Valaki akart velem fogadni egy üveg piába, hogy 2 év múlva 2000 lesz az árfolyam, vagy nem is emlékszem már...most már egy karton piába is szívesen fogadok, hogy nem :))
Hát igen. Az ERSTE elfogadott egy zsák pénzt azért, hogy csináljanak néhány céláras elemzést az épp aktuális prospektusok alapján és pár évig kövessék a cég közleményeit. Azóta nyilvánvalóan nem hozta a prospektusokban ígértet a cég, az ERSTE pedig nem frissíti a célárat, hiszen az a fizető ügyfélnek nem lenne kedvére, inkább csak kiadják az újabb és újabb gyorselemzéseket az épp aktuális közleményekhez anélkül, hogy elárulnák, mit jelent az a nagy kép szempontjából, hogy hol tart most a cég értékben. Hogy Szerekes mit mennyire gondol komolyan... Nem tudom. Vagy 1) tudatosan hype-olja a semmit, vagy 2) elhiszi amint mond csak inkompetens hogy megvalósítsa, vagy 3) az üzleti zsenialitása számviteli eszközökkel nem kifejezhető és túl buta vagyok hogy meglássam a számokon túli nagy sikert. Őszintén nem tudom hogy a három közül melyik opcióról van szó, de mivel az eshetőségek közül csak a harmadik esetben áll fenn a lehetősége annak hogy a jelenlegi árfolyamnál többet ér a részvény, inkább kihagyom és veszek olyan részvényt ahol ahhoz hogy sikeresnek bizonyuljon a befektetésem nem kell egyúttal bebizonyosodnia annak is, hogy túl buta vagyok ehhez az egészhez.
Nekem meg az a benyomásom, hogy amikor azt mondta 2000 forintot ér a papír, nem gondolta Ő se komolyan...illetve az erste is nyakig benne van ezzel az 1180 körüli célárral...
Ahhoz, hogy rendszeres osztalékot tudjon fizetni stabil működési cash flow kellene. Az viszont most nagyon darabos, és 2021 óta összesen -621 millió veszteség jött össze eddig. A Tűzfalak mögött interjúban említette Szekeres, hogy 2010-es években milyen nehéz volt mert sose volt pénz a cégben, és mostmár minden más. Ami más, az az hogy a bizniszei továbbra sem termelnek pénzt, csak mostmár a tőzsdén tud folyamatosan új tőkét bevonni. . A 2026-os osztalékígéret az azt implikálta hogy addigra milliárdos eredményt tud a cég felmutatni, ami egyelőre nem néz ki realisztikusnak. Persze ettől még lehetne osztalékot fizetni, viszont az azt jelenti hogy jelentős költségcsökkentésre lesz szükség, abba kell hagyni a folyamatos cégfelvásárlásos-eladásos zsonglőrködést, és egyenesbe kell hozni a működési cash flowt. És beérni a 10-20 forintos osztalékkal, meg szerény növekedéssel, nem lesz "nemzetközi sikertörténet". Szekeresről az a benyomásom van, hogy előbb fogja az osztalékos sztorit elengedni mint a növekedéses sztorit.
A magas növekedési várakozásról annyit, hogy ez az eredmény a 2022-es alatt van, ami a 2021-es alatt volt. A másfél éve kiadott 1183 forintos célárt számító ERSTE elemzés 2024-re kétszer ekkora eredményt jósolt.
Chat gpt- nek kikertem a velemenyet: Az ilyen különbségek oka lehet a számítási módszerek eltérése, az adatok frissessége, vagy az egyes források által figyelembe vett tényezők különbözősége.
Összehasonlításképpen, az informatikai szektorban az átlagos P/E mutatók széles skálán mozognak:
Stabil, nagy techcégek: 20–35
Gyorsan növekvő, innovatív techcégek: 40–80 vagy még magasabb
Magyar/kelet-európai IT cégek: jellemzően alacsonyabb, 10–25 között
A Gloster jelenlegi P/E mutatója jelentősen meghaladja a magyar informatikai cégeknél megszokott értékeket, ami a befektetők magas növekedési várakozásaira utalhat.
A teljes atfogo jovedelem ifrsben egy korrigalt adozott eredmeny ahogy nezem...az ebitda varakozas olyan 800-1100 mft korulre volt saccolva... ez mit jelenthet, ecs, kamat mennyi lehetett?
A teljes atfogo jovedelem ifrsben egy korrigalt adozott eredmeny ahogy nezem...az ebitda varakozas olyan 800-1100 mft korulre volt saccolva... ez mit jelenthet, ecs, kamat mennyi lehetett?
Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Új cég jön a BÉT-re