléd:D De így ok. 2027asokkal csodálom,h kivártad a q4-et, de így tökéletes időben forgattad át őket.
21%-os arányú a PMÁP az állampapír portfóliómban. Nem váltom. Az állampapír nem az a része a befektetéseimnek, ahol kényszeresen a legmagasabb hozamot vadászom. Beraktam, kamatozik (annyit amennyit) , ha meg kell visszaváltom. Nagyjából nem történik semmi, ha nyerek vagy bukok 1-2%-ot.
Nekem az a problémám a váltással, hogy vagy visszaváltom az egész PMÁP részt, vagy semmi értelme nincs a váltásnak. Ha 20-30%-át váltom vissza, annak az 1% különbözete "bagó" Gondolom akkor te is "All-in" visszaváltottad.
Szia! Pont errol erdeklodtem az elmult heten en is, es sokat agyaltam , de vegulis arra jutottam , hogy dobom a pmáp 2030/J-t. Senkit nem batoritok erre a dontesre, csak mivel kerted irjon vissza aki hasonlo cipoben jar mit is dontott.Fix-be mentem 2031/q1 ,ha ez valaki szamara informacio.
Ha végigolvasod az előző commentjeimet, senkinek nem javaslom azt konkrétan, hogy tartsa. Reálisabb-logikusabb a dobás, ezt írtam. Az, hogy én még mindig tartom, ez az én marhaságom, kb.
de már nincs 2029N / 2028P. Van egy +1%-os, ami 7% körül ad, a fix meg fix..vagyis ha csökken is a 3 hó dkj, a fixmáp megvéd tőle. Most per pill a FIXMÁP és a MÁP+ a reálisabb választás, kb tökmindegy melyik. A BMÁP-okat nem bántom, fel sem merül..
Magyar Állampapír tulajok