Uj szelek fujnak a magyar energiapolitikaban. Eddig az energiat (75% olaj, 70%gaz es 100% uran) tulnyomoan az oroszoktol vette a kormany, veluk kezdte 10 eve epiteni Paks2 projektet, es Brusselben mindent megtett hogy ezt fenntartsa. Allando vita, veto, szerzodesek es jogallamisagi megsertesek, sot az EU tamogatasok elmaradasa volt az ara. Mo eddig kitartott az oroszok mellett; de most mintha fordulat allna be. . A HunAtom es a lenyel SYNTHOS alairtak egy szandeknyilatkozatot 10 db BWRX-300 tipusu, Small Modular Reactor (SMR) megvasarlasara. Feltehetoen ennek nagyobb resze lengyel, es 2-3db magyar telepitesu lehet, GE Hithachi Nuclear Energy fogja szallitani. Nekik allitolag van tipus-engedelyuk ra. . Ez nyilvan reszleges fordulatkent ertekelheto. Nyitott kerdes, mi lesz a Paks projekttel, es mekkora nyomast es milyen igereteket kapott a magyar kormany hogy meglepje. Uj helyzet van.
Ma ránéztem a British American Tobacco részvény árára és eszembe jutott a srác a Seeking Alpha komment szekciójából aki 2024 tavaszán 29 dollár körül vett 1 millió BTI részvényt és csak ez az 1 részvénye volt. Elmagyarázta, hogy miért ezt vette és miért ott szállt be. Emlékszem mennyien ledöbbentek akkor. Most az árfolyam 56 dollár felett van (1,5 év) és az akkori vételárára számítva 10% feletti osztaléka van.
Amcsi indexek: kicsit ellentmondásos, hogy heti bearish engulfing volt, naposon viszont bullish engulfing volt. Tehát: hetes gyertyák lefelé mutatnak, napos viszont felfelé. Sp500 4 óráson akár W-bottom is lehet. Azonban általában a nagyobb időtávu gyertya számít, elvileg hetesen további esés várható.
NDX daytrade NDX is uj lokalis csucsra ment ma, szoval ideje atszamozni a legvaloszinubb b=abc alakzatra. Elvileg nyitva van az alternativa is, hogy (iv) kesz 22675 penteki melypontnal, es elindult wave(v), ami uj ATH-ra megy. . https://imgur.com/a/RbMbFGG
SPY daytrade Zavar tamadt: SPY feljebbre kitort, mint a tegnapi csucs 6345, amit (b) csucsnak gondoltam. Viszont a DOW es NDX nem tort ki (legalabbis eddig), ott ervenyes maradt a tegnapi szerkezet. Szoval eros divergencia van az indexek kozott. Egyelore kivarok, mielott megprobalok mas ervenyes szamozast keresni a piaci akciora. Nyilvan nem komplikalt megoldani, de varjuk ki a tobbi index szandekat.
SMCI Nemreg hedgefund Hindenburg azzal vadolta oket, hogy zurosek a jelenteseik, valahogy nem stimmel amit allitanak, export control zurok vannak. Es most alighanem SMCI elkezdett korrigalni, es ez hozta a gyenge sales es profit szamokat. Ez a jobbik eset. A rosszabbik, ha tenyleg elkezd esni a supercomputer kereslet, mert akkor a fo beszallito chipgyar, NVDA is hamar bajban lehet. Mindenesetre a computer gyartokkal innentol okosabb ovatosnak lenni.
Elsőre pár hónapos swing tradeként indulok neki, de lehet, hogy 2-3 éves távra tartani fogom majd ha nem találok jobb lehetőséget. Innentől már csak akkor bővítek ha fordult (nem próbálom megfogni az alját, felesleges) és akkor tervezem meg a továbbiakat ha visszakorrigálta az esés felét. Nagyon komoly lefele és felfele rángatásokra számítok még addig, de a funda szerintem elég erős a papírban.
RIG, BORR, INDO nagyon megindultak.MXC, KOS is megy eléggé, de a HUSA, USEG nem. Először arra gondoltam, hogy itt valami háború fog indulni Oroszországgal , de akkor a HUSA USEG vajon miért nem indultak el?
Az Upstart gyorsjelentése sokkal jobb let , mint a várt (Sales és EPS). Ennek ellenére 13%-kal esik. Van aki érti, hogy mi okozza az esést (azon kívül, hogy nekem is van)?
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.