MOL, 'Az INA befejezte a Rijekai Finomító korszerűsítési projektjét' című, mai napon közzétett dokumentumból: "Az ünnepséget megelőzően a horvát Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében az INA és a horvát Gazdasági Minisztérium támogatási megállapodást írt alá egy, a Rijekai Finomítóban létesítendő zöldhidrogén-termelő üzem megvalósítására, jelezve a fenntartható fejlődést célzó további beruházásokat. Hagyományos portfóliójának megújuló energiaforrásokkal való diverzifikálása érdekében az INA több mint 60 millió eurót fektet be egy zöldhidrogén-termelő és -elosztó üzem megépítésébe a Rijekai Finomítóban. A 10 MW teljesítményű elektrolizáló mellett egy 11 MW-os naperőmű is létesül. Az előállított zöld hidrogént elsősorban a piacon, főként a közlekedési szektorban kívánják értékesíteni, ugyanakkor a finomító saját termelési folyamataiban is felhasználható lesz. A munkálatok befejezését 2026 végére tervezik, míg az első zöldhidrogén- molekulák előállítása 2027-re várható. A horvát Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében nyújtott, legfeljebb 15 millió euró értékű támogatási megállapodást az INA részéről Ortutay Zsuzsanna, az Igazgatótanács elnöke és Hrvoje Šimović, az Igazgatótanács tagja írta alá Ante Šušnjar horvát gazdasági miniszterrel, valamint Luka Balennel, a horvát Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Alap igazgatójával együtt." Ehhez a 11 MW-os naperőmű parkhoz GeoAkku illeszthető lenne, nem? Vagy az összes megtermelt napenergiából zöld hidrogént állítanak elő, így nem lesz szükség tárolásra?
Értem amit mondasz, de akkor miért kellett ez a szerződésmegkötés? Ezt úgy szokták, hogy azt jelentik be, hogy hasznàlom vagy nem. Minek akkor nem egyértelmű dologra szerződést kötni?
Szerintem? Nem. De nem az én véleményem a releváns.
A keretszerződésben feltételesen szerepel, hogy megfelelő eredmények esetén fogják a hatástanulmányokat módosítani. Tehát a szerződés születésekor nem rendelkeztek a megfelelő eredményekkel.
Én pontosan az ellenkezőjét olvasom ki a bejelentésből.
A Hydro I. Visonta projekt tervezését a GeoAkkutól függetlenül elvégzik, és ha a GeoAkku teljesíti a sikerkritériumokat, akkor a "projekt megvalósíthatósági tanulmányát oly módon módosítja, hogy a projekt keretében szükséges hidrogéntárolás részlegesen a GeoAkku talajszondás hidrogén tárolási technológiájával kerüljön lefedésre". Tehát ha a tervezési fázis során a GeoAkku szállítja a megfelelő adatokat, akkor azt is beleveszik.
Az, hogy ténylegesen megvalósításra kerül-e a projekt, az külön döntés kérdése a hatástanulmányok fényében, és hogy a megvalósítás során a GeoAkku milyen formában lesz jelen, az lesz majd külön megállapodásokban lesz rögzítve.
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995