Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ralct 2025. 11. 01. 15:06
Sziasztok!
Egy topicba illő kérdés. Ezek az önkormányzati licites lakáseladások mint a következő, milyen áron szoktak zárulni? https://ingatlan.com/35027013 Olyan hirdetési árak vannak hogy hozzáadva a csontra lelakott lakás felújítását teljesen nem megérős a dolog. Köszönöm
HZsooolt 2025. 11. 01. 14:17
Előzmény: #260278  DaGi
nem lesz fázás
DaGi 2025. 11. 01. 13:47
Előzmény: #260277  DaGi
Fűtőtest mindkét lakás minden helyiségében van, fürdőt és konyhát is beleértve.
DaGi 2025. 11. 01. 13:42
Előzmény: #260275  HZsooolt
Két lakás van képben. Az egyik 3.6M magas, kondenzációs kazán, legfelső szint, felette tetőtér. Valószínűleg fűtenek minden irányból szintén. 
A másik 4M magas, ott zárt égésterű gázkazán, félemelet. Nyilván oldalról, felülről várható valamennyi fűtés, valószínűleg alulról is, ott alagsori lakások vannak. A lakás ablakai a földtől olyan 3.5-4M körül vannak kívülről a ház aljához képest.
HZsooolt 2025. 11. 01. 13:29
Előzmény: #260274  DaGi
én ilyenben lakom, 85 nm gangos, 3. em., Héra, nem szeretem a meleget, 21-22C° max ha kint masszív minuszok vannak, ha kell 1-2 órára villanyradiatort benyomjuk mondjuk a konyhaban reggel mert ott semmilyen alapfűtés nincs, de nagyon szaritja a levegőt.
HZsooolt 2025. 11. 01. 13:26
Előzmény: #260274  DaGi
van szomszéd? szélső lakás? van szemben ház vagy parkra néz? Milyen fekvésű? Milyen fűtés, Héra? Vagy konvektor?  25C° "panelmeleg" biztos nem lehet csinálni. De 10 éve nem voltak húdenagy minuszok Bp-en...
DaGi 2025. 11. 01. 12:55
3.5-4m magas, muanyag ablakos, de szigeteletlen 100+ eves teglalakasoknal futeskoltseg mekkora lehet realis? Egyszeruseg kedveert mondjuk 60m2 kornyeki alapterulet mellett. Jo hokomfort egyaltalan elerheto? Nem legalso lakoszintek eseten.
HZsooolt 2025. 11. 01. 11:35
Előzmény: #260272  Törölt felhasználó
hát aki heti 40 látogatással évekig felcsigázva tudja tartani ezt az irgalmatlan sok főnit, az nem piskóta. Nem is hiszem hogy van ilyen piskóta.
Törölt felhasználó 2025. 11. 01. 09:05
Előzmény: #260269  HZsooolt

nagy butaság azt hinni hogy ebben a sportágban vannak mindenhol mindig működő varázsszavak
de vannak bevált megközelítések, ökölszabályok, kiismerhető rejtett mechanizmusok, duplafenekű játszmák  hasznos felismerések, megérzések, sokkal inkább mint tartós tömegigényeket kielégítő konzervek rendszeres felnyitogatása
.
az első pár másodpercben nem a szavakon van a súlypont: az összbenyomás, öltözet és annak viselésének mikéntje, a tempó, hangszín mimika stb
.
ökölszabályaim egyike másika:
1. soha ne beszéljünk a termékemről az első félórában egy szót sem (ha kikényszeríteni akarja az ügyfél azonnal kezet kell fogni elköszönni és távozni)
.
2. csak olyan témáról beszélni amiben én várhatóan jobb vagyok, kellemesen tudom előadni,, de számára érdekes, hasznos vagy szórakoztató vagy mind egyszerre
.
3.az én területem Budapest volt, és kötelezően legalább naponta 8 különböző céget kellett személyesem meglátogatnom, és másnap reggel 8-ra az értékesítési vezető mailboxában kellett lennie mindegyik lezajlásáról szóló szövegemnek, ha nem lett meg a 8 db, pénzlevonás, ha nem volt ott időre a napijelentés pénzlevonás (ilyet sem én sem egyik kollégám sem követett el soha)
ebből következően több száz céghez voltam bejáratos, nagyon különböző iparágakban is, ezért voltak nagy mennyiségben széles körben szerzett friss viszonylag belső infóim
a legjobb indítás még állva a kézfogás közben a nevem helyett két jelentős konkurensének nevének kimondása volt és hogy a héten jártam megint náluk, és látszik náluk némi zavar, itt meg láttam az udvaron hogy eléggé pörög az üzlet
.
na ettől kezdve letett mindent ami a kezében volt, hátradőlt hellyel kínált, kérdezősködni kezdett élesen figyelt: ettől a pillanattól kezdve volt pályám, volt  lehetőségem eladni magam, ha ügyes voltam, megnevettettem, ha az jól ment később bármit megvett tőlem
.
én az egyik legdrágább céget képviseltem, szinte minden vevőm azért vett tőlem hogy havonta kb kétszer találkozzon velem és szállítsam a híreket
és legyek mellette kellemes társalgó és mértékkel de vicces, és érezze azt hogy vele egyenrangú beszélgető partnere vagyok, nem szabad sem dominálnom, sem alákúszni
egy cégvezető élete bizonyos mértékben magányos élet, jó és felüdítő alkalmanként egy szórakoztató, de hozzá méltó és kívánatos társaság, aki nemcsak iparági hírforrás, hanem kellemes sokoldalú társalgó is
.
a műsor végén adtam egy névjegykártyát, és mondtam, hogy majd kb két hét múlva járok megint errefelé, bemézek (egy szót sem mondtam arról hogy vehetne valamit) aztán kb 1 hét múlva felhívott rendel valamit és érdeklődött mikor ejtem útba megint
.
hogy mi a termék, milyen árfekvésű, ki nem szarja le, mindig a lelkeket kell jóllakatmi azok meg végtelen éhesek
a csóró fantáziátlanoknak igen fontos az ár meg ilyen szarságok, de azokat meg én nem kedvelem különösebben így nem igazán tudok mit kezdeni velük
Andy01 2025. 11. 01. 08:30
Előzmény: #260268  Törölt felhasználó
Laci, szeretem olvasni a kisregenyeidet. Kivanom, hogy jol erezd magad az unokakkal. Ok a jovo. Latod bennuk sajat magad, es talan a szuleidet, nagyszuleidet is. 
 Ha temetobe mesz, igen, emlekezunk, a megelt kozos eletre, az egyutt toltott idore. De a legfontosabb, hogy az eloket szeressuk es veluk toltsunk minel tobb idot, es szeretetet adjunk nekik.
Andy01 2025. 11. 01. 08:27
Előzmény: #260267  Moka_Brikka
Koszonom, Moka Brikka!  Ertheto es a  jogi hatteret bemutato a valaszod, probalom hasznositani ezt az ismeretet a targyalasi folyamatban. Koszonom!
HZsooolt 2025. 11. 01. 07:59
Előzmény: #260268  Törölt felhasználó

"olyannak kellett lennie az első másodperceknek és az első szavaimnak, hogy abbahagyja azt amiben megzavartam, rajtam maradjon a tekintete és érdeklődően kezdjen rám figyeljen
valójában erre születtem, szerettem is csinálni"
nah megírod nekünk mik azok a bizonyos szavak az első másodpercekben?
vagy nemes egyszerűséggel elővettél egy stukkert?
Törölt felhasználó 2025. 11. 01. 07:35

az Andy  helyzete apropóján írok egy reggeli kisregényt
.
a kétezres évek közepén házaló mérnök értékesítőként olyan alaphelyzetekben kellett megoldásokat találnom, hogy leparkoltam egy külső kerületi méretes telephely előtt, besétáltam, emberek jöttek mentek, targoncák pörögtek, kamionok forgolódtak, raktár itt, gyártócsarnok ott, majd kis bámészkodás közben alaposan beleszagoltam a levegőbe mennyire is mehet itt jól a bolt, aztán bementem az 2-3-4 szintes irodaépületbe,  és kinyomoztam melyik ajtó mögött üldögélhet a tulajdonos és szándékosan előzetes egyeztetés nélkül rányitottam az ajtót
felnézett és a következő 2-3 másodperc míg szépen becsuktam az ajtót és odalépkedtem hozzá kezet nyújtani, rendkívül gazdag villózó metakommunikációs pozícióelfoglalási erőfelmérés zajlott, amin rengeteg múlott, szinte minden
.
rögtön realizálta hogy én voltam a tegnap látott 15 senki után a mai kb 5. aki rá akarja sózni a szarját jó drágán, amire neki már 5-10 éve megvolt a jól bejáratott olcsó beszállítója, mindez az ő saját telephelyén a maga építette irodaházában a saját privát irodájában a saját  íróasztala mögött a mindenki főnöke a széken ülve, ahol az ő helyi értéke a legmagasabb a világon
olyannak kellett lennie az első másodperceknek és az első szavaimnak, hogy abbahagyja azt amiben megzavartam, rajtam maradjon a tekintete és érdeklődően kezdjen rám figyeljen
valójában erre születtem, szerettem is csinálni
.
aztán egy olyan embert kellett rávennem 0,5-1-2 milliós ügyben való döntésre, aki naponta  összességében több tízmilliókról is szokott dönteni, és akkori árak közepette évi 5-10-15 milliárdos forgalmat bonyolított valahogy a saját erejéből a saját zsebére
és leginkább 50 szinttel felettem volt a táplálékláncban és tök jól megvolt nélkülem és anélkül amivel házaltam
sikerült annyiszor hogy tűrhetően megélt belőle a családom, engem meg nem különösebben fárasztott, elég szabad élet volt korlátlan autó és telefonhasználattal (így autózgattam cégköltségre a kisebbik gyerekem teniszversenyeire Szombathelytől Balatonlellén át Nyíregyházáig)
.
aztán mikor nem egészen 50 éves voltam, és elcsábítottak a belvárosba eleinte főleg az üzlethelyiség piacra, majd lassan kinőtt mellé a lakásseftes láb is, kb fél év után nagyot fordult velem a világ: a kiinduló pillanatokban persze még mindig én voltan kilométeres hátrányban de voltak nagyon hatékony eszközein, hogy átvegyem az irányítást, mert én voltam sokkal inkább otthon a szituban, főleg a lakások esetében, és ütemes pénz akkor lehetett belőle ha tényleg át is vettem az irányítást
.
alaphelyzetben leginkább én voltam a gyakorlottabb 10+ évvel ezelőtt 20-40-80 milliós tételek sorsának irányításában is, csak néha az ügyfeleim, és sokkal jobban ismertem előre a várható teljes folyamatot egyben és apró részleteiben is szinte az összes elágazási lehetőségeivel együtt, nem az ügyfelem
itt is mindig megvolt az a nyitó pár másodperces metakommunikációs éles csörte, mint a főnöki irodákban, (elvégre az ember a pokolban is ember), el kellett hitetni hogy érdemes rám figyelni
.
és a taktika főleg arról szólt hogy minden kontaktálás során az árfolyamom szinten tartása vagy emelése mellet léptessem egy kicsit előre az ügyfelemet a folyamatban és egyúttal elvégezzem a még hátralévő lépések jó előre történő ismétléses, sulykolás szerű ismertetését a fülekbe való bogarak észrevétlen elültetésével
nagyon fontosnak éreztem mindig elérni, hogy nehogy akkor halljon először egy számára szokatlan, vagy ismeretlen, esetleg nem annyira kívánt de elkerülhetetlen lépés megtételéről, amikor azt szükségszerűen rögtön meg is kell lépni, mert ez esetben ösztönösen és érthetően befeszülhet és esetleg nem lépi meg, vagy ha mégis az alaposan vissza is üthet
akkor célszerű előkészítésként szóban lenyeletni a békát, amikor a tett ideje még távol van, akkor kell elérni egy gyenge igent, amikor az még a távolság miatt alig fáj, aztán mire eljön az ideje magától megérik határozott sima igenné
.
ehhez a mutatványosi sikerhez célszerű volt végigjárni egy ügyes, de időnként lebukó szálhámosnak automatikusan járó iskolát: megtanulni a valamennyire az adott téma jogi hátterét, és a jogászi szóhasználatot is valamennyire
az időnként lebukó szélhámos ügyvédhez meg bíróságokra járogatva, néha előzetesben ücsörögve tapasztaltakkal konzultálgatva pallérozódik, én meg ügyvédi irodákból ki be járva ott ücsörögve teljes erőből hegyeztem a füleimet, olvasgattam ügyvédi fogalmazványokat, szerződéstervezeteket, kutakodtam a neten, mindig volt több bizalmi ügyvéd kapcsolatom, őket is hívogattam, ha valamit nem értettem, vagy tök újjal találkoztam, a valódi kánaán akkor jött el, amikor be is költöztem egy ügyvéd irodájába
.
kb 2 év után már voltak egész jó jogászira hasonlító félmondatutánzataim, hozzá tűrhető magyarázatokkal, indoklásokkal, ezt a tudományomat az utolsó pillanatig fejlesztgettem, részben mert érdekelt, részben meg nagyon is láttam a hasznát, és szerettek velem összedolgozni a kedvenc ügyvédeim is, mert konyhakész állapotokat szállítottam nekik ,(persze ez a nagyon is jól felfogott saját érdekem volt), és mindig kialkudtam előre az ő vastag díjukat is, benne a szokásos részemmel
.
mivel annak a 10+ évnek a kb 80%-t a Jászai - Nyugati tér- Greshem háromszögben bérelt helyiségekben töltöttem ha a gépem előtt ücsörögtem, így rengeteg jogvégzett ügyfelem is volt vevőként és eladóként egyaránt,  az pedig külön jólesett hogy velük töltött a kezdeti percek egyikében megjelent, megjelent a homlokukon a felirat: oppá oppá, nicsak, jobb lesz kicsit jobban figyelni erre az alakra
.
bár volt kb 14-ben egy kicsit fura esetem egy kb 35 körüli házaspárral, akiknek elmagyaráztam alaposan miért és milyen tartalmú pénzletételes írott vételi ajánlatot készítettem elő nekik,, külön kitérve arra hogy  végkifizetés időpontját  miért a tulajdonjog bejegyzés függőbentartásnak megkezdéséről szóló (ma már nem létéző jogintézmény) földhivatali végzés megérkezésétől számított x napon belüliként határozzuk meg, kitérve a függőbentartásos megoldás előnyeire eladói és vevői oldalról egyaránt (annyira simán gördülő schnell ügylet volt, hogy előbb jutottunk el erre a pontra, minthogy lett volna különösebb  ismerkedésre lehetőség: visszatérő ügyfél volt az eladó, a lakás nem szerepelt a neten, és korábbi vevőm aki látta velem az adott lakást, beajánlott ennek a házaspárnak)
elég begyakorolt szöveg volt, lendületesen daráltam, és végig figyeltem az arcukat, végig látszott hogy teljesen értik, úgyhogy a végére érve szünetet nem tartva rákérdeztem: önök jogászok?
a nő rávágta hogy ő ügyvéd, a férfi hogy ő közgazdász, de értette
.
szóval ez jutott eszembe az Andy némi megakadásáról, érthető tanács kéréséről
.
ma nehéz napom lesz 2x200 km-rt fogok ücsörögni autóban, de cserében megint látni fogom az unokámat élőben, és lesz némi temetői séta is

.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 10. 31. 22:36
Előzmény: #260253  Andy01
Szerintem nem eltúlzott a 90 nap a hitelfolyósítására. Pl: saját esetemben a bank elég hülye módon állt az ügylethez eleinte, pedig később minden okirat csont nélkül ment át, semmit nem kellett módosítani, az értékbecslő sem késlekedett, és mégis a bank ~2,5 hónapra folyósította csak a hitelt.
-
Szerintem jobb, ha a vevő egyből leteszi a foglaló egy részét (nem előleget, meg miegymást). Ez neki is garancia, nemcsak neked. Az viszont fontos, hogy legyen jó és írásbeli az a vételi ajánlat, azaz tartalmazzon minden lényeges elemet és feltételt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogyha te bármiben el kívánsz térni a vevő írásbeli ajánlatától, akkor a vevőt a saját korábbi ajánlata már nem fogja kötni.
-
Azért (is) szoktak először vételi ajánlatot tenni, mert nem mindig van meg az objektív vagy szubjektív lehetőség az azonnali szerződéskötésre. Másrészt, ha az ügyvéd készít egy szerződést, de nem lesz végül aláírás, akkor az a vevőnek költség lesz. Vételi ajánlathoz elég az egyszerű írásbeliség, így ez alapján olyan szerződés fog készülni, amit aláírnak a felek. Ha ezek után még is meghiúsulna a szerződéskötés, akkor jó ajánlati és elfogadási okiratok esetén lényegében teljes bizonyossággal lehet akár pereskedni is. 
-
A vételárfizetés vevői érdekkörbe tartozik, ez az ő egyetlen kötelezettsége- Ha nem tud fizetni, és jogszerűen elállsz a szerződéstől, akkor megtarthatod a már megkapott foglalót. Valahogy ki kell egyenlíteni a felek kockázatát és az időfaktort. Egyébként ez az alapeset. Ettől el lehet térni. Kérdés, hogy érdemes-e...
-
Nézesd majd át a vevő vételi ajánlatát. 
Törölt felhasználó 2025. 10. 31. 22:02
Előzmény: #260264  Andy01

lehetnek jelentősen eltérő megfontolások taktíkák
alapból nem biztos hogy baj
van simább,van zötyögősebb
jó ha van a közelben egy gyakorlott, aki átlátja és előre végigegyezteti az összes lépést, mert a nem tudod hogy mi lesz a másik fél következő meg ez után következőlépése az hátrányossá válhat egy ponton
amúgy a  te vevőd kérése nem annyira ritka és rendellenes,de azt sejteti hogy tudatos, gyakorlott, lehet még egyéb számodra esetleg szokatlan lépése is
Törölt felhasználó 2025. 10. 31. 21:51
Előzmény: #260261  Andy01

a határidő attól fog függni milyen erős a banki, (értékbecslői ) kapcsolata, mert ettől függ az értékbecslő reakcióideje
valszeg erős,kapcsolat mert különben nem tudná meg az értékbecslés eredményét
.
olyan hitelügyintézőm volt 2008-ban aki azonnal ugrasztani tudta, és ő látta először az eredményt a bank csak később
az értékbecslőt meg én engedtem be a lakásokba és felkészített hogy az értékbecslőt egy dolog fogja igazán érdekelni: mennyi volt az ár a szerződésben
ugyanis mindig azt hitte hogy már utána vagyunk
én meg ki voltam oktatva hogy nehogy eláruljam hogy még előtte, és hogy mekkora összeget mondjak (olyan lett az értékbecslés eredménye amit mondtam)
.
jó hitelügyintézőt találtam, jó volt vele együttműködni, eredményes
ő előre minden megkreált és tervezetten mozgatta a figurákat
Andy01 2025. 10. 31. 21:48
Előzmény: #260263  Törölt felhasználó
Tavaly eladtunk egy uzlethelyiseget  egy cegnek, aki hitellel vasarolt. Azonnal az adasveteli szerzodes megkotesere kerult sor (a tervezetet elozetesen emailben megvitattunk). Nem volt ilyen elozetes irasbeli ajanlat efogadas.  Ugyanakkor a Vevo erosen motivalt volt, mert az ove volt a mellette levo uzlethelyiseg, es igencsak meg akarta szerezni.
Törölt felhasználó 2025. 10. 31. 21:40
Előzmény: #260260  Andy01

érthető világosa vevőd szándéka, célja,neki ez fontos
neked nem ízlik, ez is érthető
ha nincs kompromisszum nincs üzlet
.
haszáldki
ő kezdeményezett, kért, szabj feltételt és belemehetsz
viszont ha nem látod át, akkor már ezen a pontonszükséged lehet az ügyvéd barátodra,mert vestlyben van hogylesz e mit átnézetni vele
.
úgy tűnik, a vevőd pontosan tudja mit miért akar, te meg láthatóan nem igazán tudod mire vélni és kényelmetlenül érzed magad,csak az eredeti vágyadat látod veszélyben
Törölt felhasználó 2025. 10. 31. 21:38
Előzmény: #260260  Andy01
Ok. Sok sikert!
Andy01 2025. 10. 31. 21:36
Előzmény: #260259  Törölt felhasználó
Koszonom, Laci bacsi, nagy segitseg ez a szamomra. Targyalunk, es meglatjuk, melyik lesz a legelonyosebb ajanlat. Tenyleg atgondolando ez az "ajanlat elfogadasa reszfoglaloval"  kivansaga a Vevonek, rovid hataridovel.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek