Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanvagyok 2026. 04. 06. 09:40

NÉzzétek meg a fentebbi táblázatot AI csinálta beszédes...!  Most jön a córesz az inflációs sokk mint 1970 ben hiába lesz magas a kamat a brutális infláció 1970 ben 84 % 10 év alatt volt! az SP 500  57 % ot hozott tehát vesztett reál értéken.. a lakás mit csinált ? 114 % ot hozott csak a lakás érték.. a bérleti akkor tájt 9 % ot hozott évente több mint 200 % ot hozott! Aki elad lakást ilyen olajár sokk várható inflációs sokk mellett annak is elmentek otthonról... A lakások sehova nem fognak esni hiába vezeti ki a Tisza is a kedvezményeket ( ráadásul egyetlen egy jó dolog jön az EU panel program ami érték növelő , de ez Fidesz alatt is megvalósulhat lásd EU pénz kizsarolás ) szóval ha drága a munkaerő mert inflával emelni kell a bérét a mesternek ha drága az alapanyag az építkezéshez ,mert a téglát ki kell égetni a szigetelőhöz cseréphez is sok sok energia kell és külföldről szállítjuk több mint 50 % át szállítási költség is beépül akkor  drága lesz az ú építésü lakás ha drága az új nem olcsóbb akkor a használt ( helyettesítő termék ) ára is menni fog fel és nem esik be.  Ezt láthattuk 1970 ben es években is ez fog most is megismétlődni sőt 2022 es ukrán orosz energia sokkos háboru is ezt a mintázatot mutatta.. Akinek fix 3 % os hitele van most az az életbe el nem fogja adni a lakását minek elinflálja a hitelét   - mindek adná ha lesz újra 10 % os kamat akkor sem!  ergó a kinálat csökken lehet a kereslet is mert drága hitelért nem sokan vásárolnak ergó a lakás ár nem esik be! Jónapot kívánok !  Csak a lakás ! ( Elnézve a Tisza energia tervét ... meg pláne!) HIába nő a rezsi lakni valahol kell.. a lakhatás létszükséglet a bérletiket is tudod inflával emelni.. a 9 % os bérleti díj a táblázatba csak megközelítő érték  igen akkoriban is lehetett inflával legalább a bérletiket is emelni. a rezsik is 2,5  szereződtek mégse esett be sem a alkás ár sem a bérleti !Jó gondolkodást na léptem megint csendbe leszek egy ideit a választásokig mindenképpen aztán majd beírom MEGMONDTAM!  de nekem tök mindegy ki jön 4 év idióta kormányért sem fogok semmit sem eladni az ingatlan generációs vagyon mindent és mindenkit túlél háborúkat is! ( kivéve ha nem bombázzák le őket  de erre csekély az esély) sziasztok!
Év Olajár (WTI $/hordó) Infláció (CPI %) Lakásár (USA medián $) Lakásár vált. (%) bérleti díj tőkére vetítve S&P 500 (Záró érték) S&P 500 vált. (%)
1970 $3,39 5,80% $23.400 7,30% 9,00% 92,15 0,10%
1971 $3,60 4,30% $25.200 7,70% 9,00% 102,09 10,80%
1972 $3,60 3,30% $27.600 9,50% 9,00% 118,05 15,60%
1973 $4,75 6,20% $32.500 17,70% 9,00% 97,55 -17,40%
1974 $9,35 11,00% $35.900 10,50% 9,00% 68,56 -29,70%
1975 $12,21 9,10% $39.300 9,50% 9,00% 90,19 31,50%
1976 $13,10 5,80% $44.200 12,50% 9,00% 107,46 19,10%
1977 $13,92 6,50% $48.800 10,40% 9,00% 95,1 -11,50%
1978 $14,57 7,60% $55.700 14,10% 9,00% 96,11 1,10%
1979 $25,10 11,30% $62.900 12,90% 9,00% 107,94 12,30%
1980 $37,42 13,50% $64.600 2,70% 9,00% 135,76 25,80%

84,40%
114,80% 90,00%
57,70%
izommanvagyok 2026. 04. 06. 09:24
Előzmény: #264812  slash
Abba nem gondol bele a sok agytröszt  gazdag, hogy a gazdagságának segítsége volt a jelenlegi egykulcsos adórendszer a TBSZ  az hogy a rendszer engedte fejlődni kitörni gazdagodni. ÉN se politikai kapcsolatok árán gazdagodtam meg , de azért értékelem azt amit tesz a családosért , az hogy nem nyúz meg extra magas adókkal a kormány  , hogy az állampapíromat adómentesen tudom fialtatni. Itt a tisza energia politikája 1 vagy 1,5 % os adót vetnek ki ( vagyon adó figyelem mindenkire a szegényre is!)  minden állampapír és befektetési alap ( tőzsdei részvényre) Ebből 240-360 milliárdot remélnek 2 éves távlatban és a MOL finomítóját ebből a pénzből át tudják állítani nem orosz energiára  egy drágább forrásra ( Katarira  mondjuk ) ami most amugy sincs és ki tudja mikor lesz! :D röhej besz@rás az egész!   Figyelem a trükk az az, hogy csak egy minimális he nem? 1 vagy 1,5 % os adó ! na elmondom öregapám nektek aki tud egy picit is gondolkodni annak leesik, hogy ez egy 7 % os állampapír hozamnál is 1,5/7= 21,4 % os adónak felel meg! Van egy tippem mert ott a papírokon feketén fehéren , hogy rengeteg az embereknek rekord összeg az állampapír és tőzsdei megtakarítása így a TBSZ re is simán ki lehet vetni ezt a különadót.!  És tapsikol a Budapi pesti gazdag a jól kereső Pesti diplomás jöjjön a Tisza.. a rezsi 2,5 szerezésre meg még többre már ne is beszéljünk.  Akkora córesz és kiábrándulás lesz srácok ebből ha jön a Tisza a sok okos magas fizetésű és megtakarítású tiszásnak hogy csak na .. én előre szóltam! Az okos diplomás jól kereső gazdag már jó dolgába azt se tudja mit csinál szegény.   EU nak pár hónap és olaja sem lesz mi talán kizsarolhatjuk Zelenszkiből az olaj megnyitását vagy az ADrián kiharcoljuk az orosz olaj felhozatalát. Az már végképp felháborító , hogy az energia átállásra  az EU nem ad pénzt azt mi dobjuk össze.. ráadásul gondolom sokan azt se tudják ha egyszer 2 év alatt kb átállítod a finomítót utána orosz olajat nem tudsz finomítani csak Katari vagy USA olajat, mert  újra nagy pénzért és 2 év vissza állítással tudod az orosz olajat finomítani.  Olyan nincs hogy ezt is azt is tud egy finomító mindegyiknek meg van a típus olaja amivel tud dolgozni a keverési arány. Azt hazudja a Naplós riportba is a Péter majd Trump al megtalálja a szót aha azt se tudja kicsoda telibe fogja tojni. .Elmondom mi lesz az energiánkkal is ha jön a Péter  orosz olajnak lőttek egyetlen egy cseppet sem fog PUtyin adni ha leáll az egész gazdaság  az olaj hiány miatt sem. Sőt még gáz se fog jönni azt figyeljétek hiába még épp a déli áramlat . A pánik és a válság hatalmas lesz nemhogy arany áron arany áron se lesz semmi!  SAjnos az Iráni háborúba nem kifele hanem befele megyünk ez megint egy hosszu téma  miért nem engedheti el a szorost Amerika ( petro dollár rendszer) , de remélem feladják , mert ezt Amerika nem nyerheti meg hatalmas hibát követett el Trump , de itt most nem Trumpra , hanem Orbánra szavazunk a két ember nem ugynaz. Ha pedig nincs olcsó energia vagy energia hiány a Kína által behozott gyárak sem fognak termelni sőt ki is vonulhatnak.  OLyan vezetőre van ennek az országnak szüksége akik a nagyhatalmakkal szót érétenek ( Putyin, Kínai Elnök , Trump ) és tud értelmesen lavírozni közöttük.EU pénz is lesz ha Orbán nyer is lesz különben nincs következő 7 éves kötlségvetés amíg meg nem jön az elmaradt lóvé.  Ukrajnának se lesz egy fillére sem nem járulunk hozzá. Az egyhangúság megszüntetéséhéz  is egyhangúság kell a szavazat felfüggesztéséhez pedig mind a 26 tagállamnak hozzá kell járulnia de mivel a cseheknél és ott a baráti vezető a szlovákokkal is egy csónakba evezünk ezért ez nem fog sikerülni. ÉN bízom a magyarok józan ítélőképeségébe  nem egy nullkilóméteres kokain függő az anyját két fillérért eladni ( lehallgatni ) képes emberre akar szavazni akit senki se vesz majd a tártyaló asztalnál komolyan.  CSak egy végrehajtó Brüsszeli báb lesz sanyargatni azt fogja rendesen a jó népet a multi adókat meg mind eltütneti . ez kell nekünk az EU pénzeket is maguknak fogják betolni vagyis EU cégek számláján fog landolni ők nyerik ráadásul a magyar  álllam tulajdonába lévő vállalatokat is el akarják adni! A MOL-t az MVM et repteret mindent! ( nem lepődöm meg Fletó is ezt csinálta ) Havi szinten lesz rezsi ár emelés  de hát ez kit érdekel 16 év volt hogy ez az állami vagyon rendszer kiépüljön hogy védve legyenek a háztartások de ők egy szempillantás alatt el fogják adni. A pofátlanság netovábja az, hogy még vagyon adót külön adót vetnek ki  ( úgy hogy több száz ezer milliárdok jönnek be az eladott állami tuladonból !)1,5 % energia átállási adó metakarításokra midnenkire az még egy szer mondom 21,5 % os adókulcsnak felel meg és mindenki fizeti! ráadásul majd az 500mft vagy 1 milliárd felettiekre meg megint megy az 1 %  (+15 % os adó ) akkora tőke kimentés lesz mint a szél  a milliárdos tud adórezidenciát váltani pikk pakk az átlag polgár viszont a kis megtakarításával nem tud menekülni! mert nincs annyija ezt isnagyon jól tudják.  Gyorsan írtam bocs az elütsért kíváncsian várom a választás eredményét ezek után ja és a link az energia tervezetről : https://ellenpont.hu/a-csaladok-megtakaritasait-is-megadoztatna-a-tisza-part
greenman76
greenman76 2026. 04. 06. 09:15
Előzmény: #264814  slash
Két lakást már eladtam Debrecenben, egyre inkább nyűg számomra a távolság miatt,  a többinél mint már előzőekben írtam, egy kicsit "mohó" voltam.
Részemről ez teljesen tudatos volt, csökkenteni szerettem volna az ingatlan kitettségemet, de egy határ után már nem bármi áron, ha viszik - viszik, ha nem akkor marad.
Szerettem volna magam olyan helyzetbe hozni, hogy megfelelően tudjak reagáni az előttünk lévő, várhatóan nehézségekkel teli gazdasági helyzetre, mert ahogy írtad, vevő nem nagyon lesz..
Remélem eljön a pofátlan alkuk ideje... :-)
Freszelés 2026. 04. 06. 09:14
Egy kis AI:
Az állami hatékonyság hiánya és a kettős költség
A politikai berendezkedés közvetett adóként működik: a polgár megfizeti az adót az állami alapellátásért (egészségügy, oktatás, közbiztonság), de mivel az nem funkcionál megfelelően, a piacon újra meg kell vásárolnia ugyanezeket a szolgáltatásokat. Ez a hatékonyságvesztés közvetlenül csökkenti a nettó vagyont.
Az ingatlanárak nominális illúziója
A lakóingatlan értékének emelkedése önmagában nem teremt jólétet, mivel a benne lakó számára nem termel hasznot. Az elszálló árak csupán a belépési korlátot emelik: míg a tulajdonos vagyona papíron nő, a következő generáció számára egy szerény ingatlan önerőjének előteremtése is irreális kihívássá válik. **Ha nekem attól jó/jobb, hogy másoknak sokkal nehezebb, akkor valami baj van a toronyban** (nem-AI szöveg)
Moral hazard: A szocializált kockázat
A rendszer jutalmazza a felelőtlen, erejükön felül eladósodókat. Az államilag támogatott hitelek és mentőcsomagok révén a túlzott kockázatot vállalók veszteségeit vagy finanszírozási költségeit a közösség (az adófizetők) fizeti meg. Ez egy mélyen igazságtalan transzfer, ahol a józanul gazdálkodók finanszírozzák a szerencsejátékosok túlélését.
A generációs lottó és piaci időzítés
A jelenlegi vagyoni helyzetet gyakran nem a tehetség, hanem a születési dátum határozza meg. Aki 2014 körül jutott abba a korba, hogy ingatlant vegyen, az a piaci ciklus alján, alacsony árak mellett alapozta meg a jövőjét. Ez a szerencsés időzítés olyan strukturális előnyt jelent, amelyet a mai pályakezdők pusztán munkával és takarékossággal nem tudnak behozni.
Pragmatizmus az igazságosság felett
Bár a támogatott hitelek rendszere és a szerencsés időzítés etikai szempontból megkérdőjelezhető, a piac és a politika nem morális alapon működik. Az egyén számára az igazságtalanság ténye lényegtelen a végeredmény szempontjából, de a helyzet pontos látásához elengedhetetlen a felelőtlen kockázatvállalás állami jutalmazásának felismerése.
N0MAD 2026. 04. 06. 09:00
Előzmény: #264815  N0MAD
b vonal:
ha elképzelhetetlen a politikai hatalom ellenére vagy független gazdagodás akkor miért, és ez jó e.
N0MAD 2026. 04. 06. 08:56
Esetleg egy kósza megfontolás erejéig javaslom az hogy az illető a vagyonosodást a fennálló (jelzők nélküli) politikai hatalomtól függetlenül, vagy éppen annak hátráltatása ellen érte el.
Ha ez elképzelhetőnek tűnik esetleg tovább lehet gondolni hogy nem azzal tölti az éjszakáit és nappalait kizárólag hogy a vagyonkája értékét számolgatja hanem belegondol az oktatás, egészségügy, utak, közművek állapotába (vidéken is, és ennek hatására az ő jövőképépére) a politika keletre tendlására, oligarchák világranglista élvonalba gazdagodására és annak a vagyonnak a másutt hiányzására ilyesmi.
de ez már nagyon elképzelhetetlen, hagyjuk is.
van pénzem = csaka. fidzse
slash
slash 2026. 04. 06. 08:53
Előzmény: #264813  greenman76
Ok.  Ahogy gondolod. 
Majd amikor az eladó lakásodra  két évig egy hívás se jön akkor a lelki szegények után megérkeznek az igazi szegények is! :-) Én szóltam! 
greenman76
greenman76 2026. 04. 06. 06:57
Képesnek kell lenni túllátni egyéni érdekeinken: ennyire lealjasodott, korrupt, rabló bandára épeszű ember nem szavaz, gyakorlatilag egy igaz szavuk sincs már...
Ja és "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa"....
slash
slash 2026. 04. 06. 05:45
Tegnap lakásnézőben egy brutális budai aggló lakóparkon mentem át.  
100 milla a megbízóm  kerete így csak átutazóban voltam.  senki vagyok ebben az utcában. egy nulla
nade! 
Vadonatúj villák, Mercedes GL 55 AMG a kapubejárón. Ránéztem ez így 300 milla felett. 
és akkor a lényeg:  Tiszás plakát a kapun: Most vagy Soha! - ennek az embernek! 
A szegénység meg a zsarnokság! Mindenhol , nála is! Csóri ember, bazdmeg.  
Neki most rossz !  Ő most szenved!  Kibírhatatlan ez az ország!  Én mondom! 
Igaza van! Pokol itt minden bazdmeg!   
Majd vissza a valóságba : 
Húsvéti családi ebéden :
Szegény nyugdíjas apám-anyám meg tüzelőt vett a 13 havi nyugdíjból és boldogok! 
Ezt a kibaszást! 
Zanza2 2026. 04. 05. 21:37
Előzmény: #264810  Goldstein17
Epigenetika 🙂
Goldstein17 2026. 04. 05. 19:01
Előzmény: #264808  Zanza2
DNS metiláció?🙂
Bandita 2026. 04. 05. 18:53
Előzmény: #264808  Zanza2
Win-win
Zanza2 2026. 04. 05. 15:04
Előzmény: #264806  N0MAD
Amikor a tökéletes(?) genetikát felülírja a szerzett bunkóság...
N0MAD 2026. 04. 05. 10:11
Előzmény: #264805  Freszelés
"De megfizeti a csillogó kocsikat máshol: cserébe szar oktatás, egészséügye és közszolgáltatások vabbak. Nincs ezzel baj. Demokrácia, választás, prioritások és így döntöttek"
.ezzel nehezen vitatkoznék. A következmény bácsi azoknál is bekopog akik nem értették az ok-okozatot, és nem kimenetelekben és valószínűségekben gondolkozva hozznak döntéseket hanem a szomszéd meg a tv is aszonta alapon.
Aztán hogy a haszonélvezői hamarabb lépnek le mint a károsultjai azon lehet fanyalogni, de hát kár nagy kozmikus fairplayt keresni. Vagy ha igen akkor a karma vagy a túlvilág környékén. Ami ugyan nem bizonyított, de nem is nagyon cáfolható :D
N0MAD 2026. 04. 05. 10:04
Előzmény: #264799  FatFIRE
erős a gyanúm nem az idő hiányzik neked az érveléshez amiért az aival iratsz válaszokat.....
Freszelés 2026. 04. 05. 09:38
Előzmény: #264803  slash
Tudom én.. csak valószínűleg nem fogalmaztam elég jól. Lévén hogy a forintból fillér lett, így maradnak a nagy számok, alacsony fizetések, nyomorgó, lecsúszó ország.
Amúgy a nép jobb kocsikkal közlekedik és drágább lakásokban lakik annál, mint amit érdemelne, mint amit kitermel. De megfizeti a csillogó kocsikat máshol: cserébe szar oktatás, egészséügye és közszolgáltatások vabbak. Nincs ezzel baj. Demokrácia, választás, prioritások és így döntöttek.
kreta
kreta 2026. 04. 05. 09:23
Előzmény: #264802  Pistike12
Nem lesz 3%?
Nem is kellett volna…
Nem lett volna 20% áremlekedés…
Drágabb hitellel is olcsobb maradt volna agy lakás..
100 millo egy panel😅😂😂😂
És még parkolni se tud😅
slash
slash 2026. 04. 05. 09:08
Előzmény: #264801  Freszelés
15 milláért egy jó octáviát csavarsz ki valaki kezéből nem egy pesti lakást. :-) Tegnap voltam egy autópiacon 10 alatt nincs menő verda. 10M körül ócska öreg Teslák vannak.  
Pistike12 2026. 04. 05. 09:07
Előzmény: #264800  Pistike12
Akkora tamasz lesz egy kormanyvaltas a piacnak es/vagy egy 3% hitel es rezsitamogatas off, mint  dubajodnak az irani haboru🙂
Freszelés 2026. 04. 05. 09:03
Előzmény: #264795  Freszelés
azért kaptam a dánvótokat mert ilyen lesz? vagy csak a személyemnek szól? :D kérem a megerősítéseket.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek