Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
SBob 2026. 04. 18. 08:40
Előzmény: #81477  wgl
az állami mellet régen és ma is van más lehetőség is. Több is. Ezeket az állam ráadásul adókedvezménnyel támogatja. Egyik sem kötelező. Az egyik a "3. pillér", ami az önkéntes nyugdíjpénztárat jelenti. De ilyen pl. a "nyugdíjszámla" is, amit szintén adókedvezménnyel nyithatsz.
SBob 2026. 04. 18. 08:37
Előzmény: #81477  wgl
kérlek írd meg, hogy mi benne a "csúsztatás" és mi a "valótlanság". Szívesen megvitatom.
SBob 2026. 04. 18. 08:36
Előzmény: #81466  Dehogynincs
kiegészítésként még annyit hozzáteszek, hogy én kb 2005-ben váltottam az egyik legnagyobbról a másik legnagyobbra, mert az évenkénti hozamkimutatás annyira felhúzott minden évben, hogy még levelezésben is álltam az első nyugdíjpénztárral. Sajnos ezek a levelek már nincsenek meg, pedig szívesen betenném ide. Mivel mindig azzal kezdték ezeket a hozamkimutatásos leveleket ( mindenki emlékezhet rá, aki élt benne volt ebben), hogy "örömmel" értesítenek az előző évben elért hozamokról. Én a váltás előtt több éven keresztül is írtam az ügyfélszolgálatra, mielőtt biztosítót váltottam, hogy legalább ne bosszantsanak, hiszen ez a "hozam" egyáltalán nem örömteli, hiszen rendre, még az akkori jegybanki alapkamatot sem érte el. Meglepő módon egyszer egy oszály-, vagy főosztályvezető hölgy válaszolt kb. két oldalas, kifejezetten személyesnek tűnő levélben, amiben sajnálatát fejezte ki és próbálta magyarázni, hogy miért voltak ennyire gyengék az elért hozamok. Következő évben nyugdíjpénztárt váltottam. A kiválasztás szempontja az eddigi elért hozam volt és az, hogy ne legyen nagyon pici (mert mi van, ha 30 év után csődbe megy a pénzemmel). Nos, a következő években az új pénztárnak voltak rosszabb évei, mint korábban, de a korábbi picit javult :) . Ennyit a "tudatosságról" és az "ugribugi" hozzáállásról. Nem véletlen, hogy a megszűnéskor a pénztáraknak alig lett az inflációt meghaladó "reálhozamuk", amit egyébként kifizettek a tagoknak. A "kötelező" befizetés a bankoknak volt maga a paradicsom. Havi, rendszeres, kiszámítható mértékű friss tőke, amire gyakorlatilag semmiféle kötelezettség nem volt, azon túl, hogy lehetőleg ne legyen kevesebb, mint a befizetés.
wgl 2026. 04. 18. 08:31
Előzmény: #81476  SBob
Ez nem igaz!
Tele csúsztatással, valótlansággal.
..
megjegyzem most olvasom, valószínű visszahozzák, újra kezdik, - vállalati nyugdíjjal együtt,- mert az állami mellé kell még más lehetőség is.
SBob 2026. 04. 18. 08:06
nem fórumtéma a magánnyugdíj pénztár, de neked ez annyira beragadt pedig már többször is tisztáztuk, hogy az egy teljesen hibás konstrukció volt, amit már a korábban azt szorgalmazó IMF is elismert. Mindig szándékosan kihagyod a történetből, hogy a magánnyugdíjpénztárba való belépéskor mindenki elveszítette a korábban, az állami nyugdíjbefizetéseinek és ezért a későbbi várható kifizetéseinek a 25%-át. Második probléma az volt, hogy az öregedő és ezért egyre nagyobb létszámú nyugdíjas tábornak a nyugdíjak kifizetéséhez egyre több hitelt kellett felvenni, hiszen a befizetések negyede a magánszámlákra ment. A folyamatos hitelfelvétel növekvő államadósságot és az pedig egyre rosszabb hitelminősítést és hitelkamatot, tehát terhet jelentett. ( a 2002-es 52%-ról 2010-re 82%-ra felugró államadósság is részben ennek a következménye ). A harmadik probléma, amit írtál is, hogy 13 évnyi működés alatt mindössze 1 millió forint vagyon gyűlt össze fejenként. Ez a pénztár fennállása alatti 156 hónap alatt befizetett havi 6410Ft összeget jelent. Ez a csekély össze éppen rámutat arra, hogy gyakorlatilag semmi hozam nem képződött ( semmi nem ösztönözte a pénztárakat, hogy eredményt hozzanak a tagoknak, hiszen kötelező volt, váltani meg szinte senki nem váltott pénztárat, aminek egyébként sem lett volna nagy jelentősége, hiszen a hosszútávot hangsúlyozták ) Szerinted ez a 13 év alatt összegyűjtött, hozamokkal növelt 1 millió forint meddig lett volna elég, miközben az állami ( halálig tartó ) nyugdíj a mainak csak a 75%-át fizette volna ki, ha marad a rendszer? A MANYUP megszüntetéssel az általad írt 1 millió forintot igaz, visszavette az állam az egyéni számlákról ( részben államadósság csökkentésre fordította), de ezzel egy időben az állami kifizetést (ami mint "biztosítás" és élethosszig jár) visszaemelte 75%-ról 100%-ra. A magánnyugdíjpénztárral az az átlagember "járt jól", aki egy életen át fizette és rögtön meghalt a nyugdíjba lépéskor, mert ez a pénz örökölhető volt. Aki sokáig szándékozott élni, annak egy idő után elfogyott a magánpénztári befizetése és utána már csak egy 75%-os nyugdíjból kellet volna megélnie. Nem véletlen, hogy aki kitartott -mint te- a magánnyugdíjpénztár mellet és később elérte a nyugdíj korhatárt, azoknak a döntő része akkor lépett vissza (mert még ekkor is választhatott) az államiba (mert vélhetően tudott számolni). Nyilván voltak kivételek is, akik nagyon magas fizetés miatt lényegesen többet tudtak a magánszámlákon összehozni, de az átlagember, ahogy írtad nagyon rosszul járt volna.
motoros 2026. 04. 18. 07:53
Előzmény: #81472  babo-lapat
babo-lapat 2026. 04. 18. 00:19
Előzmény: #81473  the_outsider
gondolom a 62. emelet elég magas ahhoz hogy onnan vissza is tudjanak repülni Magyarországra :) Csak nehogy földbe álljon a repülőrajt 
the_outsider 2026. 04. 18. 00:15
Előzmény: #81472  babo-lapat

putyin nem teljesen elégedett a propaganda teljesítményével, és meghívta az eddigi itteni résztvevőket egy megújítási ünnepségre a Fegyeracija torony 62 emeletén lévő Sixty elnevezésű étterembe, egy zárt körű bulira. Néhányan az érintettek közül gyanakodva felvetették, hogy miért csak az odafele útra támogatta a repülőjegyeket...      

;
babo-lapat 2026. 04. 17. 23:45
kihalt a topik miért? :) 
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 16. 15:52
Előzmény: #81469  Murdoch
A brüsszeli lista jó részét magam is várom.
Pár éve még alá is írtam egy ívet, hogy csatlakozzunk az eu ügyészséghez.
Szerintem is jó ötlet, hogy ukrán csatlakozás ügyében inkább figyelni kell a többieket a súlyunknak megfelelően.
Szuverenitáson mit értesz? Orbán azt értette rajta, hogy azt csinál, amit akar.
Szuverenitásunk egy jókora részéről már a csatlakozásunkkor lemondtunk. 
A nyugdíjpénztárak kifosztási módja sem tetszett. Azért hozták az alaptörvényt, hogy ezt meg lehessen tenni. Erősen körülbástyázták jogilag.
A gránitszilárdságú alaptörvényt viszont később legalább egy tucatszor megfércelték.
Nem hiszem, hogy a nyugdíjpénztárak kifosztásába jogilag bele lehetne kötni. Ha 2011-ben a pénztártagok polgárok lettek volna, akkor nem csak százezren nyilatkoztunk volna, hogy pénztártagok maradunk. Százezer polgár, 2.9 millió alattvaló. És ez az arány világosan látszott 2010-2026 között mind a négy ciklusban. Csak a kegyelmi botrány zökkentette ki az alattvalókat az apátiájukból.
Ha a fidesz demokrata lett volna, megtartja a választási ígéretét miszerint megvédi a nyugdíjpénztárakat, de ha mégsem ezt tette, akkor a visszalépés nem automatikus lett volna, hanem annak kellett volna önkéntesen nyilatkoznia, aki teljesen vissza akart volna lépni az állami (felosztó-kirovó) rendszerbe, amiben háromnegyed részben már amúgy is benne volt.

the_outsider 2026. 04. 16. 15:48

Mivel sokan szeretik az AI általi válaszokat, az ilyet kedvelőknek:     

A kérdés:    
'Miért van az, hogy egyetlen ilyen 'emberiség szégyene' mint a putyin, képes több százezer ember értelmetlen halálát okozni? Miért ilyen aljas egyének határozzák meg a világ sorsát napjainkban?'      

A válasz:     
'Ez egy olyan kérdés, ami az emberiség történelme során újra és újra felmerül, és sajnos nincs rá egyetlen, megnyugtató válasz. Amit látunk, az a modern diktatúrák felépítésének és az emberi pszichológiának egy sötét összefonódása.     

Több oka is van annak, hogy miért tud egyetlen ember (vagy egy szűk kör) ilyen pusztítást végezni a 21. században is:     

1. A hatalom vertikális felépítése (A "Függőleges Hatalom")     
Putyin az elmúlt 24 évben szisztematikusan lebontott minden olyan intézményt, amely ellenőrizhetné őt. Nincsenek független bíróságok, nincs szabad sajtó, és nincs valódi ellenzék. Egy ilyen rendszerben a vezető döntéseit senki nem kérdőjelezheti meg a belső körön belül sem, mert a lojalitás az életben maradás záloga. Aki ellentmond, az kiesik a kegyeiből (vagy az ablakon).     

2. A "Személyi Kultusz" és a Propaganda     
A modern diktátorok már nemcsak erőszakkal, hanem az információ teljes uralásával is irányítanak. Az orosz állami média évtizedek óta azt sulykolja, hogy Oroszország ostromlott erőd, amit csak egy "erős ember" menthet meg. Ez sok embernél eléri, hogy a saját morális iránytűjét kikapcsolja, és elhiggye: a háború (vagy ahogy ott hívják, a "különleges hadművelet") egy magasztosabb célért, a túlélésért folyik.    

3. A környezet elszigetelődése     
Szakértők szerint a hosszú ideig hatalmon lévő vezetők (különösen a világjárvány óta) egy információs buborékba kerülnek. Csak azt az információt kapják meg a tanácsadóiktól, amit hallani akarnak. Putyin valószínűleg őszintén hitte 2022-ben, hogy Ukrajna napok alatt összeomlik, és a nép virágokkal várja majd őket. Amikor egy ilyen téveszme alapján elindul egy gépezet, azt egy diktátor számára presztízsveszteség nélkül leállítani szinte lehetetlen.     

4. A világ "türelme" és a gazdasági függőség     
A nyugati világ is felelős abban, hogy idáig jutottunk. Éveken át a gazdasági érdekek (olcsó gáz és olaj) felülírták a politikai és morális aggályokat. Ez elhitette az ilyen vezetőkkel, hogy bármit megtehetnek, a világ úgyis "lenyeli" majd, ahogy azt 2014-ben a Krím esetében láttuk.     

5. Pszichológiai tényezők      
Vannak, akik szerint az ilyen vezetők egyfajta "történelmi küldetéstudatban" élnek. Nem az egyének élete számít nekik, hanem az, hogy hogyan kerülnek be a történelemkönyvekbe (például mint "országegyesítők"). Az ő szemükben az emberélet csak statisztika a birodalmi álmok oltárán.      

Miért pont az aljasok?      Sajnos a hatalomért folytatott gátlástalan küzdelemben gyakran azok jutnak a csúcsra, akikben nincs empátia, de van bennük hajlam a manipulációra és a könyörtelenségre. A demokratikus fékek és egyensúlyok pont azért jöttek létre, hogy az ilyen személyiségek ne válhassanak korlátlan úrrá – ahol ezek a fékek hiányoznak, ott történnek a mai tragédiák.'
Murdoch 2026. 04. 16. 15:25
Nem egészen, csak messzebbről kell nézni. Ha megnézed a szavazatszámokat, azért igencsak magas voltak a fideszek számok, csak bexívták a saját maguk által kreált trükkös struktúrát. Mármint a kétharmadot tekintve. Ahhoz hogy MP megtartsa ésvagy bővítse a dolgot, muszáj, hogy ne váljon vmi totál ukrán-brüsszel szervilis bábbá. A kommunikációt tekintve úgy tűnik ez így is van, mert az oroszokkal szemben is pragmatikusságról beszél, nem támogatja a gyorsított ukrán eus eljárást, migrációt stb. Azért ne lépd át azt a csekélyke tényt, hogy az eu főgóréi beszéltek itt az asap ukrán csatlakozásról, de nincs vele gondom, ha tudomásul veszed, hogy csak hazudtak és átverték az ukránokat. Az is látszik, hogy az eus mainstream pártok recsegnek-ropognak, ha a tisza felvesz vmi középutat, akkor van remény, hogy ebből lehet jó dolog. És neked, a szuverenista drukkolónak azért hozzátenném, hogy oké, az oroszokkal való kapcsolat talán lazult, de brüsszel már benyújtotta a listát, hogy mit vár el az uniós pénzekért. Lehet most érvelni, hogy európához kell tartozni és ez muszáj, az csak a fedősztori. A kifosztásos sztorival kapcsolatban meg hozzátenném, hogy kőkemény ígéreteket tett MP, miszerint nincs többé következmények nélküli ország. Ebben a tekintetben én speciel szaván fogom, mert ha marad minden a régiben és az űrbéli korrupciós sztoriban nem történik valós felelősségre vonás, akkor az egész veszett fejsze nyele.
bullrider 2026. 04. 16. 11:55
andras-80 2026. 04. 16. 11:25
Előzmény: #81465  Murdoch
Most mi lesz veletek orbán nélkül? Nem jön több utalás a bérkommentelésért, a többiek már le is léptek. 🤣🤣
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 16. 11:08
Előzmény: #81465  Murdoch
Amennyire tudok angolul, ez nem blokkolást jelent, hanem csak a gyorsítás lassítását. Tényleg vége lehet részünkről a blokkolásnak. 
Putyin még mindig előránthatja a kabátujjából Ficót és szerintem erősen gondolkodik azon is, mivel tudná zsarolni vagy megvenni MP-t.
Mi abban a meglepő, ha valaki meglepődik? Én is lepődtem már megfele.
Orbán 2010-es újraválasztásának örültem, a kétharmadnak kevésbé és erősen meglepődtem, hogy a választási ígéretei ellenére kifosztotta a nyugdíjpénztárakat, az ő szóhasznáta szerint a magyar családokat, hárommillió pénztártagot, fejenként egymillió akkori(!) forintos átlagos vagyonból.
Murdoch 2026. 04. 16. 09:19
Előzmény: #81463  Dehogynincs
Csak hát az van, hogy van jó néhány ország szvsz, aki az orbáni vétóknak köszönhetően a homályban tudott maradni. Na ennek is részben vége, meg hát szemlátomást MP sem tolja túl a dolgot, nagyon is helyesen.
https://www.politico.eu/article/fear-populists-pushing-governments-oppose-expanding-eu/
"But Magyar appears set to maintain his predecessor’s position, saying during a marathon press conference on Monday that he didn’t want to “fast-track” membership for Kyiv."
Szóval most hogy a mumus kiesett, jöhet a nyílt kártyák időszaka, majd az ukrán anyuka is meglepődik hogy ezmiez.
Murdoch 2026. 04. 16. 09:12
Előzmény: #81455  Fsociety
Lehet, de ez egy fórum és nem az eu energiaügyi bizottsága. Mellesleg: "Magyar Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is pragmatikus viszonyt tart fenn Oroszországgal, különösen az energiaellátás miatt. Kiemelte, hogy az orosz olaj és gáz rövid távon nem váltható ki teljesen, ezért a Barátság vezeték szerepe megmarad, miközben diverzifikálni kívánják a beszerzési forrásokat."
Az élet meg megy tovább ja, ha az iráni helyzet elhúzódik, akkor ez nagyon nem így lesz. Mert ugye az eu büszkén kijelentette, hogy szó sem lehet orosz cuccokról. Szerinted miért kongatják a légitársaságok is a vészharangot? A közel-keleti energiainfra egy része szétlőve, hónapokig, évekig fog tartani a helyreállítás, tökmindegy, hogy vége lesz az iráni balhénak ésvagy megnyílik a szoros. Azt persze vágom, hogy az oroszok a sok 'feltéve, ha' mellett fognak bármit is adni, de ez egy ilyen buli. És továbbra is, mert méltatlanul elsikált történet, a északi-áramlat felrobbantása szerintem történelmi sztori egy szövetségessel szemben, na innen kellene felvázolnod, hogy mi is zajlik, mert én úgy látszik nem értem.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 04. 16. 08:56
Tegnap kutyasétáltatás közben szóba elegyedtem egy ukrán anyukával, aki a gyerekét kísérte haza az oviból.
Ő örült a vasárnapi választások eredményének. Én is, de ő mondta előbb.
bullrider 2026. 04. 16. 08:53
Előzmény: #81448  GrizzlyG
De már te semi hiszel benne:)
Csak be vagy ragadva!

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek