Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 07. 19. 19:16
Előzmény: #72819  vigkrisz
Csak a finneket hoztam fel. A linkelt oldal:
“Faktabaari is a Finnish fact-checking and digital information literacy service. Since 2014, it has regularly contributed to fact-based information circulation with innovative projects and fact-checks, notably to all national and European Parliamentary election debates with academically acclaimed quality and transparency standards.”
Az hogy a finn kedvencednek az a feladata, hogy a napfoltokat is az oroszokra kenje, hát ez van. 
vigkrisz 2025. 07. 19. 11:21
Előzmény: #72816  Murdoch
vajon itt az orktopikban a hülyék vagy az agymosottak vannak többségben?
Élet+Stílus: Sokan nem hülyék, hanem agymosottak – véli az orosz trollokat leleplező finn újságíró
vigkrisz 2025. 07. 19. 11:19
vigkrisz 2025. 07. 19. 11:18
Murdoch 2025. 07. 19. 08:06
Előzmény: #72815  vigkrisz
Nagy kamus a csaj. Mármint a finnek szerint.
https://faktabaari.fi/fakta/useat-tutkimuslahteet-kumoavat-jessikka-aron-kirjan-kuvauksen-smolenskin-lentoturmasta/
De rendkívül jól jött a kamu a lengyel PIS ellen, két legyet egy csapásra. 
vigkrisz 2025. 07. 19. 07:08
Putyin világháborúja
Utazás a putyini hibrid hadviselés legmélyebb bugyraiba Oroszország a harmadik világháború kirobbantásával fenyegeti a Nyugatot, és a konfliktus rejtetten már évek óta zajlik. A Kreml régóta fegyverként használja az információk manipulációját, a szabotázsakciókat, a zavarkeltésre alkalmas nyugati együttműködő partnereit, de legfőképp az emberek hiszékenységét. Jessikka Aro könyve a Kreml által folytatott hibrid háború csatatereire kalauzolja az olvasót: az oroszországi Szmolenszk katonai repülőterétől a helsinki fellebbviteli bíróság előcsarnokáig, a tallinni Bronzharcos vitáktól övezett szobrától a Vlagyimir Putyin belső köre által irányított berlini médiaszolgáltatókig, végül egy, a nyugat-afrikai Ghánában működtetett trollgyárig vezet ez a korántsem veszélytelen utazás.
Így működik a putyini hibrid hadviselés – olvass bele! - Könyves magazin
Shortelek 2025. 07. 19. 04:46
Előzmény: #72813  Shortelek
Ideje lenne kiûzni a muszkát Ukrajnából.
bullrider 2025. 07. 18. 20:34
Előzmény: #72776  Robben
Pedig a kgb-s putler tényleg szovjetuniót csinált oroszországból!
bullrider 2025. 07. 18. 20:31
Előzmény: #72806  Shortelek
Persze, hogy működnek, a holdról is látszódik!
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 07. 18. 17:31
Előzmény: #72809  Robben
Engem még egyik topicból sem tiltottak ki vagy legalábbis nem vettem észre.
A moderátorok eddig kétszer függesztettek föl, mindkettőt letöltöttem.
Egyik topicgazda törölte az egyik hozzászólásomat és emiatt otthagytam a topicját.
Joga van hozzá és a topiclakók jól elvannak a közlendőim nélkül is. Eszem ágában sincs ezzel az egy szem nickemmel vagy egy új regisztrációval megzavarni őket.
Robben 2025. 07. 18. 17:12
Előzmény: #72808  Dehogynincs
Nincs..és te is tudod, hogy itt a portfolión a topikgazdák teljesen önkényesen tiltogatnak ki embereket kényük-kedvük szerint félévekre, sőt akár évekre is( "éljen a szólásszabadság" jelszóval - ja, nem!..), és akkor nem tudsz mást tenni mint regisztrálsz újra, ha van közlendőd..
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 07. 18. 17:05
Előzmény: #72807  Glo67
A folyamatos robbenkedésedben egy érdekes információ van, mégpedig az, hogy a másik nicked Glo67.
Van még más nicked is? Hány? Melyek?
Glo67 2025. 07. 18. 16:23
Előzmény: #72805  Dehogynincs
Én arra akartam igazából reagálni, hogy a hozzászólásaidból folyamatosan úgy tűnik: elítéled, hogy "birodalmi" logika alapján cselekednek (az ukrajnai háború kapcsán) az oroszok.(annak említése nélkül, hogy minden nagyhatalom így cselekszik, olyanok is amik "demokratikusnak" álcázzák / hazudják közben magukat) - amire nekem az volt a válaszom, hogy ezen miért kell csodálkozni? 
Hiszen erről szól az egész történelem: a nagyobb / erősebb ország / hatalom /lobbicsoport országon belül, érvényesíteni kívánja és tudja is a saját, nagyobb befolyását a kisebb és gyengébb országokkal / érdekcsoportokkal szemben.
Nálam tehát a "birodalmi logika" nem negatív vagy pejoratív jelző, hanem tényszerű és leíró tehát semleges jelző! és nem szép, nem biztos hogy fair, de ez működteti az emberi történelmet kétezer éve!, és ez így is fog maradni!
egyébként azt is állítottam korábban:  az orosz narratíva szerint itt és most nincs szó "birodalmi logikáról"! azért nincs, mert az orosz felfogás szerint 
1. Ukrajna nem is egy külön nép vagy ország - a nyelve nem is fejlődik évtizedek óta, maga Zelenszkij is egy oroszajkú zsidó, ukránul csak utólag tanult meg -, és 2. nézz utána mert tény: amióta Ukr független ország, folyamatosan kb. 49:51 arányban dőltek ott el mindig a választások: hol az oroszbarát egyik oldal nyert minimális különbséggel, hol fordítva! 
És itt jön be, orosz szemszögből itt most miért nincs birodalmi logika: azért nincs, mert ők azt mondják: mi Ukrajna egyik felét képviseljük akik nem bíznak a nyugati mézesmadzagban ("adunk nektek magasabb életszínvonalat és akkor nektek jó lesz " - ezt hazudja nekik évtizedek óta a nyugat - ja, csak azt nem teszik hozzá, hogy cserébe kérünk ám vmit: kérjük a földjeitek, iparotok, gyáraitok átjátszását a mi kezünkre, hogy jól kifoszthassunk benneteket: olcsó munkaerőként termelitek majd nekünk az extraprofitot -, aztán kicsit emelünk az életszínvonalon, de osztrák vagy akár magyar szintre persze a bk életben nem fogtok eljutni de álmodozzatok csak róla, hát ezért adjuk csalinak a mézesmadzagot, h. kapjátok be, nyaljátok, azaz csatlakozzatok a nyugathoz). 
erre mondja azt válaszként Putyin: 1. ez a nyugati mézesmadzag egy orbitális kész átverés show, és 2. ha Usa fenntarthat egy saját befolyási övezetet maga körül Amerikában (Kuba elleni szankciók mert orosz meg szovjetbarát volt a Kuba és ma is az inkább, ha kell katonailag is lerohanjuk), Mexikóval ugyanez, Kanadát is fenyegetiheti gazdaságilag, Chilében puccsot szervezett, Nicaraguában szintén, stb. -  akkor nekünk is jogunk van ahhoz, mondja Putyin, hogy Ukrajnában beavatkozzunk és ne tehesse be a szomszédunkba az Usa se a katonáit, se a bábkormányát, az ukrán közvagyont pedig ne lophassa már el! ennyi
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 07. 18. 15:09
Előzmény: #72801  Robben
Azt állítottam, hogy Oroszország birodalmi logikát követ.
#72801-ben hosszas magyarázattal levezetted, hogy ezzel szemben ... tényleg birodalmi logikát követ.
Azt is írtam, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet. 
Ezt kiegészítetted azzal, hogy az oroszok még időben elfoglalták a Krímet.
A következtetésed pedig az, hogy állítólag nem értem azt, amit  leírtam és te most jól megmagyaráztál nekem.
bullrider 2025. 07. 18. 13:53
Előzmény: #72803  Robben
"Zelenszkij már átjátszotta, épp amerikai meg egyéb nyugati multik kezére az ukrán nemzeti vagyon döntő részét!"
Ezt már jő sokszor hallottuk a moszkovitáktól!
Mondj valami újat kicsi:)))
Robben 2025. 07. 18. 13:19
Előzmény: #72778  Dehogynincs
"oroszok nem haltak meg százezrével?"
de, igen - viszont Putyin társadalmi támogatottsága változatlanul nagy, és mindenki tudja - nyugati elemzők is megírták már - hogyha sikerülne őt megdönteni, egy nála is az ukránokkal keményebben elbánni akaró vezető kerülhetne hatalomra! Itt most kigúnyolhatjátok, hogy "persze, ez az orosz propaganda hazugsága h. Putyin állítólag népszerű otthon" - csakhogy, ez a rögvalóság, hogy tényleg népszerű mert elégedetlenek is vannak,  de a többség elégedett, vagy inkább elégedett vele! miért? azért, mert az orosz nép sem buta és tudja, látja, hogy az amerikaiak is meg mások is, ha tehetnék, akkor lenyúlnák az orosz nemzeti vagyont épp úgy, ahogy az amerikai ügynök Zelenszkij már átjátszotta, épp amerikai meg egyéb nyugati multik kezére az ukrán nemzeti vagyon döntő részét! Tehát az orosz nép is támogatja, hogy valahogyan, ha fáj ha nem, de meg kell védeni az országot attól ami Ukrajna esetében már kész tény, tehát attól, hogy idegen állam(ok) gyarmatává váljon és kifosszák a nemzeti vagyonából!
És az is természetes, ha az orosz fél is igyekszik spórolni a legjobb katonáival (és hív be koreai zsoldosokat), de sajnos is az is elítélendő, amit az ukránok tesznek, amikor ők is inkább a magyar, román stb. kisebbségeiket küldik először a frontra, hogy haljanak meg inkább ők - ezt minden háborúban álló állam így csinálja, mert nincs más választása, ha nem akar megbukni..
smallinv 2025. 07. 18. 12:58
Előzmény: #72801  Robben
:) , na, majd figyeld a választ. - ha lesz-
Robben 2025. 07. 18. 12:53
Előzmény: #72778  Dehogynincs
" Oroszország ugyanazt az orosz birodalmi logikát követi mint.."
Mert szerinted mit kéne követnie? Nem érted a történelmet: a világ mindig így működött vagyis úgy, hogy aki nagyhatalommá válik (területileg, lakosságilag gazdaságilag stb), az magától értetődően, egy idő után természetesnek veszi, hogy többet engedhet meg magának, mint egy kis ország! E logika mentén működött minden gyarmattartó nyugati nagyhatalom is és az Usa is azóta, hogy szuperhatalommá nőtt - és az Usa-t sem menti fel semmi az alól (ami az oroszokat sem, meg minden múltbéli nagyhatalmat sem meg Kínát sem) az alól, hogy ezek MIND beavatkoztak időről időre a környezetükben található kisebb államok belügyeibe, rém egyszerű okból: a világot újra meg újra felosztják egymás közt akár háborúk árán is a nagyok, így van az hogy az Usa is nemzetközi jogot sértve és birodalmi logika alapján avatkozott be az utóbbi 50 évben Chilében, Grenadán, Nicaraguában, Mexikóban, Vietnámban, Irakban, Afganisztánban (ahol korábban a Szovjetunió is beavatkozott), Szíriában és Líbiában is, mert értsd meg: hiába sértettek ezek az amerikai akciók is nemzetközi jogot - egy nagyhatalom ezt az erejénél fogva megteheti, és kész! ha egy orosz beavatkozást elítélsz , akkor miért nem ítéled el sem az Usa-t, sem Izraelt, amikor ugyanazon birodalmi logika alapján avatkoznak be más országok belügyeibe, pénzzel, bábkormányokkal, korrupcióval (lásd Usa Aid botrány) és katonailag is! 
Ukrajna esete is ilyen: az oroszok nem hagyták magukat hülyének nézni és még időben elfoglalták a Krímet (ami történelmileg mindig is az övék volt, többségben is voltak vannak ott mindig), mielőtt még az Usa lopakodva odatelepített volna olyan rakétákat, amivel elzárta volna az oroszokat a tenegri kijárattól! Mit nem lehet ezen érteni? 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek