Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 11. 23. 13:04
Előzmény: #261675  FR73
Felesleges ebben a kerdesben a jogaszkodas. Tekintettel arra, hogy a Berlo van birtokban,  a tulajdonosnak egyeztetetnie szukseges... es hat igen, az egyuttmukodes, a megoldas egyszerusitese. Aki folyton a jogaszkodassal foglalkozik, es nem a  bekes, gyors , egyszeru megoldasok keresesere, az ne adjon berbe. Az az ember  jogaszkodjon, vitatkozzon, toltse ezzel az eletet a bekes penzkereses helyett.  Azert adunk berbe, hogy az ingatlant mindket fel megelegedesere hasznositsuk. Tiszteljuk a partnert. Peace of mind, Ugyfelek!
izommanvagyok 2025. 11. 23. 13:02
Előzmény: #261677  Freszelés

a kaputelefont én vettem van számla róla ha meghibásodik vissza tudom vinni 1 évig és vissza is fogom vinni
A szerelést cseszte el a szerelő de már kész átkötötte a lakó ennyike figyelmetlen volt kijavította még szerelő sem kellett hozzá a szerelő mint kiderült végig hazudott tegnap nekem és a lakónak is telefonba " nem oda való a kapu telefon másik kell  ő nem tud segíteni " :D
izommanvagyok 2025. 11. 23. 13:00
Előzmény: #261674  mr_bob

GYerekeknek babakötvényt gyűjtök szerintem önerőre ( 20 % ) mindenkinek befizetek pénzt ha majd dolgozik ez irányba vágja a kölyköt  ( hitel) és nem fogja értelmetlen dolgokra elkölteni a pénzét.
Persze lehet az is  egy 3 szobás lakást oda adok nekik és onnan járnak be az elején dolgozni suliba vagy Pesten maradunk és a sorházból van egy jó bázisuk
Vagy 5-6 évre leköltözöm Kanizsára és ha elvégezték a tanulmányaikat ( érettségig) akkor feljövünk vissza fősuli meló miatt ( nekik ) a sorházba
Sok variáció van de olyan nem lesz , hogy ingyen bérmetve megkapnak 1-1-1 lakást aztán az összes fizetésüket elverik nem gyarapodnak anyagilag kirándulnak Thaiföldön vagy tudom is én hol ott ahol az apjuk még sose volt  költik a aktuáis kislányra ( végső soron ) az apja pénzét .( mert amit megsporol a nem befizetett albérleten azt elszórakozza) 
Ezért jobb ötlet önerőre adni neki kés hitelt fizesse maga.
Freszelés 2025. 11. 23. 13:00
Előzmény: #261672  Andy01
nyilván érdemes együttműködni, de ugye a fő gond az az, hogy igazából valamit megcsinált a szerelő, aztán kiderült hogy mégsem jól. izomnak volt a feladata és költsége ezt intézni, de amikor a számlahiány miatt megszívta, ezért inkább rátolta a gyengébbre az ügyeskedésének a következményeit. egyébként milyen szerelő az, aki csinál valamit, aztán ki se próbálja? nem életszerű... gondolom a szobákban a lámpát se kapcsolták fel a biztosítószekrénycsere után. ugye?
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:57
Előzmény: #261673  izommanvagyok

+ ott van még parkolót is kell venni +5 mft ..  lehet a nélkül is venni ilyen lakást de milyen már van egy lakód aztán ha hazajön Tescoból  bevásárlás után  a kocsijával le se tud parkolni 
Ki se tudod adni.
Tehát így már 67+5 =  72 mft nál járunk.
a parkolóért meg vagy külön fizetnek egy 20 as bérleti díjat vagy nem.. manapság nagyon harcolni kell a bérleti díjét 10 ezer ft ért otthagy a bérlő ha sokat akarsz kérni inkább a szutyok panelt fogja választani ha 10-20 e ft al olcsóbb akkor is mert az olcsóbb
Én a legolcsóbb szegmensre lövök ott van is piac mindig is lesz.!
A lakásaimra napi 3-4-5 érdeklődő telefon van mindig ha megüresednek forró a vonal égnek a telefonok
Tesztelésként leteszteltem 350 ert a jelenleg sorházamra nyáron hányan jelentkeztek..
Hát 1 héten volt 1 érdeklődő telefonhívásom nyáron nem most télen
a szutyok paneljeimre meg télen is 3-4-5 hívás van naponta!  (180-200 e ft os árakon )
Mindenki smucig a legolcsóbb lakásokat akarja arra van mind vevői mind kiadó oldalon kereslet.
FR73 2025. 11. 23. 12:55
Egyáltalán nem védhető izom álláspontja. A garancia érvényesítés a bérbeadó feladata.
mr_bob
mr_bob 2025. 11. 23. 12:55
Előzmény: #261673  izommanvagyok
mi lesz a gyerekekkel? nem úgy volt, hogy azért dolgozol, hogy nekik jusson egy kezdőlakás, amikor felnőnek? ez nem borítja a FIRE-t?
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:49

Sajnos nincs annyi pénzem minőségi ugrást végezzek de egyébként a régi paneljeim kicsi lakások energia tanúsítása is C meg D 
Bayernél kérdezősködtem az új beruházásoknál milyen az energia tanúsítvány  ..B lenne és 2,5 év mire a 15 kerületi project befejeződik ha hitelre akarod venni a lakást akkor meg nem 55 hanem 61 mft ( 30 % ös önerővel)
Kiesett bérleti díj 2,5 évre meg 6-7 mft!
Tehát 67-68 mft ba lenne ! egy kis másfeles.
Szal felejtős én már e miatt nem fogom a FIRE em halasztani főleg hogy kicsesznek a melóba velünk megvonják a home office-t és AI programmal figyelnek kielemzik a munka hatékonyságot
Szerintem én már nyár közepén ha ez megvalósul a cégnél FIRE ezem magam és hátradőlök megérdemelten.
(Kell minden lakás ahhoz hogy kényelmes nyugodt stabil anyagi biztonságunk legyen kell minden bérleti díj bevétel)
FIRE ként sem stagnálás lesz az életünk dupla lové lesz a megélhetésre.  Attól függ mennyit akarunk kirándulni költeni attól függ mennyi marad meg hó végén.. De meg fog akkor is több százezreket fogok befektetni valami másba  én is fogok kis tőzsde lábat felépíteni már lakásokból elég van.
Andy01 2025. 11. 23. 12:43
Előzmény: #261668  Freszelés
Itt azert az az alapveto jogi elv - meg a regi PTK -bol - hogy a felek egyuttmukodesenek az elve. Tehat Izomnak  - abban az esetben, ha a kaputelefon ugyet elore egyeztette a berlovel - megvan a maga "igazsaga", pontosabban reszben megalapozott az allaspontja.  Jo kapcsolatban kell lenni a berlovel, es akkor mukodik az egyuttmukodes, ami mindket felnek elonyos. Az ilyen kis hibak akkor konnyen orvosolhatoak. Fel a fejjel, Izom! Adj el abbol a sok panelbol egyet, most jo aron,  es lepjel egy szintet.
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:40

ez a szerelő egyébként nem csak kaputelefont szerelt hanem a régi biztosíték táblát is kicserélte kb 2-3 órás meló volt.. majd addig ott szobroztam volna a lakó szobájába mi?  Majd meg is etet meg itat? ők sem akarják ezt..
Nevetségesek vagytok teljesen felesleges meghatalmazással meg ha olyan alá tud helyettem egy lakó is írni papírt ennyike ... én FIRE féle módon kezelem a kiadást minimális idő ráfordítással ha valakinek nem tetszik nem bérel tőlem én szabom a feltételeket nem kötelező elfogadni na de ez volt tényleg az utolsó .
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:37
Előzmény: #261668  Freszelés

Ha igy csinálnám az tényleg nem lenne FIRE  főleg Kanizsáról
Amit tudok online elvégzek telefonon keresztül  és kiszervezem.
 ha máshogy csinálod egészen aktív lesz a lakás kiadás.
Ha ez túl nagy teher megnézni kész e  munka és meghatalmazással akár aláírni egy víz óra cserét akkor mehet máshova bérelni.
CSerébe 3 havonta fél évente ha megnézem a  lakásokat nem vagyok az a nyakára járós és fizethet utalással mert adózom. ennyike  NEM KÖTELEZŐ TŐLEM BÉRELNI AKKOR ELMEGY  de nem szoktak e miatt ha neki úgyis ott kell lennie egy papírt alá szoktak írni vagy 2 perces tesztet meg szoktak csinálni az ő érdeke. 
na de tényleg léptem. 
Freszelés 2025. 11. 23. 12:34
Előzmény: #261667  izommanvagyok
gondolom az utcan is osszehuzod magad ha szembe jon egy nagyobb forma, de otthon meg kemenykedsz a negyvenkilos csajoddal.
 :-)
Freszelés 2025. 11. 23. 12:32
Előzmény: #261665  izommanvagyok
neki tudnia kell rola es engedelyt adnia.
neki nem kell felugyelnie meg atvenni semmit. az a te dolgod.
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:30
Előzmény: #261666  FR73

Olyan nem lesz mindig tőlem ( gyengébb ) embert fogadok be lakónak :))) - Aki nem tudja elfogadni az én igazságom az ne jöjjön hozzám nem kell tőlem bérelni akkor.
marcona magas erős debil lakókat kizárok a kiválasztás folyamatakor
De ez volt tényleg az utolsó tényleg léptem.
FR73 2025. 11. 23. 12:28
Előzmény: #261663  Freszelés
Isten nem ver bottal, előbb-utóbb majd belefut egy tökös bérlőbe, aki majd jól helyreteszi a sunyi kis dolgait, remélem, 3x veri majd Döbrögin vissza az évek alatt felhalmozott sok ilyen kis (mondjuk ki, mert nincs rá jobb szó) g@ciségeit.
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:27
Előzmény: #261663  Freszelés

A lakó ott lakik ő használja a lakást szereléskor ő neki  kell ott lennie ő engedi be nem én.
szép is volna ha én csak ugy kulcsal ( van amúgy ) bemennék mert most szerelünk te meg azt csinálsz amit akarsz
2 perce nem volt megkérni a szerelőt a végén felveszem a kaputelefont működik e csörgesd meg! 
Én nekem kellett volna ezzel is foglalkozni a munkát megcsinálta a szerelő ő érdeke működjön is amit kifizettem de már kész átkötötte a srác  ( lakó )kiprobálgatta hogy jó és megy.
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:24

Ez a  szerelő is egyébként azt mondta " rossz a kapu telefon' nem fog kijönni :)))
Ugyanaz van mint a másik panelembe a kaputelefon zsír új jó oda is.
Túl sok a stresz megmondtam nekik ne stresszeljenek oldják meg a bajukat ha már ilyen okos volt, hogy tojt a kérésemre.
Megértette ki fog másik szerelőt hívni és kifizeti immáron ő nem én a szerelési díjat.
Én jót akartam neki egy csúnya régi kaputelefon helyett újat kapott emelve a lakás színvonalát de a kérésem nem teljesítette. Annyit csak tán kérhetek tőle ellenőrizze le ha már ő van otthon ő engedte be a szerelőt  szerelésre, hogy működik e az a készülék rendesen vagy nem és úgy engedi el a szerelőt?!!
20 évesek fiatalok és tapasztalatlanok és felelőtlenek ez ilyen sajnos .
Ez nem az első eset mikor nem tartják be azt amit kérek és leírok.
Másik lakásba víz óra cserélés volt kifejezetten kértem tőle a régi órát fotózza le mikor elviszik szerinted a 19 éves srác lefotozta a régi órákat  csere előtt? hát nem szerencsére a munka lapon ott voltak régi órá állások elszámolásomhoz.
Számlát is kértem tőle email en kérje erre nem megkérte papír alapon? kértem a központot küldjék el email en hát nem lehet papír alapon kérték ott a számla.. ok csak nekem kell a költségek elszámolásához  ki kell ezért mennem kocsival a lakásra .. "szerencsére" ott csöpögött a  radiátor így úgyis ki kellett ugranom.
De ez is tudod mirét kezdett el csöpögni? mert össze vissza kekergette nyitogatta a radiátort és benne a szelep elmozdult...! Na mindegy megcsináltam de ha kanizsán leszek az ilyen problémásabb lesz.
Ilyen amúgy évente 2-3 szor ha van azért havonta onnan is fel kell néha szaladozni erre számítok lakó voltás főleg az lesz melósabb.
Ja most hívott a kaputelefonos lakó igazam volt jó a kapu telefon hazudott a szerelő nekik!  két vezetéket ügyes a srác átkötötte magának probálgatta vagy 2 órát.  ( 4 helyre 2 vezetéket kell dugni ) ráment két órája ( enyém nem fog ) átdugdosta és már tökéletes..
Megoldódott a helyzet a hibát ő nekik kellett kijavítani ha már okosak  voltak és nem ellenőrizték a melós munkáját.
Freszelés 2025. 11. 23. 12:22
Előzmény: #261660  izommanvagyok
ha nem a berlok dolga, akkor minek voltak ok bevonva a javitasi folyamat barmely reszebe? a berlo feladata ekkor annyi, h legfeljebb az egyeztetett idopontban a lakas tudja fogadni engedelyt adjon a belepesre ebben az ugyben. A berlonek otthon se kellene h legyen. Elvegre miert o venne ki helyetted szabadnapot?
ha pedig a berlo feladara, akkor miert dolgozol a berlo helyett, miert te intezted/valasztottad ki a (lathatoan szamlat nem ado) szerelot? 4 eltartott, 3-6-12 kiadott lakas esegy munkahely mellett ennyire sok idod van mas feladatat intezni?
Oly sok a kerdes, oly keves az ido... "mara vegeztem sziasztok" kisbaratom.
kuruczr77 2025. 11. 23. 12:21
Ezt írtam le, amit itt harmadjára a kaputelefonos bérlővel  megerősítessz, de még csak meg sem hallottad. Nem lesz jobb a helyzet...sajnos
FR73 2025. 11. 23. 12:15
Megpróbáltad a szerelőt,, elhajtott a francba, ezért ráterheled a bérlőre.
A te feladatod lett volna a munka átvétele.
És még büszkén be is írod ide az egészet.
Szégyeld magad.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek