Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 11. 03. 08:56
Előzmény: #260338  fatihszultan

megtaláltam a Kondor önéletrajzát, amit pár évvel 80 éves kora előtt írt
szegény élt még utána több mint 10 évet, 91 volt amikor meghalt
a Jereb vele egyidőben született, ő 94 évet élt
ők 22-ben születtek az apám 20-ban
leírta a Kondor a huszadik század 80%-t úgy ahogy tényleg volt
nem vidám
.
http://erdeszetilapok.oszk.hu/01247/pdf/EL_134_1999_07-08_251-255.pdf
Törölt felhasználó 2025. 11. 03. 08:45
Előzmény: #260314  Andy01

namost megírom az önéletrajzom következő fejezetét
vigyázat
hosszú lesz, a fejezet címe:
.
                                           manipulatív voltam e és ha igen, miképp
.
igenen húszonpár éves korom óta tudom hogy vannak késztetéseim, adottságaim talán igényem is az átlagnál erőteljesebben mások manipulálására
de mi is értek ezalatt a magamra vonatkoztatott manipulatívság alatt?
kb:
magamra vonom mások figyelmét, kíváncsiságot keltek, ügyesen fenntartom esetleg emelem ezek szintjét, elérem hogy kedveljék a dumámat a társaságomat, valamennyire higgyenek nekem és bízzanak bennem,  végül működjenek együtt velem ahogy szeretném
mi ez ha nem maga a csajozás, vagy maga az értékesítés?
de ugyanez az edzői munka vagy a gyereknevelés is, de még talán a hivatali előhaladásnak is jelentős részeleme is
persze lehet nagyon visszaélni azzal ha valaki jó ebben, meg egészségesen is alkalmazni
.
a csajozós formáját az egyetem alatt elég jól begyakoroltam, és utolsó évesként pedig elkértem pár versenyzőtársamat hogy had irányítsam én az edzéseiket egy télen, és csak manipuláltam őket edzés jelleggel: hogyan gondolkozzanak a térképolvasást útvonalválasztást és végrehajtást illetően
.
 kitaláltam tetszőleges ismétlésszámban végezhető egyes térképolvasó, útvonalválasztó mindezt memorizáló külön külön egyes elemekre bontott és arra külön koncentráló ismétléses változatos gyakorlatokat, amelyek helyes végrehajtása módja bemutatható volt, a végrehajtás ellenőrizhető és hiba esetén azonnal javíttató is ami mindenki számára tanulságos volt, nem csak az éppen aktuálisan hibázónak
.
gyártottam ehhez eszközöket,, és minden gyakorlat megkezdése előtt alaposan elmagyaráztam mit mért és hogyan csinálunk, vagyis valójában milyen versenyszituációban előforduló gondolkodási sémát és hozzá szükséges szkilleket fejlesztünk éppen, és mi a megkívánt helyes végrehajtás módja, és amikor láttam hogy értik akkor indulhatott az adott gyakorlat
és edzésről edzésre újabbakat találtam ki, folyamatosan inspiráltak a lezajlott edzések, így mindenki izgatottan jött újra edzésre és kíváncsian várták mit eszeltem ki aznapra
.
mindezt az agytornát a soproni Sörházdombon hajtattam végre ami városon belüli valódi erdei terep, változatos nagy tempójú, pontosan kijelölt kanyargós vonalú hol lefelé hol felfelé, még épített akadályokat is tartalmazó futókör teljesítése közben kellett elvégezni, egyszerre tartani az erős futótempót, a futókör vonalának pontos követését, és nézni a kezükben lévő térképet és azt hibátlanul dekódolni és megoldani a rajzolt feladatot,  egyszerre 3-4 felé koncentrálás egyaránt meg kellett hogy történt
a végére érve leadni  nekem a térképdarabkát, majd futni egy újabb immár még erősebb tempójú "felejtőkört", és annak a végén pontosan elmondani a megoldott és memorizált feladat eredményét, és kapta az újabb térképdarabkát és indult az újabb kétkörös ciklus
.
december elsején kezdtem velük, március 15. és indult a versenyszezon, azonnal akkorát ugrott az eredményességük, hogy májusban elém állt a saját edzőm, és közölte hogy mivel ebben a klubban már mindenki csak rám hallgat, ezentúl legyek én mindenkinek az edzője ő meg majd csinál valami mást, de legyek szíves az ő két lányával is a továbbiakban majd foglalkozni, és ez egy egyetemi sportklub lévén, és mivel néhány hét múlva számomra véget ér az egyetem, azt mondta hogy elintézi a testnevelés tanszék vezetőjénél, hogy kreáljanak nekem egy főállású edzői státuszt, kapni fogok fizetést, ne költözzek haza, és ez így is lett
.
4 évig főállásban manipuláltam - két év után már Pesten - embereket hogy gondolkodjanak közel úgy mint én, és hogy igazodjanak ahhoz amit én tanácsolok, mert ezáltal valójában nagyobb teljesítményeket fognak tudni produkálni mint amire képesek voltak eddig, és amire képesnek hiszik magukat
.
volt egy ember a klubban, pontosan 10 évvel volt idősebb nálam, ő ennek a sportnak a kisszámú született zsenijének egyike volt, sohasem volt kezdő, ahogy versenyezni kezdett győzelmekkel rajtolt, igazi hegyen született budai raj gyerek volt, mindenben sikeres, jóképű, és át is nézett nagyjából mindenkin, régóta ismertük egymást, ötször jobb versenyző volt a fénykorában mint én, igazi magányos örök pókerarcú alfahím, edzeni soha nem szeretett különösebben,  edzőt soha sem fogadott el, még a fénykorában válogatottként sem
.
ott én egy lúzer középiskolás 8-10-fős lány csoporttal kezdtem, mert a szüleik ismertek a soproni korszakomból, és amikor meghallották egy versenyszezon végén, hogy visszaköltöztem Pestre, megkerestek hogy ugyan már nem tehetem meg hogy nem foglalkozom az ő gyerekeikkel ( két lány unokatestvére volt két soproni versenyzőmnek, mindent tudtak rólam, az ő anyjuk volt a fő csábító)
.
az említett 10 évvel idősebb ember minden edzésen jelen volt,magányosan futott egy kis kört kört, aztán focizott egy kicsit a közeli dühöngőben, és végül amikor a felnőtt fiuk edzése véget ért, ivott velük pár sört, hogy teljes legyen a délután
.
kezdettől fogva gyanúsan de kiváncsiana távolból leste hogy mi a fenét csinálhatok a lányokkal, akkor is amikor elindult a saját körére, meg amikor visszatért akkor is, és minden alkalommal kocsit közelebb jött figyelni, majd kb 3,-4 hét után el sem ment futni, hanem kb 2 méterre mögém állt és vagy félórán át leste ahogy osztogatom a feladatlapokat, és kikérdezem a megoldásokat és javítgatom a hibákat, és egyszer amikor éppen futott mindenki, mellén lépett, nyújtotta a kezét, és azt mondta hogy adjak neki is egyet, és szépen beállt a tini lányok közé, és illedelmesen csinálta a feladatokat
amikor a lányok észrevették, hogy valami csoda történt, mert a helyi félisten beállt közéjük a sorba, először megijedtek, rémülten néztek egymásra, majd kettőzött figyelemmel vigyáztak nehogy leégjenek
ettől kezdve minden edzésen pontosan megjelent, mindent végigcsinált, és mivel volt autója és jött vele oda is ha hétvégi vagy egész hetes terepi edzőtáborba mentünk valahova és fuvarozta a népet
.
38 éves korában lett először edzője, ő maga választotta önként
.
egyszer Silicén voltuk péntek délutáni indulással vasárnap késő esti hazaérkezéssel összesen 5  edzést (egy-egy szombat reggel, majd kora és késő délután, vasárnap reggel és kora délután) tartalmazó edzőtáborban, 3 felnőtt: a félisten, még egy felnőtt fiú akinek szintén volt kocsija és én, három autó és 12 érettségi előtt vagy épp azután lévő fiu lány csapat
ez a Silicei fennsík egy nagyon spéci terep, Szlovákiában nem túl messze a határtól igazi fajtiszta karszt, nehezet futható sziklás köves talajú,, nagyon részletgazdag tereptárgyakban, tele töbrökkel, és rengeteg elegyetlen nagyobb boróka erdőfolttal, amin áthatolni sem egyszerű, tájékozódni meg nagyon nehéz benne, mert olyan sűrű, hogy pár méternyi látótávolság van csak benne, szeptember végén voltunk ott, páratlanul szép akkor ott a táj, iszonyat jó hangulatban telt a nagyonnagyon fárasztó két nap, ezer fotó készült, szerintem mindenkinek örök emlék maradt, két héttel később volt az egyéni bajnokság, ketten bajnokok lettek, és többen még dobogósok és talán mindenki az első hatban
.
az "önkéntes" versenyzőm itt találkozott először néhány spéci edzésfajtámmal, amik nagyon kifinomult, pillalatnyi figyelemkihagyást is megtorló feladatsorból állt, kb  30 percig tartott egy kör
az első után mindenki döbbenten figyelte őt, mert ilyennek még soha nem látták annyira tetszett neki a faladat szellemessége, ötletgazdagsága, figyelemigénye, hogy minden tudását be kellett vetnie nehogy felsűljön közben valahol, - ami ritkán fordult elő vele az életben, és nagyon nem szerette volna most sem - hogy miután hibátlanul beért a célba leesett a kimért pókerarca és fellelkesülten újságolta nekem, hogy milyen zseniális feladatsor volt ez, és külön elmutogatta a helyeket ahol kis híján majdnem hibázott
(több mint három éve használt, nagyon bevált kreálmányom volt, bár kb ötször annyi energiát és időt igényelt tőlem az előkészítése, mint aztán a versenyzőimtől a teljesítése)
.
ez kb annak a pillanatnak megfelelője volt, mint amikor az irodában egy engem utáló elég sikeres fiatal kolléganőm  nem tudván hogy hallom elismerően elmondta a többieknek, hogy a .........-nak (mármint nekem) nem ügyfelei vannak hanem rajongótábora
.
mert hogy az ingatlanpiac is tele van kezdő rutintalan versenyzővel, (vagy legalábbis volt 10-15 éve) akik leginkább befektetni vágyók voltak, és akik szintén nagyon szerettek volna jó eredményeket elérni, és tanítottam őket látni, nemcsak nézni, és gondolkodni a szemmel nem láthatóak és a részletek figyelembe vételével is
tanítottam kiszállni az autóból, járdákon gyalogolva nem a lábuk el nézni hanem a homlokzatokra figyelni, elfelejteni az üres felszínes sztereotípiákat, és helyettük  a kb 150 évnyi múlttal együtt látni a finom megmaradt mai részleteket is, és kiolvasni belőlük az indokolható, elég valószínű közeli távoli jövőt, városrészre, utcára, époületre lakásra külön külön lebontva is
tanítottan jól venni is, jól eladni is
100-ból kb 90-t egyáltalán nem érdekeltem, kb 10-t nagyon is, és abból 3-4-t célba is juttattam
.
manipulatív voltam?
bizonyára
az ingatlanpiacon is és edzőként is
kárt okoztam valaha ezzel másoknak?
nem hiszem
élveztem?
igen, nagyon
.
fatihszultan 2025. 11. 03. 06:35
Előzmény: #260329  Törölt felhasználó
Pár évvel utánad, ugyanott még mi is állandóan azt a rohadt soproni szalámit kaptuk minden 2. napon. Egy kb. újjnyi szelet+2 szelet kenyér+1 pohár híg tea. Suli után rohantam az balfi úti pályára edzésre, így ebédelni sem tudtam. Ha edzőmeccsre mentünk, volt, hogy a vacsorát is lekéstem. Mennyit éheztem én ott!!!
De egy előnye megvolt: nem okozott gondot, hogy tartsam a versenysúlyom....
Hobbyproperty 2025. 11. 02. 22:29
Előzmény: #260328  kreta
Pont most estünk be egy 11 órás Genova-Bp utazás után , holnap iskola. Küldd már el légy szíves a negyed áru tengerparti ingatlan hirdetes linkjét, mellé egy balatonit, de ne az északi sznob Tagore sétány melletti hirdetést, hanem egy déli parti ingatlant. Előre is köszi 
Murdoch 2025. 11. 02. 21:51
Előzmény: #260335  berlini
Reménytelen, ez így óvodás sztori, nem a te szinted, de te tudod. Mindegy, az eddigi világ most végérvényesen meg fog változni, akár tetszik neked, akár nem, öveket bekötni. 
berlini
berlini 2025. 11. 02. 21:28
Előzmény: #260332  Murdoch
Értem.
Az amerikai vámokat, amelyek a magyarországi GDP-n is meglátszanak Brüsszel intézte igy.
Hogy tudsz tükörbe nézni?
És a beigért béke 24 órán belül?
Nyilván azt is Brüsszel rontotta el.
(Rábeszélték Putyint hogy ne akarjon még egy fegyverszünetet sem kötni.)
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 02. 21:27
Ezt FAT nek ajánlom, úgy a vállakozásokról általában, nem én mondom vagy mondtam ezerszer mit művelnek, itt van nagyban, Józsikám frankón elmondja! Nagyon bírom a dumáját!
https://youtu.be/Vk7npoAzIbI?si=ubYLo_fQCN5pIQP6
sityaki 2025. 11. 02. 21:04
Előzmény: #260321  izommanvagyok
Egy jó ebéd drágább Budapesten, mint Luxemburgban.
Murdoch 2025. 11. 02. 20:59
Előzmény: #260330  berlini
Megint terelsz. Szokásos. Trump megnyert egy választást, höröghetsz - van hozzá jogod - de kit érdekel. A vámokat meg az életmentő úriasszonyod rendezte el, biztos megvan az oka, mint ahogy mondtam, az életmentő üzletkötéses sms-ek a yenkiknél biztosan megvannak. Nem vagy nagy lángész, mindegy, nincs jelentősége.
Pistike12 2025. 11. 02. 20:46
Előzmény: #260330  berlini
A kedvencem az, hogy Trumpig USA orosz haboru volt a narrativa. Utana EU orosz haboru. 
A vicces benne, hogy 2014ben epp az EU hozta teto ala beket krim elfoglalasanal...
Az orosz/"szelsojobb" narrativa ezutan az lett hogy amerika szitja a feszultseget h gyengitse europat 22 elott... 
Lassan felevente jon az uj kommunista propaganda... Mint 1919ben...
berlini
berlini 2025. 11. 02. 20:36
Előzmény: #260323  Murdoch
Leirtam, hogy Messiásként vártatok Trumpra.
És nem lett béke, cserébe jöttek a vámok.
Erre a válaszod a beismerés helyett (hogy tévedtél) a szokásos halandzsa, aminek sarok pontja mindig  Biden.
De hogy ennek mi értelme van?
Törölt felhasználó 2025. 11. 02. 20:28
Előzmény: #260314  Andy01

a középiskolás kollégiumi éveim úgy teltek, hogy a tízóraizásra rendszeresített nagyszünetben 4 éven keresztül kaptam egy félszelet közepesen száraz kenyeret, mert azt könnyebb gyorsabb kézzel szabályosra szeletelni 300 - 350 darabos tételben, mint a friss puhát,  és 3 féle "feltét" járhatott hozzá naponként váltakozva: egy vékony szelet soproni felvágott, egy kis darabka hitlerszalonna, vagy vékonyan rákent májkrém váltogatták egymást
az osztálytársaim kb fele a sulikezdés előtt vett egy fél liter zacskós tejet vagy kakaót, és megitta hozzá, én meg a többiekkel együtt felmentem a hátsó lépcső első emeleti végére és az ott lévő falikutat kiittam hozzá, és így már vízzel telt gyomorban megdagadt kenyéren valahogy kibírtam ebédig úgy hogy az órákon figyelni is tudjak és na csak arra gondolni hogy éhes vagyok
.
nem vitt rá a lélek, hogy a 75%-os hadirokkant apámat megpumpoljam napi néhány forintra, mert tudtam hogy ő ennél még mostohább körülményeket visel el azért, hogy nekem biztosítson középiskolába járási lehetőséget, aztán meg az egyetemit
(az egyetemen féligmeddig a haverjaim tartottak el)
.
mire elérkeztem oda hogy számottevően is tudtam volna segíteni a szüleimnek az apám meghalt, az anyám meg pár évvel később
.
aztán a gyerekeim jelene jövője múlt nagyon is rajtam 20+ évig
.
ma már így senkié
ebben az értelemben nincs már feladatom
kreta
kreta 2025. 11. 02. 19:59
Olasz és  spanyol tengerparton,
Negyed ennyiért veszek ingatlant..
Mint ez a béna Balaton ahol állandóan esik esik az eső😂😂😂
Zárnak be a büfések nincs vendég hétvégére megyek két szerencsétlen fürdeni és ennyi
Murdoch 2025. 11. 02. 19:46
Előzmény: #260325  DavidCamp
Nincs jelentősége semmilyen propagandának, szvsz, itt a legnagyobb ov fóbiások is kőkeményen behúzták a hasznot a fidesz által kimaxolt ingatlanpiacon. És abban reménykednek, hogy a kormányváltás esetén sem lesz másként, merthogy a 'ballibsik' is ebben tartják a párnacihát. És alighanem igazuk van, csak az elvek sérülnek, de 'hunyjuk be a szemünket, úgy falatozzunk'.
Pistike12 2025. 11. 02. 19:40
Tehat a kulfoldinek olcsok vagyunk, nekunk dragak.
Ez a siker🙂
DavidCamp 2025. 11. 02. 19:38
Iszonypropaganda kezdődik.....kb. éjfélig ez lesz...és a 200 ft/kg saját kenyere. Látom megsütötted a fűrészporos adagot.
Azért vidd el őket Olaszliszkába is és tedd őket ki a buszmegállóban.
Freszelés 2025. 11. 02. 19:36
Előzmény: #260320  Pistike12
azt hittem hogy a hírcsárdáról van a link vagy a napiszrról. de ez bmeg a valóság. :D :D
Murdoch 2025. 11. 02. 19:23
Előzmény: #260313  berlini
Mondta Biden amit linkeltem, vagy nem mondta? Lódításból jeleskedsz, no akkor hajrá.
Second Wave 2025. 11. 02. 19:17
Előzmény: #260320  Pistike12

Ebből önazonosságvédelem lesz ...more...
izommanvagyok 2025. 11. 02. 19:10
Külföldiek el vannak ájulva milyen jó itt élni milyen olcsó hely jó adózás és  kedvező albérletek és lakás árak várják őket érdemes megnézni mit gondolnak a külföldiek rólunk :
https://www.youtube.com/watch?v=r30y0nm6HEg

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek