Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 16:19
Előzmény: #73798  Robben

Van annyi húszezresed, ahányszor leírtam, hogy a fideszből akkor ábrándultam ki, amikor kifosztotta a magánnyugdíjpénztárakat?
A burkoltan letett voksomról annyit, hogy még soha nem szavaztam a tiszára, de valóban azt tervezem.Magyar Péter már a pártalapításon dolgozik (TISZA)  
Dehogynincs 2025. 05. 04. 19:23 Előzmény: #8289  ronaldinyo #8290
Ha a tisza összefog az óellenzék bármelyik pártjával, akkor nem a fogok a tiszára szavazni.
Az összetöpörödött óellenzéki pártok az elfogyó szavazóikkal már nem számítanak komoly tényezőnek.
Nem szerintem nem számítanak annak, hanem a tavalyi ep- és önkormányzati választások eredményei szerint.
_________
Az teljesen rendben van, hogy nem tartasz sokra (ami nem hoz ki a sodromból, sőt némi büszkeséggel is eltölt), sőt még az is rendben van, hogy többnyire elhamarkodottan alkotsz hamis véleményt.
Van a kezedben egy "ballib" feliratú kalapács és mindenhol "ballib" szögeket vélsz látni, amikre kedvvel, utasításra vagy parancsra lecsaphatsz.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 16:07
Előzmény: #73797  Murdoch
Magyar Péter bejelentette, hogy – Brüsszel kérésének megfelelően – kitiltaná az orosz olajat és gázt Magyarországról. #73793 (Robben)
Tőled eltérően én erről látom úgy, hogy jó dolog kijelenteni, csak nincs mögötte semmi.
Az viszont igaz lehet, hogy a századvég valóban ezt és így közölte.
Robben 2025. 08. 26. 16:02
Előzmény: #73796  Dehogynincs
ezt nem cáfolom, Gyurcsánytól többször elhatárolódtál - le is írtam hogy ennyivel tartalak többre az 'orbán takarodj' topikot telefirkáló propagandistáknál - de a hsz-saidból folyamatosan az derült ki mindig (és ma is), hogy "fideszoldalt" legalább annyira nem kedveled, és burkoltan pedig már leteted a voksod petermagyar mellett (legalábbis szerintem)
Murdoch 2025. 08. 26. 15:57
Előzmény: #73795  Dehogynincs
Valakitől mindig lesz függés. Az oroszoktól eddig stabilan jött a vezetékes cucc, ezt kiváltani LNG-vel, tengerentúli szállításokkal, bizonytalan kapacitás mellett, hát nem tudom. A nyugati országokban valóban égbe ment a rezsi és akkor még ott az ipar, ami pont az olcsó energiára épült. Lásd a német vegyipari óriás, a BASF, inkább Kínában erősít. De legalább vannak tengeri kikötőik. 
Jó dolog ezeket kijelenteni, csak ez így biankó, nincs mögötte semmi. Másrészt lehet, hogy az oroszok szívnak, mert olcsóbban kell majd eladniuk máshova a nyersanyagokat, de majd az égbe emelik a BRICS országok gazdaságait. Ez tuti jó nekünk, az usának, vagy ny-európának?
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 15:53
Előzmény: #73792  Robben
Azt tettem szóvá, hogy a honi magyar állampolgároknak a Btk tiltja, hogy az orosz-ukrán háborúban harcoljanak és beidéztem a törvényt.
"a magyar ballib politikusokat sem bíráltad soha"
Ez hamis állítás. Van annyi húszezresed, ahányszor ki tudom gyűjteni, hogy hányszor írtam be különböző topicokba, hogy Gyurcsánnyal nem vagyok hajlandó leváltani Orbánt?
Meg azt, hogy számomra elfogadhatatlan az mszp és a dk, meg aki velük összeáll? 
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 15:44
Előzmény: #73793  Robben
Kérek linket MP bejelentéséről.
Olyat, amiből kiderül, hogy ő mit mikor és hogyan jelentett be.
Itt két link az ellenkezőjéről
https://www.forbes.hu/hirek/magyar-peter-orosz-gaz-kegyelmi-ugy/
Magyar az interjúban nem állt ki egyértelműen az orosz olaj és gáz vásárlása ellen, mondván, nehéz diverzifikálni a beszerzést, és függünk az orosz nyersanyagoktól.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0FddSym6uk6r1jj7C7QRQaqMFpp49use5kmy3ozqeieiwq2qtjT3VDqkdkm8m5566l&id=61573032174665
- Tehát Magyarország továbbra is vásárol majd olajat és gázt Oroszországtól?
- Gazdaságunk nagyon függ az orosz nyersanyagoktól. Természetesen megpróbáljuk diverzifikálni az ellátásunkat, de ez hosszú időt vesz igénybe. Magyarország, akárcsak Szlovákia, nagyon függ Oroszországtól az EU-ban, különösen a gáz tekintetében.
Nincs annyi lehetőségünk, mint Lengyelországnak, amely rendelkezik tengeri kijárattal és folytathat tengeri kereskedelemet. Az azonban igaz, hogy többet kell tennünk az energiafüggetlenségünk megerősítése érdekében. Az EU támogatása és finanszírozása kulcsfontosságú lesz itt.
GrizzlyG
GrizzlyG 2025. 08. 26. 15:29
Előzmény: #73780  smallinv
Most épp lelkesen posztol a Barátság bombázása ügyében :)))
Nagyon tetszik neki, csak azt felejti el az ukrán propagandista, hogy kevésbé barátságos cikkek miatt is kerültek fogdára az imádott ukrajnában, sőt haltak is meg emberek, mert a zöld törpéről le merték írni az igazságot... 
Itt nyugodtan lehet örömködni az ilyesmin, nem viszik el a nácik a panelból. 
Robben 2025. 08. 26. 15:24
2025/08/26.
Magyar Péter bejelentette, hogy – Brüsszel kérésének megfelelően – kitiltaná az orosz olajat és gázt Magyarországról. Az intézkedés a magyar családok áram- és gázszámláit a jelenlegi három és félszeresére növelné – közölte a Századvég kedden.
 Azt írták: a rezsiköltségek emelkedése évi több mint fél millió forint extrakiadást jelentene egy átlagos háztartásnak. A kutatás szerint az orosz energiahordozó kiesése várhatóan kínálati sokkot, árrobbanást, majd magasabb átlagárszintet idézne elő az európai gáz- és villamosenergia-piacon. A drágulás olyan mértékben növelné a rezsicsökkentési program költségvetési forrásigényét, ami a rendszert fenntarthatatlanná tenné, és a magyar családoknak a megemelkedett piaci árakat kellene fizetniük – magyarázták.
A Századvég cikke szerint a lakossági áramszámlák 3,6-szeresükre, a gázszámlák pedig 3,5-szeresükre növekednének. Egy átlagos magyar család jelenleg havi 6 564 forintot fizet áramért és 9 906 forintot gázért, azaz a teljes energiaköltsége 16 470 forint. Az orosz energia tiltásával és a rezsicsökkentési program megszüntetésével ez 59 ezer forintra növekedne, ami havonta 43 ezer, évente pedig 510 ezer forintos többletkiadást jelentene – ismertették. Emlékeztettek: Brüsszel a REPowerEU csomag keretében végleg kitiltaná az orosz energiahordozókat az EU-ból. 
 „A célkitűzés az Európai Bizottság legmagasabb prioritású törekvései közé tartozik: Ursula von der Leyen szerint a közösségnek Ukrajnát – az ország felfegyverzése és gyorsított csatlakozása mellett – az Oroszországból érkező energia teljes megszakításával is támogatnia kell” – áll az elemzésben. Hozzátették: az intézkedés óriási költségekkel járna, és megosztja a tagállamokat (Magyarország és Szlovákia mellett Franciaország és Belgium is kritikát fogalmazott meg), de Brüsszel mégis ragaszkodik a megvalósításához. Sőt, Ursula von der Leyen az USA-val kötött kereskedelmi megállapodása részeként, az EU nevében, már nagymennyiségű amerikai LNG beszerzésére is kötelezettséget vállalt - írták. A Századvég hangsúlyozta, hogy a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter augusztus 20-i beszédében csatlakozott a brüsszeli törekvéshez, amikor bejelentette: kormányra kerülése esetén energiapolitikáját az orosz energiafüggőség megszüntetésére építené. 
„Az ígéret önállósággal kecsegtet, de valójában nagyobb függéshez és drasztikus áremelkedéshez vezet” – mutattak rá, hozzátéve: az európai energiapiac elmúlt évei bizonyították, hogy az orosz beszállítók szankcionálása drágább és bizonytalanabb ellátást eredményez. A kínálat mesterséges szűkítésével ugyanis az árak megemelkednek, az eladók piaci ereje megnő, ami újabb (elsősorban amerikai) függési viszonyt teremt – jegyezték meg.  A Századvég úgy fogalmazott: az orosz energia tiltása tévút. Mint írták, a függőséget célszerű inkább diverzifikációval csökkenteni, azaz a lehető legtöbb beszállítónak megteremteni a piacra lépés lehetőségét. A növekvő kínálat javítja a versenyt, ami egyszerre csökkenti az árakat és a függőséget – mutattak rá
Robben 2025. 08. 26. 15:13
Előzmény: #73767  Dehogynincs
A felsorolásodból azt hiszem egyik sem írta le jól a "proxy vagy sem" kérdést. Szerintem ez kb. a legjobb megfogalmazás: ez egy amerikai-orosz proxyháborúként indult úgy, hogy az Usa egyik nagy pártja, a demokrata (Biden vezette) párt indította, de a demokraták mögé értendő a G Soros és hadiipari komplexum (fegyverlobbi) fémjelezte lobbicsoport is. Az ukránok szerepe az benne, hogy ők az ágyútöltelék, az a farok amivel az orosz csalánt vereti ez a lobbi.
mi változott a bő 3 év alatt? 1. az Usa-ban hatalomra került Trump, aki békepárti. de a hadiipari és pénzhatalmi lobbi őt is sakkban tartja és biztosan zsarolja is a háttérből, ezért nem tudja teljesen leállítani a háborút, bár mostmár eljutott oda, hogy pénzt többet nem ad!
tehát: mostmár Nyugat-Európai-orosz proxyháborúról van szó hiszen a hajlandók koalíciója vállalta az EU Bizottsággal együtt, hogy ők fogják venni az ukránok fegyvereit, sőt lehet h. katonákat is küldenének - mindezt hitelből és úgy (meg EU közös pénzéből), hogy az európai embereket polgárokat erről nem kérdezték meg, tehát demokratikus felhatalmazás nélkül ontja ez a koalíció fedezetlen hitelt Ukrajába!
miért vagy te balliberális? mert mindazt amit most leírtam (meg Murdoch is leírt csak máskép és többször) te, sohasem bírálod egy szóval sem! 
Te folyamatosan abba kötsz bele, hogy Orbán szerinted mennyire "bábja Putyinnak, meg hogy ki az agresszor, vagy hogy én miért kértem számon az ukrán propagandista Shorteleken, hogy miért nem küld saját zsebből pénzt az ukrán elvtársainak, és háborús uszító Karácsony Gergelyt és társait, a magyar ballib politikusokat sem bíráltad soha, - pedig ők jelentették ki sokszor, hogy "hazánk küldjön pénzt és fegyvert az ukránoknak, az orosz gázt és olajat pedig ne vegyük". 
azt is világosan kifejtetted már, hogy vszínűleg peter magyarra szsvazol majd jövőre - tehát önmagad leplezed le folyamatosan, legfeljebb nem veszed észre magadon!
Murdoch 2025. 08. 26. 14:54
Előzmény: #73790  Dehogynincs
Persze, mert rosszul írtam. Nemzeti államokról van szó.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 14:51
Előzmény: #73784  Murdoch
"maradjanak csak szépen a nemzetállamok"
Mondj egy nemzetállamot az eu-ban! 
Az orosz-ukrán háborúban az egyik ország sem nemzetállam.
Amikor a nemzetállam szót használod, akkor nem a valóságot írod le.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 14:47
Előzmény: #73788  smallinv
Semmi. Véletlenül (figyelmetlenül) félrekattintottam. #73784-re válaszoltam.
smallinv 2025. 08. 26. 14:28
Előzmény: #73787  Dehogynincs
Amit most itt nekem írtál, ahhoz nekem mi közöm ?
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 14:24
Előzmény: #73785  smallinv
A vétózgatás érdeknek érdek, de orosz érdek.
Nem tartom marhaságnak azt, hogy a Horthy Magyarországa földrajzilag ugyanott volt mint Kádáré vagy Orbáné.
Uránnal kapcsolatban tudok egy keveset a kvantummechanikából és a történelemben eléggé pontosan be tudom lőni az atomkorszak kezdetét. Az iróniát meg elég nehéz elmagyarázni annak, aki nem fogékony rá.
Ha demokrata lennél, akkor beletörődnél abba, hogy a hozzám hasonló fóbiások akár puszta szimpátia alapján is oda húzzák az x-et, ahova csak akarják. Én is beletörődöm abba, hogy a választók milyen alakokat szavaznak a nyakamra. Abba már kevésbé törődök bele, hogy a hatalom mennyire torzítja el a politikusokat.
A politikusok 1%-ának nagyon rossz híre van a maradék 99% miatt.
smallinv 2025. 08. 26. 14:21
Előzmény: #73784  Murdoch

'én biztosra veszem, hogy van hátszele jócskán.'
Én is.
Sokan örültek annak, hogy nem úgy lesz, ahogyan ők is szavaztak.
Mert mindenki tudja, hogy az EU-nak semmi köze ehhez az egészhez, de hát PC.
Miért nincs erről szavazás az EU polgárai között, hiszen az ő zsebükre megy és hatalmas összegekről van szó.
smallinv 2025. 08. 26. 14:17
Előzmény: #73782  Dehogynincs

Első: Azért tettem idézőjelek közzé, mert nem az angol 50-50, hanem valami igazságos megoldásnak gondoltam.
Persze ez tudtad is, mert gondolom ti sem akkor használjátok ezt a kifejezést, amikor fele-fele arányban kell valamit elosztani..., ráadásul abban a szövegkörnyezetben nem is volt értelme.
Második, : azt hogy hogyan szavazol nem annak kellene eldönteni, hogy ukrán ide-oda vagy merre, hanem gazdaságpolitikára, kultúra, vallás, stb. politikai megítélésére.
Igen, volt példa az orosz agresszió előtt is, pl. elzárták a gázcsapot.
Mindegy, hogy elzárja, vagy lebombázza, a vége ugyan az, csak másnak nevezik... 
Murdoch 2025. 08. 26. 13:24
Előzmény: #73783  Dehogynincs
De vétózzon csak, ha ez az érdek. És egyéként el ne hidd már, hogy ő itt a különc, én biztosra veszem, hogy van hátszele jócskán. És innen nyer értelmet, hogy mi zajlik az eu-ban. Miszerint miért kell a nyertes ellenzéki pártokat félreállítani, ellehetetleníteni, átvizsgálni stb. Mert ne legyen szuverenitás, mindenhol legyen meg az engedelmes réteg, aki a megfelelő irányba nyomkodja a gombokat. Én speciel ebből sem kérek, meg a távlati konföderációs tervekből, maradjanak csak szépen a nemzetállamok. 
Azért ilyen marhaságokat ne írj már, hogy Horthy korszak vs. 21. századi fejlődés, mert érthetetlen. Megsúgom neked, hogy nem kellett akkor még az orosz urán se. A német gazdaságot az olcsó orosz nyersanyag repítette az égbe,  akár tetszik, akár nem. Most is veszi az eu is, csak átcimkézik Indiában. Van elég energia az EU-ban? Van elég nyersanyag, bányák, ritkaföldfémek? Van elegendő - megfelelő -  termőtalaj az élelmezéshez? Kösz, de nem szeretném azt se, hogy hozzád hasonló fóbiások - puszta szimpátia alapján döntsenek egy ország jövőjét, ellátottságát tekintve. Az ilyen már látszik a német gazdaságon is, pedig még nagyon az elején vagyunk.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 13:12
Előzmény: #73781  Murdoch
Ha liberális vagy demokrata lennél, akkor nem mondanád, hogy mit csináljak, mit emeljek ki.
smallinv olvtársnak is olyasmit írtam (más szavakkal), hogy a kormányfő ne tiporjon át a magyar ukránpárti választók ukránpártisága fölött.
Ne vétózgasson egyedüliként az eu-ban és ne az orosz gazdája érdekeit szolgálja ki.
Orbán okos ember (Trump szerint , trumpi értelemben). Orbán előre látta a szállítások leállását.
Gondolkodik Negy Feró helyett is (helyettem nem), majd jól meglátjuk milyen nyuszit varázsol elő a kalapjából, legalább kiderül, milyen forgatókönyvvel készült az ellátásbiztonságunk megóvására.
Földrajzi okok nem nagyon vannak, mert még a Horthy rendszer is jól megvolt az orosz gáz, az orosz olaj és az orosz atom nélkül is.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 08. 26. 13:02
Előzmény: #73779  smallinv
Az első, ami sok, hogy tönkreteszed a maradék angol tudásomat is: "fifty-fifty".
A nyelv kivételesen olyan, hogy rosszul is érdemes tudni, mert valamennyire meg tudod értetni magad idegenekkel.
A másik, ami nekem sok, az a kormány oroszbarátsága, ukrán- és eu-ellenessége. 
Választópolgárként én eu-barát és ukránbarát hozzáállást várok el és eszerint is fogok szavazni jövőre.
A kőolajvezeték támadása tényleg sok, de volt ilyenre példa az orosz agresszió előtt?
Murdoch 2025. 08. 26. 12:08
Előzmény: #73778  Dehogynincs
Inkább ezt emeld ki a cikkből:
"Az csak mellékhatás, hogy közben a magyarországi szállítások is leálltak. Láthatóan azonban Kijevben nem feltétlenül bánják ezt. A már említett miniszteri üzengetés mellett erre utal, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elég egyértelműen odaszúrt a magyar kormánynak, amikor hétvégi ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Mindig is támogattuk az Ukrajna és Magyarország közötti barátságot. Most ennek a barátságnak a léte Magyarországtól függ”."
Úgy látszik az ukrán rezsimnek is az erő nyelve a mérvadó, hát akkor haladjanak így, csak az a probléma, hogy nem ők mennek a frontra. 
A hozzánk hasonló kis országokat meg majd megvédi Brüsszel, ja nem, tojnak az egészre, ahogy közölték:
"Folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és ellátásbiztonsági problémát nem tapasztalnak."
Ezt majd megint tedd hozzá a fejedben a memorandumos, szuverenitásos dolgokhoz, hogy a saját tagországaik is áttipor ám a brüsszeli elit. És nem OV meg Fico itt a lényeg, a lengyeleknél is hirtelen el akarják zárni a pénzcsapot, mert volt merszük a választóknak borítani a mainstream irányt. Zsarolás és fenyegetés, nem is tudom, távolodunk nagyon attól a demokratikus képződménytől, aminek indult az EU.

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek