Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban
Az egy fiókos Gránittal én nem érvelnék, hisz az effektív elérhetősége nekem hátránynak tűnik. A nem fizető hitelekről meg gőzünk sincs, ilyet az MBH esetében sem tennék, ha nem manipulálni próbálnék. Nekem van amúgy MBH részvényem, 900 db.
De oszinten nem tudom masnak csak manipulalasnak tekinteni hogy egy elvileg nyigdijas ugyved aki cegeket vezetet tenyleg ugy hasonlit ossze arfolyamokat hogy siman 1 az egyben nezi az arfolyamaikat nem nezve hogy egyikbol lehet 1 milliard reszveny masikbol meg 100 millio csak pl. Vagy hogy attol hogy a 2. legnagyobb attol meg toredeke is lehet az OTP nek ( nyeresegben negyede pl ) de mind sajat tokere vetitve mind price per earning alapjan igy is 1.5 szer magasabban jegyzett mint az OTP. . 10.000 arfolyamnal a P/E 731 forintos nyeresegre 14 korul lenne. Ennyi az OTP meg a 2019 es csucsan se volt ha jol emlekszem de vissza kene neznem.
"Két éve volt is 10k körül! Ha a szinte egyfiókos Gránit 14k-15k, az OTP pedig 25k, akkor az ország második legnagyobb bankja hogyne lehetne 10k. Légy szíves, ezt a topicot nem politikai célú hozzászólásokra használd, és ezzel ne akard megtéveszteni a részvénytulajdonosokat." . En felsoroltam tobb tenyezot es mutatot es ervet miert mondom hogy nem alulertekelt. Egyenlore te tevesztesz meg ilyen semmilyen alapu kijelentesekkel. Meg mindig egy mutato szamot se mondtal amire hivatkoztal. A Granit bankot se erzem alulertekeltnek de az hogy 1 fiokja van pont hogy az elonye hisz egy modern bank es pont alacsony koltsegszintet tudd igy elerni. A nem fizeto hitelei pl baromi alacsonyak. De meg itt nincsenek 2024 szamok csak feleves. Ha 2023 ig nezzuk a bank novekedes nagyon jo volt de kerdes ez tartani fog. Majd 2024es szamokbol latszik. . Es igen nincs ilyen reszvenyem, de eleg jol leirtam miert is. Esetleg azzal vitazzal.
Két éve volt is 10k körül! Ha a szinte egyfiókos Gránit 14k-15k, az OTP pedig 25k, akkor az ország második legnagyobb bankja hogyne lehetne 10k. Légy szíves, ezt a topicot nem politikai célú hozzászólásokra használd, és ezzel ne akard megtéveszteni a részvénytulajdonosokat, mert úgy gondolom, hogy neked nincs, csak csinálod a feszkót itt is ugyanúgy, mint az ORBÁN TAKARODJ topicban!
Mit? az 1000 forintos osztalékot? Az nem is tudom honnan jött. képtelenül magas szám lenne. . A Részvényt? Mindent lehet venni és spekulálni. NER részvénynél különösen. Én viszont biztos hogy nem vennék. A papír maga nem hogy alulértékelt hanem 9-es P/e-vel már már magas is. A politikai háttere szerintem inkább kockázat mint lehetőség és ennek első jele a most kiderült hír is. . Ettől függetlenül mindenki a saját pénzével játszik a tőzsdén.
Egy részvényre jutó saját tőke OTP-nél 19.300 forint. 25200 árfolyamnál ez 1,3-as P/BV. . MBH esetében ez ( 1139 milliárd saját tőke / 322,5 millió részvény ) 3530 forint / részvény. 6600-as árfolyam mellett 1,9-es P/BV mutató. itt is 1,5 szeres az árazás OTP-hez képest. . Nem hogy alulárazott hanem túlárazott OTP-hez képest. Ha ugyanúgy áraznák mint az OTP-t akkor az árfolyamának kb 4500-4600 forint körül kéne lennie. ( 6,2-es P/E-nél és 1.3-as P/BV-nél ). . És akkor olyasmit nem is számoltunk bele hogy a papír napi forgalma pár tíz millió forint. Egy komolyabb összeggel kiszámlni se nagyon lehetne belőle napokig és egyből árfolyam esést indukálna. Az OTP ehhez képest máérföldekkel likvidebb. . És továbbra is ez figyelembe se veszi a most kiderült MNB alapítványos ügyet és azt hogy temérdek ilyen NER hitel lehet elrejtve a bankban amik visszafizetéses elég kétséges lehet.
De tényleg mely mutatók amiben "Sokkal jobb"? Pl Tőke arányos megtérülésben rosszabb: 21,2% vs 23,5% ( otp javára ) Nettó kamatmarzsa ugyanannyi mint OTP. Teljes bevétel marzsa rosszabb az otp-nél. Tőkemegfelelés: otp jobb, Cet1 ráta OTP jobb. költség bevétel aránya épp 42-ről romlott 49%-ra. Eközben pl OTP-nél 41%-ra csökkent . Egy részvényre eső nyeresége ( 236 milliárd / 322,5 millió részvény ): 731 forint. ( 6600 forintos árfolyam mellett ez 11% hozam ) P/E mutatója így 9-es OTP esetében 4050 forint ami 25200 forintos árfolyam mellett is 16% feletti hozam. P/E mutatója 6,2-es. . Azaz bár semmilyen mutatóban nem jobb sőt rosszabb ( pl költség bevétel mutatója sokkal rosszabb lett ) még így is 1,5-szeresen van árazva OTP-hez képest.
2 eve is odavartad. Akkor is kb minden alap nelkul. Jelenleg se tudom milyen jobb mutatok alapjan varnad feljebb es alularazottnak? . Es akkor termeszetesen a 70 milliardos hitel tortenetet bele se vettuk ami onmagaban nalam red flag lenne. Melyik bankba tennel penzt amit a politikailag mondjuk ugy elkotelezett vezetes arra hasznalna hogy annak penzebol menti ki a 100 milliardos csalasba belebuko tarsai kimentesere hasznalna. . Persze ha arra bazirozol hogy majd az allam kiment mindenkepp lehet probalkozni. Egyenlore csak ez az 1 tortenet 1%ponttal emelne a teljes nem fizeto allomanyt. Es az eves nyereseg harmadat jelentene ha celtartalekot kepezne ra ( amit gyakorlatilag kotelessege lenne az ASZ vizsgalat nyilvanossagra kerulese utan bar mar biztos hogy a hitel kiutalasakor tisztaban voltak ezekrol.
Jó lesz ez a papír, én - saját véleményemet leírva - pár hónapon belül 10k fölé várom, mivel - a többi bankrészvénnyel összehasonlítva - sokkal jobb mutatók mellett jóval alul van árazva.
Mivel latom itt fel se merult a Bankot ennyire erinto tema a topikban gondoltam erdemes megemliteni: . "Tátott szájjal olvashattuk, hogy mindez nemcsak az alapítványi vagyont, de a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány közel 130 milliárd forintját és az MBH Bank 170 millió eurónyi (közel 70 milliárd forintnyi) hitelét is érinthette. Forrásaink szerint az ÁSZ jelentése szemfelnyitó lesz, de azért már az is szokatlan, sőt nagyon erős jelzés volt, hogy a BDO könyvvizsgáló visszavonta az elmúlt évek jelentéseire adott auditot. Hogy mekkora a vagyonvesztés, azt majd meglátjuk, az mindenesetre túl sok jóval nem kecsegtet, hogy a cikk idéz egy olyan szöveget a jelentésből, amelyet Matolcsy György az ÁSZ elnökének írt. „Bevételi és forrás lehetőségek, valamint a kötelezettségállomány ismeretében az látszódik, hogy külső segítség nélkül a PADME/Optima csoport jelenlegi helyzetének megnyugtató rendezésére jelenleg nem látunk lehetőséget." . https://telex.hu/gazdasag/2025/03/19/matolcsy-gyorgy-orban-viktor-mnb-alapitvanyok-vagyon
"A neresek is visszafizetik. Nem itt van a baj hogy nem fizetnének, hanem az a baj hogy úgy kapnak hitelt cég vásárlásra ahogy. Úgy én is tudok milliárdos lenni hogy minden alap nélkül kapok mondjuk 50milliárdot egy jó cég megvásárlásáramajd majd a nyereségből törlesztek. " . Hat erdekes hogy fel ev se kellett hozza hogy megdoljon ez az allitas. Es egybol kozel 70 milliarddal nem is valami kis tetellel. Es egyesek csodalkoznak mitol esett az arfolyam es miert nem akarnak sokan befektetni egy ennyire NER hatteru banknal.
MBH Bank Nyrt
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban