2 éve "várjuk" (én is vártam) az EUR USD-t paritás alá, de csak nem jött el ez a pillanat.
EKB csökkenti a kamatokat, a FED szinten tartja, mégis csökken a dollár ereje.
Ha a forint útját figyeljük, mi történt a forinttal, amikor durva költségvetési hiány volt, a külkereskedelmi
egyenleg a béka segge alatt és nem is volt annyira magas államadósságunk: a forint még jobban gyengült, exponenciálisan.
Szerintem ez az út áll most a dollár előtt is, arról nem beszélve, hogy nem 80%-os, hanem 130-13x %-os államadósságuk van, megfékezhetetlen hiánnyal, külker egyenlegük hogy fog javulni, ha végülis mindenkivel megegyeznek? Hát valószínűleg sehogy.
Jöttek itt a nagy bejelentések néhány emberkétől, hogy PMÁP + kamat "devizába", ez most így utólag jó döntés? 3 hónap sem telt el, az év eleji 390-es USD > 355 -9% pontosan. (a 400-405-ről nem beszélve)
És pont a fentebb írtak miatt, én várok egy újabb USD rottyot.
EUR USD simán megnézheti a régi csúcsot enyhén csökkenő tetővel: 1.22.
Ki akar egy elértéktelenedő devizát finanszírozni 5% mellett? Mint a forintot anno?*
//Persze Ferrari vs. Trabant esete, mert az USD a világ pénze, én ebben nem hiszek.
*Senki, tehát kamatemelést várnék a FED-től, nem most, idővel.
FED kivár, bár a mostani inflációs adat jó lett, én a vámok miatt emelkedést várok, a következő 1-2 hónapban, idővel. Tehát egy fals jelzést kaptak a befektetők.
Ha pedig a kamatemelés jön, akkor Varga is begyújthatja a rakétákat, nem lesz más választása.
Spekuláció - Nem befektetési tanácsadás (ahogy nemtudom írja)
Magyar Állampapír tulajok