Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az én buborékomban azon az 500 ezres nyaraláson múlik, ami egy évben 3 - 5 x megvalósul. Kb nincs is olyan ismerősöm, aki 3 x ne menne minimum egy évben. De az, hogy nyáron 2 alkalommal mennek az fix kb mindenkinél. 1 nyaralás az már nem is nyaralás. Túlfogyasztás ez kéremszépen pótcselekvésekkel megfűszerezeve.
Reménytelennek nem mondanám. A kis másfelest is sokan hitel nelkül tudták megvenni 5-10 év munka után. Mis is megvettük 2015 ben a lakást, igaz ketten voltunk, nem egyedül.
Befektetőként rizikósnak találom a tőzsdét (pl BUX idén +35%). Befektetési ingatlanom van bőven. Ezeket tartom. Fixmápokat (7%, ill. 6%) tartom. Viszont befektetési fizikai arany jó vételnek tűnik MOST. Mivel - 20 % -al alacsonyabban van pár hónappal ezelőtti csúcshoz kepest forintban. De ez az én élethelyzetem, az én portfólióm. A friss pénzekből valószínűleg bef. aranyat vásárolok tartaléknak. De ha találok nagyon "akciós " ingatlant , akkor a fixmápokat beforgatom ingatlanba. Figyelni kell a folyamatokat (gazdaság, politikai döntések, pénzügyek, stb.)
Más lett a prioritás a fiataloknál. Menj ki reggel 5-kor Ferihegyre, ott tolong több ezer, többségben huszonéves magyar fiatal, költik a pénzt élményekre.
"MInt ahogy slash is említette hogy volt (nemtudompontosan) havi pár négyzetméternyi panelt kereső időszaka. " 2011-13 között havi nettóm 2 nm panel volt. de vezetőként dolgoztam 3-350 között kerestem egy nm panel 150-200 korül volt még mert a nép fuldoklott a devizában. gyorsba kifizettem a hitelt köv héten elindultam házat nézni. 2013 decemberre megvolt a ház 2014ben indult a fidesz támogatás elindultak az árak felfelé.
A nulláról egyedül szülői segítség nélkül mindig is reménytelen volt. A 90es évek is reménytelen volt olvastam a Reddit fórumot hát inkább nem írtam bele. A fiatalok irigylik a 80as 90es éveket hát fingjuk sincs arról a csóróságról ami akkor volt.
Hát igen. így kicsit könnyebb egy ilyen boost-al indulni . én szüleim is egy fillér nélkül jöttek fel Pestre államtól nem kaptak lakást úgy kaparták össze a házat . após dettó.
méghozzá gyorsan változni képes állapot. és alighanem ők az éhesebbek. Lehet valaki iskolai nyelvtanár is meg adhat magánórákat is, azt is egy személynek vagy kisebb csoportnak. Meg lehet bármit is kisfizuért csinálni de ezek jelentős részét piacon is, takarítástól a fűnyíráson és az építőiparon át az említette tanításig. MInt ahogy slash is említette hogy volt (nemtudompontosan) havi pár négyzetméternyi panelt kereső időszaka. Lehet ez többet számít mint a kapott önrész vagy akár lakás adta nyugalom és békés munkahely adta elégedettség. Minden tanulság és következtetés nélkül. Már azon túl hogy nem írnám le a diákhitellel indulókat.
Ahhoz, hogy a gyerekek ingatlanhoz jussanak nem feltétlen kell egy halom pénz. Az önerő egy része, vagy kisegítve par millával simán megugornák sokan. A - nulláról, diákhitellel, uresseggel kikerülni a nagyvilágba nem leányálom, és ahogy körbe nézek nem is ritka. Aki most így járt jelen helyzetben esélytelen, de ez is csak egy állapot.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link