Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
nekem a toyotám egy akksit nem kért 7 év alatt. Splitbe jártam le vele. A nagy fekete német autóm fél év után a motor darabokban a kertben a szerelőnél. Após Ignisével mentem cseremotorért.. hagyjuk.
Volt szívóbenzines Mazdám Annak a motorja meg fogja élni az ítéletnapot olajfolyás nélkül. Lehet, hogy porrá foszlik a karosszéria, de a motor az meg fog maradni. És a váltó is működni fog.
István. Nekem két Suzukim van. Egy amit újban vettem és már 7 éves meg egy 20 éves Swift tartalékba. Én nem hibázhatok évi 8-10 kör Horvátországba. Buzulás az nuku. Volt egy németautós kalandom egy 20 éves Toyota után gondoltam hogy nekem kell a német autó. aztán amikor a tartalék hengerfejet tartottam a sufniba és a cseremotorom is hengerfejes lett akkor bementem a Buzuki szalonba és kérek egy müködő négyhengeres motort és nem érdekelt mi van körülőtte. AZ utolsó négyhengeres hibridmentes fiszemfaszom szériából kértem egyet és adios. Az autó legyen értem és nem fordítva
Igen, néztem is nagyot, hogy a görögnél, alkalmasint portugálnál is jobbak a magyar bérek. Nem feltétlen "statisztika" de anekdotikus esetek a bolti eladótól az IT-sig.
Gemini:Ha egy gazdaságban 3 évig stagfláció van, akkor a 30%-os összesített reálbér-növekedéshez az utolsó évben (2025–2026) olyan gazdasági csodának, vagy olyan brutális nominális bérrendezésnek kellett történnie az infláció összeomlása mellett, ami a gazdaságtörténetben ritkaságszámba megy. Papíron, statisztikai torzításokkal könnyebb ezt elérni, mint a valóságban, ahol a lakosság ezt tényleges jólét-növekedésként élte meg. Varhato kovetkezmeny: Ebben az egészen extrém és rendhagyó helyzetben – ahol 7,4%-os a költségvetési hiány, a jegybank kamatot csökkent, a forint mégis bivalyerős (350 HUF/EUR), a lakosságnak pedig 30%-os reálbér-növekedése van – a gazdaságpolitika teljesen új kényszerpályára kerül. A gazdaság kettészakad:
A lakosság rövid távon nyertes: Olcsó a külföldi utazás, olcsók az importtermékek, alacsonyak a hitelkamatok, és sokat ér a fizetés.
A gazdaság alapjai viszont veszélyben vannak: Ha a kormány nem faragja le a 7,4%-os hiányt, vagy ha a túl erős forint miatt az exportcégek tömegesen fognak kivonulni vagy leépíteni, akkor a munkanélküliség megugrása véget vethet ennek a jóléti időszaknak.
A kormány következő lépése az exportőrök megmentése (célzott támogatásokkal) és a költségvetés azonnali egyensúlyba hozása lesz, miközben a jegybank addig vágja a kamatot, amíg a forintot sikerül visszatornásznia egy egészségesebb (pl. 380-400 körüli) sávba. A 30%-os reálbér-növekedés elérte a csúcsát, innen stagnálás, majd a vásárlóérték lassú eróziója (csökkenése) várható. A gazdaság nem bírja el egyszerre a magas hiányt, az erős forintot és a drága munkaerőt; a cégek a talpon maradás érdekében kénytelenek lesznek gátat szabni a további fizetésemeléseknek
A mimarcink bagyon komoly stagflacios korszakot hozott ossze. Ki sem szabadott ejteni ezt a szot a kornyezeteben. Nagyon jol tudja mit kovetett el h stagflacioban ilyen realbernovekedest hozott ossze. Ennek nagyon komoly ara lehet!
NoNo. Realrol beszelunk. A pmapok kis kamatfelarasok voltak. 0.5%on vettem oket. Gdp aranyosan is nagyott nott a megtakaritas teljes nepessegre, persze nem aranyosan.
Ez mennyit változott az elmúlt 5 évben, illetve a változáshoz mennyiben járultak hozzá a hozamok (PMÁP, egyéb állampapírok, részvényosztalék, árfolyamnyereség...)? Egy natúr 2021ben vett PMÁP ban tartott millió ma kb 1.8millát ér.
Haverom osztott szorzott és nem akart ennyit kiadni autóra, de ő 2000 km-t ingázik kb. K.sokat megy. Így jött ki neki a matek, hogy Model Y-t vett és nagyon elégedett vele.
Egyteruben sajnos nem volt mas valasztasom. Az ujabb Verso eletem csalodasa volt. A 2005os szarom 2x jobb volt mint a legutolso kiadasu Verso. Azt a muanyag foshalmazt hogy adhatta ki a toyota bmw motorral, nem is ertem... Egyszeruen majdnem mindenben visszaleptek a regihez kepest. Akitol vettem Model Yra cserelte. Ugy nez ki az az igaz ut a magamfajta meretu embernek. Csak smucig voltam illetve epitkezeshez es heti 1000km ingahoz eros lett volna a Tesla Y😀 Probaltam beleulni valami nagy omico vagy milyen nevu kinaiba. A le kellett hajtanom a fejem ulve😀 oldalra forditva lattam ki😀
En most cca off temaztam. A realberemelkedes mertekenek tenye vagott mellbe, fokent az tobbi EUs orszagokhoz kepest. Mindezt GDP novekedes nelkul. Jon meg kutyara dér erzesem van, de lehet tevedek. Ugy nez ki Nagymarci komoly szinten hekkelte meg a gazdasagot. Ha a Tisza kepes megtartani a kovetkezo 4 evet realbercsokkenes nelkul, szamithat az xemre. Csodanak itelnem meg.
Alavetően Toyotát cserélni fosvágenre nem túl nyerő pozició. Toyota Rav 4 - 2019 -től. 2,0 benzin vagy 2.5 hibrid. Tesla Model Y, Toyota Corolla - C-hr 1,8 hibrid, 2.0 hibrid. Első körben ezek között gondolkodnék jelenleg. A hibrid Kugáról a fórumokan azt írják, hogy csak a váltóval meg aksival szokott gond lenni. Hiába olcsóbba egy Touran esetleg a vételnél, ha a szervizben a különbség többszörösét is otthagyod. Ezt is kalkulálni kell nem csak a vételárat. Ha szarba nyúlsz utálni fogod az autót is a szerelő meg lerágja az életedet.
Anno vettem egy 1996os nissam almerat 12 evesen. 1.6 slx fullos volt, egy ceges auto volt vezerigazgatoi😀 96ban az ujkori ara 3.4 millio volt (alapar 2 m volt 1.4 lx). Akkorva netto atlagber 30e ft volt. Tehat az alap 67 havi, a fullos 113 havi ber volt😀 mintha most 35-55m kozottivautokrol beszelgetnenk. Es az a kocsim gyakorlatilag 2011re totalkarra rohadt, es motorcseres lett ugy zabalta az olajat. Mondjuk egy hasznalt motort 60e ftert tettek bele😀 A regi kocsik is szarok voltak, csak egyszerűbben voltak javithatoak es olcsobban. Sajnos eleg idos vagyok h legyen tapasztalatom, de meg nem eleg oreg h ne emlekezzek.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link