Megjelent a januar OPEC report. A fo pontok a kovetkezok. 1)Keszletek helyzete. A 16 EU orszagban a keszletek decemberben csokkentek, -12mb-el, igy dec. vegen 426mb volt. Az USA keszletek is csokkentek, 1827-->1788 mb volt. Ev eleje ota a keszlet csokkenese 200mb volt. Az OECD osszes keszlete most 60 napra elegendo. Ekkore keszlet csokkenes mellett az eves aremelkedes 47-->85$, tehat +38$. . 2)A varhato kereslet 2022 evre tobb lesz mint Covid elotti csucs evben volt, varhatoan 100.8 mbpd. A 2022 evre a teljes fogyaztas novekedes kb. naponta es atlagosan 4.2mbpd varhato. Ez ujra kozel annyi kereslet novekedes lenne, mint a 2021 eves 5.7 mbpd volt. . 3)A kinalat novekedese egyreszt OPEC, masreszt non-OPEC orszagokbol johet. Az OPEC ugy tervez, hogy a termelest atlagosan napi 1-1.2 mbpd-vel tudja iden novelni. Akkor nincs mas, feltetelezik, hogy non-OPEC termeles novekedese kb. 3.0 mbpd lesz. Ennek nagy resztet USA es RUSSIA, 1.1 +1.0 termeles novelesebol hozza. Kisebb mertekben novelhet Canada es Brazil, 0.5-0.5 mbpd. Igy a non.OPEC olaj termeles novekedes 63.6--->66.7 mbpd szintre van tervezve. . (Beszuras. Nem nagyon ertem, hogy tudna non-OPEC 3.0m hordoval tobbet termelni? Azt lehet tudni, hogy 2021ben csak 0.7 mbpd-vel tudták a termelest novelni. A tobblet fogyasztasukat a keszletbol fedeztek.) . 4)AZ OPEC teny szamai azt mutatjak, hogy OPEC a decemberre megnovelt 400.000 kvotat sem tudta teljesiteni, Mindossze 170.000 bpd-vel noveltek a termelest. , Erosen kerdeses, hogyan fogja 2022-ben OPEC a ra eso 1.0 mbpd, es nonOPEC a ra eso 3.2 mbpd tobblet termelest biztositani? Ha egyik sem volt kepes ra 2021ben a sokkal kisebb sajat elvarasat sem tudta hozni?
Én zártam a pozi 50%-át: BP, RDSa. Nincs kedvem ezen görcsölni, BP-n +62,5% jobban alszok ha el van rakva. RIG marad. Fogalmazhatunk úgy is, hogy holtig tartó haszonélvezeti joggal :)))
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.