Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban
Kicsit még gondolkoztam és sok minden összevág azzal, amit az elmúlt napokban összehablatyoltam, holnaptól egy darabig csak figyelem mi lesz ennek a hatása és hogyan veszegetik tovább, ha egyáltalán. Mozi.
....ha a 4. negyedévben a nyereség nulla lesz, akkor is lesz egy kb. 330Ft/részvény adózott eredmény. Tahát a P/E= 9. De ha a 3. negyedéves eredményt produkálja a bank a 4. negyedévben, akkor az adózott 2025. évi eredmény: kb. 176 milliárd lesz, igy 530Ft/részvény, ami a 2025. évre: P/E= 6. (Az OTP-nél ez most kb 9) Egy feleződő árfolyamnál ez egy nagyon alulértékelt részvénnyé válna.
Saját részvény adtak nem vettek. Szerintem fel akarták pörgetni a részvényt. 1000 mrd a kapitalizáció és nincs benne még az indexben sem. Fele akkora áron ez változhat, utána meg majd meglátják.
Viszonylag kevés részvényt jegyeztek az intézményi befektetők. A nagyját magánszemélyek vásárolták fel. 3000 alá nem kellene mennie. Számomra az a kérdés hogy a saját részvény vásárlási akció milyen célt szolgál és csak beetetés volt vagy meg is fog valósulni?
Ezt nem lehet kijelenteni. Nem tudom hány régi és hány új tulaj van a részvény lejegyzők között. A forgalom az alakul, de egy nagy zöld gyertya dukálna hozzá, egyelőre piros.
szerintem itt az alja. Az intézményi befektetők már minuszban adnák el (és pánik hiányába minek is,) a kicsik közül azok akik gyorsan akartak realizálni egy állampapiros éves hozamot rövid idő alatt, már eladták. Vérni kell egy jó hirre és elindul felfelé.
Van igazság abban, amit írsz! Úgy hallottam a helyi fiókok munkatársaitól, tartottak attól, hogy nem jegyeznek le annyi részvényt, amennyit szeretnének, talán ezért "támasztották" a tőzsdei árfolyamot 4k-5k között, de volt 5k-nál magasabban is. Akkor még alig volt MBH részvénye a tőzsdén, szinte csak a Takarékbank részvényeseinek átváltott részvénye, és ezt könnyen meg lehetett tenni Ami nekem, mint takarékbanki részvényesnek, és 2,3k-n váltották át MBH részvényre, azokból - ami még megmaradt a 7k körüli értékesítésből - kilencven százalékától meg is szabadultam 4,5k - 5k között és szintén jegyzetem, nem is keveset. A részvényjegyzés lezárását követően már nem volt ilyen "motiváció".
Minden lehet, és annak az ellenkezője is! Pontos információk hiányában nem gondolnám, hogy a bank portfolióját minősíteni tudjuk, és ez nem is a mi feladatunk. Ha egy kölcsön törlesztése 30 napot késik, akkor az már külön figyelendő minősített állományba kerül, és értékvesztést kell rá képezni. Az pedig, hogy az MNB által kiadott rendeleteket és ajánlásokat be kell tartani a hitelezésnél mind a törlesztőrészletek megállapításánál, figyelemmel a vállalkozások jövedelmezőségére, mind pedig a fedezetre, ez vita tárgya sem lehet.
Valaki beállt 3050-re 1400-el meg akartam venni, de az uccsó pillanatban meg elém álltak. Alig kaptam valamit, itt már nem nagyon tud lefele menni úgy látom.
nem is értem miért foglalkoztok azzal amit mond... amikor 3x ennyi volt az RV ára, akkor felfelé várta, mikor 2x ennyi, akkor is felfelé várta, most is, ha fele ennyi lesz akkor is felfelé várja... hiszen csak felfelé mehet hosszútávon :D
Sehmet; amit leírtál az miért válasz arra amit én írtam? Attól hogy egy banknak nincs tömeges 90+ -os lejárt állománya és nem a kapcsolt vállalkozásokat hitelezi tömegével még lehet kockázatos portfoliója. Pl ha az ügyfeleinek egy részének boldogulása kizárólag a regnáló hatalomtól függ (pl. közbeszerzések), és ez a hatalom valamiért kikerül a döntéshozói pozícióból.
Talalgatasok igen. Meg feltetelezesek. Hisz biztosat nem tudunk. De mar bocs abban az orszagban ahol meszarosbol a leggazdagabb ember lett 5 ev alatt allami megrendelesekbol es kozbeszerzesekbol majd a miniszterelnok vejebol top 20 as en nem annyira hiszek azokban a hitelertekelesekben. . De segithetsz es megmutathatod az MNB alapitvanynak adott 70 milliardot milyen szabalyok szerint adtak ki es hogyan van pl ertekelve. . De mondom ez az en megitelesem. Aki hisz abban hogy az MBHt prudensen es atlathatoan viszik vegyen belole. De en annyira hiszek benne mint a Szuverenitas vedelmi hivatalban meg abban hogy a magyar kormany teljesen fuggetlen az oroszoktol es nem az o erdekukben dolgozik az EU ban.
Ezek találgatások. Az MBH is lejelenti a 2025. évet. Ott a hitelállományt- mint minden jelentésben - értékelni kell. 1. kategória: jól teljesitő, jövőben is kockázatmentes. (Erre is céltartalékolnak de elenyészőt) 2. teljesitő, de kockázatokkal terhelt hitelállomány (itt már jelentősebb a céltartalékolás) 3. nemteljesitő hitelek. (Itt a fedezet akár 100%-os is lehet, ennek ellenére a céltartalékolás egy normál banknál minimum 50%, de az OTP-nél 60-70% között mozog) Ebből lehet majd látni, hogy az MBH-nál - a konkurenciához hasonlitva - milyen minőségű a hitelállomány és mekkora a céltartalékolás. és le lehet majd vonni a következtetést, hogy a bank tényleg a NER kifizetőhelye vagy egy prudensen működő bank. Tudja valaki mikor jelenik meg a 2025-ös eredmény?
Amit írsz, az tökéletesen helytálló és jogilag rendben van. Csakhogy: az ördög a részletekben van, ami egy bank esetében azt jelenti, hogy nem mindegy, mit fogadnak el egy hitel esetében biztosítéknak, és főleg, hogy azt hogyan értékelik. (Emlékeztetőül: a 90-es évek rabló privatizációjának ez volt a lényege. Egyesek kaptak hitelt papír-biztosítékokra, mások meg nem.) Nem állítom, hogy így van, de mindez vonatkozhat a saját tulajdonosi kör és más NER-közeli hitelezésekre is. Az azért szembetűnő, hogy a tavalyi részvény-értékesítéskor valakik 4 - 5 eFt között támasztották nagy forgalommal az árfolyamot, majd ez a vételi erő a jegyzés lezárását követően azonnal eltűnt. Írom ezt úgy, hogy a jegyzés során nem kis mennyiséggel szálltam be és azóta sem adtam el.
Soha nem állítottam ilyent! Tudod mi az az értékvesztés? Amit a külön figyelendő, átlag alatti, kétes és rossz állományra meg kell képezni a várható veszteség fedezetére a költségek terhére. Ha ezt megképezte a bank, akkor ebből nincs gond! Még a saját tulajdonosának a cégeit is finaszírozhatja, de szigorú feltételek mellett: A
tulajdonosnak vagy cégeinek nyújtott hitel feltételei (pl. kamat,
biztosítékok) nem lehetnek kedvezőbbek, mint amit a bank egy független,
hasonló kockázati besorolású ügyfélnek adna. A hitelintézeti törvény (Hpt.) meghatározza az úgynevezett nagy-kockázatvállalási korlátokat, amelyek limitálják, hogy a bank tőkéjéhez képest mekkora összeget
helyezhet ki egyetlen ügyfélcsoportnál, beleértve a saját tulajdonosi
körét is. Az
ilyen hitelek jóváhagyása gyakran külön belső döntéshozatali eljárást
(pl. az igazgatóság vagy a felügyelőbizottság jóváhagyását) igényel, és a
bank köteles ezekről rendszeresen jelentést tenni a Magyar Nemzeti
Banknak (MNB) mint felügyeleti szervnek. A
szigorú szabályozás célja az úgynevezett "önfinanszírozás" vagy "belső
hitelezés" veszélyeinek elkerülése, hogy a tulajdonos ne tudja a
betétesek pénzét saját egyéb üzleti céljaira, a bank kockázatainak
aránytalan növelésével felhasználni.
Ne is. Mindenki halgasson Sehmetre. Aki mindig ugy akar venni hogy valojaban 1 eve csak elad. Most is lejjebb akar venni mert ugye ez a papir biztos er 5000 et de azert 3100on meg nem venne :).
Köszi a választ! Meglepő, amit írsz, azt hittem sokkal rosszabb számok vannak a fejedben, ezek alapján 1 feletti P/PV-t kellene elérnie, az már most 20%, a Q3-t nem sikerült még rendesen a béten beápolni. Equilor is 4000-re teszi, szóval nagyjából összevág minden. Most a részvényjegyzés nyomás alatt tartja még, de szerintem hamarosan megszűnik és araszol felfele, nekem most nincs jobb ötletem a tőzsdén.
Te tényleg azt mondod az MNB alapítványos ügyei után hogy az MBH-nál nincsennek a NER-hez köthető, a normál piaci kockázatokat esetleg meghaladó ügyletek?
Ezt nem lehet megtenni büntetlenül! Töröcskei, aki a jobboldal embere volt, éppen ilyenért került bíróság elé, és ítélték el! Töröcskeiék ellen hűtlen kezelés miatt emeltek vádat és hoztak ítéletet, miután vezető
beosztásukban a 2010-es évek elején olyan társaságoknak - egyrészt saját társaságaiknak - juttattak
hitelt, amelyek azt képtelenek voltak törleszteni, ezzel több mint
félmilliárd forinttal károsították meg a hitelszövetkezetet. Mindez oda
vezetett, hogy a szövetkezet működési engedélyét az MNB 2014-ben vissza
is vonta, hivatalosan pedig nemrég került sor a már tíz éve nem működő
társaság törlésére. . "Az ügyben azért állították bíróság elé az azóta már felszámolt
hitelszövetkezet vezetőit, mert a Zala megyei ügyészség vádirata szerint
2013-ban is folytatták a felelőtlen hitelezést annak ellenére, hogy a
hitelszövetkezetet korábbi felelőtlen hitelezési gyakorlata miatt
2012-ben már szorosabb felügyelet alá vonta a Pénzügyi Szervezetek
Állami Felügyelete, és utasították a vezetőket, csak minimális kockázatú
hitelek kihelyezését engedélyezzék. A zalai ügyészség szerint azonban a
vezetők nem így tettek, és ezzel több mint félmilliárd forintos vagyoni
hátrányt okoztak a hitelszövetkezetnek." . https://telex.hu/gazdasag/2025/05/30/torocskei-istvan-szechenyi-bank-per-buntetes
MBH Bank Nyrt
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban