Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini szerda, 10:13
Előzmény: #268079  berlini
De, hogy mindketten megnyugodhassunk:
MI:
"Numbeo adatai szerint Horvátország és a Kanári-szigetek is kifejezetten biztonságosnak számítanak. Horvátország országos bűnözési indexe ~24,3 (biztonsági index ~75,7), míg a Kanári-szigeteken (pl. Santa Cruz de Tenerife vagy Las Palmas) az index ~29–30 körül mozog (biztonsági index ~70–71), ami alacsony bűnözési szintet jelent. [1, 2, 3]"
berlini
berlini szerda, 10:07
Előzmény: #268076  slash
igen, ez ugyanazon komolyságú mint a teknősös cikk.
9 éve járok a Kanári szigetekre. Volt olyan év amikor többször is.
A világ legbiztonságosabb helye.
slash
slash szerda, 09:52
Előzmény: #268066  Pistike12
istván, sikeresen megtaláltad Vecsés legdrágább kéróját. 
Pont egy százassal több mint amit ér ez kb egy erős budai ár.  tököm se adna érte ennyit még kalászon sem
slash
slash szerda, 09:48
Előzmény: #268072  berlini
Spanyolországba kommunizmus van. Nincs tisztelete a magántulajdonnak.   
slash
slash szerda, 09:46
van helyette más: "Okupa"ismered? lemész a házadba fél év után aztán egy csapat mocsadék latinó elvette a kéródat. 
https://adeje.com/okupas-in-tenerife-practical-tips-for-peace-of-mind/
berlini
berlini szerda, 09:45
Előzmény: #268067  Goldstein17
100-150 évvel ezelőtt 200-250m2 körüli nagypolgári lakásokat épitettek.
Volt cselédszoba is (a legkisebb udvarra néző) és a konyha sem volt frekventált helyen. (Nem a család anya főzött és lett igy órákra száműzve.)
Igy nem volt nehéz kihozni 40-50m2-es szobákat.
Ma szerintem más a helyzet.
Napközben a családtagok mindegyike házon kivül van (tanul, dolgozik)
Este és hétvégén van esély arra hogy együtt legyenek, TV-zenek, beszélgessenek együtt legyenek.
Mindegy hogy ki főz (akár többen is) vagy ki mosogat (de a mosogatógépet akár órákkal későbbre is be lehet programozni).
A lényeg hogy egy légtérben vannak, kommunikálnak.
Erre kell szeencsés esetben egy 50m2-es variálható nagy tér, ha lehet nagy nyilászárókkal egybenyithatóan a kerttel, terasszal, balkonnal.
A hálók igy nem az ott alvók külön apartmanjai. Nem kell, hogy annak mérete hasonlitson a 100 évvel ezelőttihez. Ha van külön gardrób akkor akár 12m2 is megfelelő, nem szűkös érzetet adó.
Igy ki lehet hozni az egészet akár 100-130m2-ből egy 4 tagú családnál.
És még egy különbség.
Ha valakinek akkoriban nem volt pénze egy nagypolgári lakásra és megelégedett egy 3 szobás 104m2-es kisebbel. (Ilyen van nekünk a Baross téren) akkor a cselédszoba mellett csak 2 nagy szoba volt (darabja 30 és 42m2) és mindkettőben 2-3 családtag aludt. Jellemzően a szülők külön és a gyerekek a másikban.
Ma már igény van egy külön szobára, legyen az akárcsak 10m2-es is.
Pistike12 szerda, 09:41
Előzmény: #268071  berlini
Alapvetoen szerintem ks korrekt haz. A muszaki tartalom is jo. Stiebel eltron hoszivattyu, hocsereles szellozteto, betonfodem, elszeparalt lakreszek, kivalo szigetelés.
Azert nem ez a jellemzo a piacon. 
Goldstein17 szerda, 09:36
Hát ez nagyon aggasztó. 
berlini
berlini kedd, 22:32
Előzmény: #268069  Pistike12
A hálóméretek minimuma szerintem attól függ, hogy egy vagy kétágyas-e az és hogy van-e külön gardrób.
Az érdi lakásban van kettő.
Az egyik a szülői háló melletti, a másiknak a neve háztartási helyiség, ahol a gyakorlatban a mosó-száritó gépek mellett igencsak lehet gardrób polcokat beépiteni.
Ezek után irtam, hogy jó a beosztás, mert a 3 hálóban nem kell hogy ruhásszekrények legyenek
Persze az izlések és igények különbözőek.
Nekem például a túlszéles garázs jobb oldalából 60cm-t  levágva jobban tettszene egy előszobából nyiló szekrénysor cipőknek, kabátoknak, táskáknak és egyebeknek amik közvetlenül a ház ejtón való kilépésnél jutnak az embernek eszébe. Ha ez meg van, akkor a 138m2-es házban a gardrób funkciók szinte már túlméretezettek egy négyfős családnál.
Bandita kedd, 22:14
Előzmény: #268069  Pistike12
Alapterületen túl a belmagasság nekem a gyengém. 
Pistike12 kedd, 21:51
Előzmény: #268067  Goldstein17
Igen. Sajnos lecsokkentek a halo meretek. A lakasokban a 9.6nmeres szobak valami elképesztőek. Nem is ertem.
14-15nm ami a minimum, de ahogy irod, a 25 nmeres lenne az egeszseges meret. 
Ilyennarketagoriaju hazaknal, ahol gyakran 40nm pliszos garazsok vannak, nem is ertem a 10-12nmeres szobákat. De tobb h latom ott is, ahol a penz nem volt akadaly... 
Az eddigi ilyen kedvencem, ahol 65nm volt az amerikai konyhas nappali, 50nm garazs, es 2 db 10nmeres szobat tett bele a tulaj. 
Kozben tenyleg nagy jo minosegu haz volt. 
Goldstein17 kedd, 21:49
Előzmény: #268060  Pistike12
Tulajdoni lap szerint 68 nm. Előszoba, 3 szoba , konyha, fürdőszoba, WC, erkély. 
Goldstein17 kedd, 21:44
Előzmény: #268064  berlini
A gardróbot nem láttam,  de az jellemző a mai lakasoknal, hogy a haloszobak kicsik. A házunkban  ami sok atepites után 1930-ra nyerte el vegleges alakját a haloszobak 25 nm-esek voltak, volt úriszoba, szalon es étkező, télikert,  konyha az alaksorban, étellifttel. Persze amikor megvettük ennek mar nyoma sem volt , 4 lakásra osztották, de a mostani haloszobánk egy eredeti hálószoba,  aminek a stukkoit,  saját kezűleg restauraltam, mert nem ember aki elvallata volna, azt mondták lehetetlen rendbehozni.
Pistike12 kedd, 21:33
Előzmény: #268062  slash
Katica lakopark egyebkent szep hely. Az almaskert feloli reszen parcellaztak. 21 ev elejen meg 62mert volt 130nmeres ikerhazfeleseg utafronti bejarattal. Ott rengetek epult, meg az aldi mogott sorhazfelek. Azutan/kozben lett felkapott,, mert almaskert is megtelt. Utana mrg bovitettek almaskertet. Igazi csok telep lett qva dragan az egesz.
Egyszeruen nem tud annyit adni amennyibe kerul. Nincs a helyen az arazas. 
Az elso onallo csaladi haz 219m...
https://ingatlan.com/35115348
40-60 mval olcsobban boven van kinalat a 18ban. Es azert mas liga a BP tablan belul... 
Pistike12 kedd, 21:24
Előzmény: #268062  slash
2019 dec
berlini
berlini kedd, 21:13
Előzmény: #268063  berlini
A szülői háló a gardróbbal 20m2.
Egy gyereknek pedig elég 12m2.
Nem irtam hogy a ház mérete luxus, mert az nem 138m2-nél kezdődik
berlini
berlini kedd, 21:08
Előzmény: #268052  Goldstein17
Csak a lakásról irtam nem a lokációról.
slash
slash kedd, 20:52
Előzmény: #268056  Pistike12
Mikor vettél ott? Nekem ne mondd az áremelkedést a katica lakópark apámék háza mögött van most,  30éve ott volt a községhatár  a sváb ott kínálgatta a hektár telket apámnak ha megvette volna most nem itt ülnék.  unalmas hely volt VEcsés egy alvóváros mikor gyerek voltam minden Pesten volt utáltam a vonatozást meg a Kökit ezért jöttem be Pestre 
slash
slash kedd, 20:47
Előzmény: #268055  Bandita
Én az Andrássy telepről vagyok. Nálunk nem voltak. Esetleg a Halmi telepen voltak annak hallottam hírét mi nem jártunk át oda. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek