A korábbi 5,75 és 6,5%-os logikánál valóban kedvezőbb a mostanihelyzet: 6,5 vs. 7%, mivel a MÁP+ot 0,75-%al emelték fel, míg a FIXMÁP-ot csak 0,5%-al.
Mindig minden attól függ, ki mennyi időre szeretné lekötni a pénzét és mi a célja
FIXMÁP kamatszeletkéi már 3 és 6 hónap múlva is visszapakolhatóak (akár MÁP+ba, így 1-1 év múlva lezárhatod őket), és akkor ezek az apró szeletkék is már 6,5%-ot kamatoznak a MÁP+ban, akár, míg a MÁP+ kamata csak 1 év múlva fog elindulni a kamatozás útján.
Kamatos kamat elve alapján, kiszámoltuk 5 éves távon még csökkenő MÁP+ (évi 0,5% os csökkenés mellett) is a fixmáp7% veri a MÁP+ot.
Ha egy évig tartod, akkor természetesen a MÁP+ jobb, matematikailag is, 6,5 vs. 7-1 = 6%.
Minden attól függ tehát, ki mennyi időre tervez, és milyen az életstílusa, el szeretné-e költeni a 3 havi kamatszeletkéket, vagy újra beteszi kamatozni, vagy egyéb..
én több évre tervezek, nem pakolgatom-veszegetem csak úgy ki-be a tőkét.
Bár a MÁP+ mellőzi a szutykolást, és közel azonos kamatot hoz 5 év végén a fixmáp7%-al, én mégis inkább a fixmáp7% mellett döntök, ha kell egy kis pénz, 3havonta jól jön a zseton.
ha mégsem kell ez a zseton, akkor megy vissza fixmáp7%-ba, vagy máp+ba.
Magyar Állampapír tulajok