Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bolton01 2025. 01. 31. 17:12
Előzmény: #238655  Xis24
Minden látásmód kérdése ... Szerencsésebb történelemmel rendelkező városok központjában a 100 éves épület nem öreg feltétlenül, sőt több 100 éves épületekben is laknak, és nem szegénységből. Európában maradva pl Róma, Párizs, Zürich vagy London esetében például nem biztos hogy megsajnálnám azt aki a "City"-ben egy öreg de saját lakásban lakik. Valahogy itt nálunk van ennek is egy ilyen lenézett kicsengése, bár én mindig örömmel látom, amikor Budapesten is a belvárosban egy egy szép belvárosi épület megszépül. Idő kell szerintem, amíg a 90 előtti rendszer sebei ezeken az épületeken begyógyulnak.
elmeorvos 2025. 01. 31. 17:11
Előzmény: #238557  Ishar
Mikor hagyod már abba ezt a gyerekellenes propagandát, T e róger!
berlini
berlini 2025. 01. 31. 17:11
Előzmény: #238657  Murdoch
Édekes!
Nekem a fóbia szóról már egy ideje Te jutsz eszembe.
Szidod a nyugatot, de oda mentél dolgozni,
Szidod a nyugatot, de jól tudod, hogy csak ott lehet szabadon véleményt nyilvánitani és nem Putyin Oroszországában, (nem beszélve Kináról)
Akinek csak egy kicsi sejtelme van arról, hogy a demokrata rendszereknek milyen előnyei mutatkoznak hosszúávon az autoritér rendszerekkel ellentétben, az tudja, hogy a nyugati rendszer az öntanuló. Permanensen hibázik, de tanul belőle.
Ezzel szemben az autoriter rendszerek erre képtelenek.
Egy autoriter rendszer csak akkor tudna hosszútávon jobban működni mint a demokrata, ha az élén maga a mindenttudó Jóisten állna.
És tényleg nem irtad hogy nyugat összeomlik, csak lejtőn van. (gondolom ez egy lassúbb összeomlásszerűség lehet az elképzelésed szerint.)
Murdoch 2025. 01. 31. 16:52
Előzmény: #238651  berlini
Berlini, a fóbiáid miatt megátalkodott módon nem óhajtod észrevenni hogy mi történik a világban. Mondjuk kezdhetnéd a németekkel, ha már ismerős terep. Nem beszélt senki összeomlásról, csak egy negatív trendről, ami azért nem látványos, mert piszok magasan van a léc. A putyinozás meg a dedós szint, sok párt ebből él nyugaton is, ja, mennek a levesbe.
Xis24
Xis24 2025. 01. 31. 16:50
Előzmény: #238655  Xis24
Ja ezek a kis betűk a telefonon. De be is fejeztem. Szép hétvégét. 😃
Xis24
Xis24 2025. 01. 31. 16:49
Előzmény: #238653  Bolton01
Nekem most sem tetszik a 100x éves városi lakás. Mégis van rá keteslet. Egy olyan fantazmagóriában amit felvetettem nem a tetszés dönt. Hanem a kényszer.
berlini
berlini 2025. 01. 31. 16:47
Előzmény: #238651  berlini
...de nehéz lesz a döntés.
Hiszen Kina a feltörekvő nagyhatalom még nagyobb lehetőségeket kinál.
Ott sincsen ez a zürzavaros összevisszaság, vita és ellentétes vélemények, utcai tüntetések, sztrájkok mint a hanyatló nyugaton.
Egyszerű az egész.
Egy ember dönt és ha nem skizofrén, akkor nem vitatkozik önmagával.
És miután ő Kina legokosabb embere, (gyakorlatilag mindenhez ő ért a legjobban) csak helyes döntéseket hozhat.
Bolton01 2025. 01. 31. 16:45
Előzmény: #238650  Xis24
Nem azzal van a gond, hogy nem áll majd az épület. A műszaki tartalom illetve a komplett belseje lesz elavult addigra. Kérdés hogy gazdaságos lesz-e rákölteni, vagy egy 60éves fürdőszoba vagy konyha mondjuk mennyire fog tetszeni
dobostorta 2025. 01. 31. 16:43
Előzmény: #238308  dobostorta

hopp, ezt még azért leírom, még nem döntöttem el, hogy mi lesz az államkötvénnyel
.
közben an Nvidia megint fent...a Tesla is; eddig még nem estem le a hullámról...1 milka naponta :)
.
lehet, hogy még benézek, hogy vagytok
berlini
berlini 2025. 01. 31. 16:39
Előzmény: #238644  Murdoch
Gondolom már összecsomagoltál, hogy az utolsó összeomlás előtti pillanatban el tudjál menekülni a hanyatló nyugatról.
Putyin tárt karokkal vár.
Xis24
Xis24 2025. 01. 31. 16:37
Előzmény: #238649  Bolton01
Egy pár évtized múlva ugyanúgy állnak a téglaházak mint a városban. Már nem sárból bépítenek házakat. De ez csak szokásos Xis fantazmagória, nem kell vele foglalkozni.
Bolton01 2025. 01. 31. 16:33
Előzmény: #238648  Xis24
Látom is magam előtt ahogy Budapestről meg megyeközpontokból 60-80-100 éves falusi házakba költözik majd mindenki, az Isten háta mögé még 20km-re ... Hagyjuk már a vidéki romantikát, néhány turistamágnes vidéki régión kivül a nagy átlagnak a többi hely nem játszik szerintem.
Xis24
Xis24 2025. 01. 31. 16:29
Előzmény: #238646  Xis24
Ai-> AGI ->alapjövedelem. város kuka irány vidék. Nem most. Majd.
Bolton01 2025. 01. 31. 16:26
Előzmény: #238644  Murdoch

Mozgásban van minden, a nyugati világ megtorpanni látszik, bár én nem temetném őket. Egyértelmű hogy itt is mindenki vissza sírja a 2000es éveket, meg a 80-90es éveket.
Nevetséges lehet, de akár úgy is közelíthetünk a "Nyugat"hoz hogy ők csúsznak vissza, mi meg minimálisat araszolunk előre. Az a helyzet, hogy ez politikai kérdés és szándék is, ami bárhol és bármikor változhat.
Nálunk sajnos úgy érzem, hogy sok minden "izzadtságszagú". Egyértelműen durva önkorlátozással/sporlással és rengeteg agyalással, melóval kaparja ki a legtöbbünk azt a néhány kiadható ingatlant. Máshol esetleg ez 3-4-5 generáció (vagy Svájcban pl még ennél is több) verejtéke, amit mi próbálunk 20-30 év alatt behozni.
Frusztrált ország vagyunk sajnos sok tekintetben, csak remélni merem hogy idővel ez változni fog (+ irányba)
Xis24
Xis24 2025. 01. 31. 16:25
Előzmény: #238642  bpwjk
Csak gyors levezerést A szellemi munkát leváltó ai vagy majd AGI képezhet egy kiköltözési hullámot a városokból.  Ami hatással lehet mint az eladói mint a bérleti piacra. és természetesen az egész gazdaságra. 
Bolton01 2025. 01. 31. 16:15
Előzmény: #238618  Törölt felhasználó

Ne foglalkozz a hitetlenkedőkkel, én is 25+ éve épitgetem az ingatlan portfólióm. Kb 5 éve engedtem picit jobban ki a nadrágszíjat, bár biztos sokan elképzelni nem tudják, hogy mi lemondás volt (és van) mögötte.
20 éve nagyon jól lehetett lakáskasszákkal lavirozni, ez kb 2013-2015ig így utólag egy nagyon jó és elérhető konstrukció volt, mindenkinek. Gyakorlatilag 2-3 lakáskasszából kipoögettél egy alap lakást. Ha valaki megnyomott 10-15 évet, annak igenis beérett a gyümölcse.
Ami nem volt nekünk se : német prémiumautók csereberéje, új autó vásárlás, wellnesselgetés, repülőgépes nyaralgatások, 1 hónap Ázsia, stb.
Most már lehetne lassan bármelyik, párhuzamosan is akár, de nekem is egy FIRE lebeg a szemem előtt, illetve a gyerekeimnek szeretném továbbadni az ingatlanvagyont. Meg ahogy említették már előttem, egy látásmódot is igyekszem majd átadni, az legalább olyan fontos ...
Murdoch 2025. 01. 31. 16:06
Előzmény: #238641  Bolton01
Teljesen egyetértek és pont ezt a bérlői/bérbeadói szabályozatlanságot, mondhatnám mutyit, szoktam felhozni. Főleg azoknak, akik szétesnek attól a tudattól, hogy van pár ingatlanuk és hogy ezért minden 'proli' köpködi őket. Szó nincs róla, a nyugaton is rengeteg helyen ez normál és ennek ezeregy oka van, sokszor még az is bérel, akine x millió CHF van a számláján. Ezzel a részével nincs is gond, de az, hogy holnap bemondom a +15%-ot, mert infláció, emelik a nyugdíjakat, szja visszatérítés stb., na abból mondjuk a helvéteknél iszonyú botrány lenne. Persze nem is lehet megtenni. 
Egyébként Mo valóban jó hely, de ehhez hozzátartozik, hogy a régi nyugat lejtőn van, más már a kontraszt. Nem mellesleg én itt akárkivel beszélek, BP-t egyértelműen dicsérik, még olyan országból jöttek esetében is, akikról naivan feltételeztem, hogy azt sem tudják hol van Mo.
FatFIRE 2025. 01. 31. 16:01
Előzmény: #238618  Törölt felhasználó
"Jellemző Magyarországon aki sikeres csak NER es lehet."
Lentebb láthatod: vannak, akik azt sem tudják elképzelni, hogy vállalkozóként sokkal többet kereshetsz, mint alkalmazottként. 🤦🏻‍♂️😂
bpwjk 2025. 01. 31. 15:53
Előzmény: #238565  Xis24
Az AI mindenre hatással lehet, kivéve az ingatlanpiac mivel az árakat az ingatlanügynökök szabályozzák azokra pedig nagy szükség van mint látható.
Bolton01 2025. 01. 31. 15:39
Előzmény: #238624  Murdoch

Szerintem nem az a kérdés, hogy máshol van-e élet, hanem hogy az mennyire elérhető esetleg?
Jó városrészben, jó lakáshoz külföldön az átlag kelet-európai nem jut hozzá (az anyagi oldalt az egy külön misét megér), ráadásul ott tényleg nix ugribugri. Ami le van írva, mindkét felet kötelezi, olyan hogy "én úgy gondoltam, hogy jövő hónaptól elmegyek, a kauciót meg lelaknám" jellegű bérlői megnyilvánulások nem játszanak. Nemcsak bérbeadói hanem bérlői kultúra is létezik. Na ez utóbbi sokszor erősen bajos Magyarországon.
Világviszonylatban Magyarország messze nem olyan rossz hely, mint amennyire beállítják, de persze (mint minden országnak) vannak reménytelen részei. Ez egyértelműen felejtős befektetési szempontból, országtól függetlenül.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek