Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
greenman76
greenman76 2025. 08. 22. 08:02
Előzmény: #254197  Atti
Ennyire azért nem veszélyes a dolog szerintem, de venni fognak nagy számban az biztos.
Egyébként nem olyan rossz hely az mint elsőre látszik, az M3 -as felől elég jól megközelíthető. 
Kérdéseket bennem elsősorban a potenciális bérlő célközönség jelenti...
slash
slash 2025. 08. 22. 07:58
Előzmény: #254193  greenman76
Jó .:-)
slash
slash 2025. 08. 22. 07:57
Előzmény: #254197  Atti
Ezért nem megyünk Kőbányára a sárgák közé. Ott a piac a kőbányai úton a Little China az Orczy tér és a Hungária krt között. Ott a lakásom a sárga bérlővel. Ismerem mint a tenyerem. Ezért jó hazamenni onnan.
Atti 2025. 08. 22. 07:53
Előzmény: #254189  greenman76
Olyat mondott ismerősöm, hogy Bp-en, mellettük épült egy lakó tömb.
Nézte ahogy épül.
Amikor szinte kész lett, gondolta rákérdez, talán lenne ott lakás, nem arany áron.
Utána járt, és jelezte, hogy érdekelné vételre.
Mondták neki: ott nem fog venni, mert már eladták ( hirdetés nélkül ).
Kínaiaknak.
Egy egész tömböt.
10 ker-ben.
Spiller 2025. 08. 22. 07:50
Előzmény: #254193  greenman76
A nemzeti beruhazasokat kutatokozpontokat érdemes nézni pl Debrecen Pécs, vagy ahol sok multi van pl szfehervar.
Spiller 2025. 08. 22. 07:43
Előzmény: #254194  Spiller
Nem azért írtam nekem milyen f@sza hanem mert dolgozni alkotni jó. Szerintem. Élvezem kitalalok valamit, sokan mondják hülyeség meg nem lehet és megcsinalom. Szerencsére a vállalkozásomaim. Nem unalmasak, allando tanulás állandó új helyzetet. Karbantartja az ágyat. Mellette a tozsde, erzed élsz. Élvezed a tudas hatalmat. Sokan gyűjtenek autóra mosógépre, ez is egy élet. De ha van piackepes tudasod akkor a mosógép autó csak jarulekos dolgok és döntés kérdése veszel vagy sem. A csetreszek nem cél hanem csak jarulekos dolgok amik kiszolgáljak kenyelmes se teszik életed. 
Spiller 2025. 08. 22. 07:35
Sokan abrandoznak a FIRE állapotról. AMIKOR a jövedelmed fedezi a koltsegeidet és csak lébecolsz. Persze jó dolog de azoknak akik nem szeretik a munkájukat. Én vállalkozó vagyok és imádom a munkám. Evi 3x  szabadság, heti 2 nap munka a cegnel most is megvan. Gurulnak a dolgok, befektetés és vállalkozás, naprakész vagyok. Ha kell többet dolgozom én alakitom a strategiakat, a fő targyalasokat. Távolról is tudok dolgozni ez a legnagyobb dolog. Ha nem akarok bemenni nem megyek. A vállalkozás hoz jovedelmet, adok munkahely eket, nem vagyok egy beszűkült életben.  Nekem így tökéletes. A mai kommunikációs lehetőségek végtelennek. Össze kell rakni a rendszert. 
greenman76
greenman76 2025. 08. 22. 07:17
Előzmény: #254191  slash
Nálam mindkét város "játszik".
Debrecen a szülővárosom, Budapest pedig már évtizedek óta a lakóhelyem.
Keresni már csak az utóbbiban keresek, a logisztika már nem könnyű innen.
Ne féltsd Debrecent, tarolni fog... :-)
Murdoch 2025. 08. 22. 07:01
Előzmény: #254183  N0MAD
Nem mondod, kösz, hogy felhívod rá a figyelmemet, havonta járok Londonba. És amikor belépett Mo az unióba, akkor talán nem volt tagja? És szerinted nincs angol, francia stb. befolyás világszerte? 
Holnaptól mondjuk Tiborc jó útra lép, nincs több susmus, az a néhány száz milliárd ugyan marad nála, de máris egyenlő feltételekkel indulhatsz vele nagyokos.
slash
slash 2025. 08. 22. 06:50
Előzmény: #254188  greenman76
Tegnap eszembe jutottál. Debrecen áll még? Láttam egy karrier hirdetést ahol a BMW Debrecen keres bruttó 430ér biorobotokat a szalagra. A fiatalok ott anyáztak alatta. Válaszd a bűnös várost, Pestet. :-)
Törölt felhasználó 2025. 08. 22. 06:48
Előzmény: #254177  Atti

hát a bérlői igény általános csökkenésére rövid-közlp távon nem annyira számítanék
és a bérlői réteg alsó felének megvalósítható minőségi igénynövekedésére se, sőt
.
van 3 vidéki város aminek a lakásbefektetői, a bérlői viszonyaira - különböző okokból - elég naprakész rálátásom van, és ezek közül az egyik Dunaújváros, aminek az ingatlanpiaci jövőjét nem ítéled meg olyan negatívan, mint ahogy itt nemrégiben a vasmű bezárását követően szóba került
.
ebben a dunaújvárosi jövőt illetően egyetértek veled, ez a vasmű dolog egy rendkívül elnyújtott folyamat volt, közismert volt évtizedek óta hogy meg fog történni, és nagyon sok helyi igencsak örül hogy végre megtörtént
greenman76
greenman76 2025. 08. 22. 06:47
Előzmény: #254188  greenman76
Pont erre az "olcsósított" , de remélhetőleg normálisan megépített tömeglakásra számítok a XV. kerületben is.
Gondolom csak így lehet tartani a 1.5 M -os korlátot, ami egy kis lakás esetében (ha nem játszadoznak az erkély méretével), talán még abban a lokációban sem lenne rossz ár.
Gyakorlatilag az ottani "kismásfeles" használt ár. 
Persze, ha a kisebbekre is betartják, és nem azok fognak tartozni abba a bizonyos 30 % -ba...
Ott nincs légifolyosó, lesz majd helyette sok kínai...??
greenman76
greenman76 2025. 08. 22. 06:34
Előzmény: #254186  Atti
Nem saját lakhatásra az általam említett negatívumot leszámítva szerintem tökéletes.
Kiadásra nekem pont olyan kellene mint egy lakótelepi, csak modernizált változatban minden extra nélkül.
Az általad felsorolt előnyök vitathatatlanok.
Egész olcsón volt felszíni beálló, akarna a franc mindenáron méregdrága mélygarázsra költeni.
Törölt felhasználó 2025. 08. 22. 06:31

jó látmi hogy a Murdoch aktav volt tegnap késő este is
és betartotta mindkét saját alapszabályát, ami nem saját fejlesztése, - hanem az hazulról hozott üres kulturális puttonyába az orbán csempézte be - és megkapta hozzá a használati utasítással együtt a díjlentes használati jogot is élethosszig tartóan
és minden tegnapi hozzászólása megfelelt a felcsuti szerkesztési elveknek:
.
1 formailag mindenképpen ellenkezés, tagadás jellege legyen, tűnjön úgy mintha saját különvélemény lenne
2. tartalmilag semennyi értelme ne legyen
.
ez egy tipikus orbánista "gyalog" (más szóval:paraszt) sakkfigura joggal való visszaélése, akár a mintaadó felcsuti szarember minden lényegi ténykedése
.
a digitális orbánista "gyalog" megértette, hogy a véleménynek tűnő szövege akkor is legitim módon keletkező szöveg, ha tartalmilag szándékosan vegytiszta értelmetlenség
és így boldog a vezér és a gyalog is, aki érzetheti hogy olyan mint a vezér,csak kicsiben
.
valójában pedig csak Sulyok Tamásnyi, vagyis dettó egy szatyor fing (persze mindkettő az orbán alkotói kiteljesedésének  méltán remekművi példányai)
hurrá, hurrá, és hurrá
Atti 2025. 08. 22. 00:42
Előzmény: #254184  greenman76
Légifolyosót én is néztem, de nekem még vállalható volt.
Új kecó, használt áron, a közlekedés jó.
Nagy cég építi, elvileg nem fog megszűnni.
Aztán majd meglátjuk milyen lesz.
Tényleg minimál stílus.
Fürdőben a csempe szürke, vagy bézs.
Ennyi a lehetőség.
greenman76
greenman76 2025. 08. 21. 22:26
Előzmény: #254180  Pistike12
Az ázsiai építészet az milyen...?? 
Egymás seggében az épületek, meg vagy 50 emelet...,?
greenman76
greenman76 2025. 08. 21. 22:23
Előzmény: #254182  Atti
Engem egy a légifolyosó riasztott el egy kicsit, lehet alaptalanul, így a XV. kerületben lévőn filozofálok.
Nekem pont a minimál tetszett meg benne, kiadásra felesleges bele az a sok leamortizálandó extra, inkább az alacsonyabb közös költség a prioritás.
N0MAD 2025. 08. 21. 22:15
Előzmény: #254179  Murdoch
Arrol amúgy hallottál hogy az angolok
Nem tagjai az unionak,
Nem uralják a világot
Nem vásárolják fel az országot
Nyekeg a gazdaságuk
Szétesik alattuk nagybritannia
Meg úgy egyáltalán, folyamatosan jelentéktelenítik magukat?
Azt fel se hozom hogy a “helyi” meg “nem helyi” fogalma elég érdekes egy határok nélküli euban, egyenlő jogokkal, napláne magyarországon ahol köztudottan és dns felmenó elemzés alapján is kurtára egy csapat vagyunk a kórnyező országok lakosságával.
De sebaj, svájcböl szítsd csak a széthúzást, rég háborúztunk már, biztos élveznéd a tvben a híreket. Lényeg hogy utáljunk mindenkit, leginkább az uniőt ami nélkul el nem tudom képzelni mekkora foscsiban lennénk. De persze svájcból nézve az is lehet órvendetes, nem tudom.
Atti 2025. 08. 21. 22:12
Előzmény: #253799  greenman76
Írtam itt nem rég, hogy amikor hírként bejött a 3%os támogatott hitel, azonnal lekötöttünk 1 lakást a K5-ben + felszíni beálló + tárolók.
Akkor 1,1 M/ m2 volt az ár a teraszt felesbe számolva.
De nagyon kellett sietni, őrület volt, csak kp játszott és 60%-ot csengetni kellett.
3 hét múlva +12 M val volt drágább ugyanott, hasonló paraméretű kecó.
De ha ugyanitt a Kincsem 1260 lakására még épít a Bayer 1200 lakást, az tuti leveri az albi árakat és lehet eladni kell, nem kiadni.
De a tárolók és beálló marad, mert abból kevesebb van, mint lakás, az még jó lehet kiadásra.
Pistike12 2025. 08. 21. 22:03
Előzmény: #254180  Pistike12
Jobboldali NERes hazafi ceg... 
Kopok rajuk de a tamogatoikra is... Hazaarulok

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek