Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ja. Koltsegsokkott okoz a vízdíj.?? Az. Meg a a f..........m. Azt. Emelkedés? Hova? 2 hét 4 csillagos hotel Balatonom=3het 5 csillagos hotel csillagos Maldiv ára lesz? Olyan ft/éj árak vannak egy szállodában egy negytagu családnak, a Balcsin, tavaly is meg most is, hogy én idén csak reggel jövök este megyek, mint anno 2006 ban legenykoromban mikor nem volt pénzem. 🤣. A megspórolt pénzből kijon 3 het tengerpart. Eszem. Megáll. Vizdíjsokk. Huuuu
“ fizess, bérelj mindent” Hát én már jóindulattal se vagyok fiatal geenráció de tök jól ellennék bérelt dolgokkal ahol minden gond más gondja. Csak kicsit jobb szolgáltatási kultúra kellene és megvagyok. Sokakat nem hallottam sírni hogy céges autóval kell járniuk pl.
Épp az imént beszélgettem a párommal, hogy a következő generációt már ahhoz szoktatják, hogy nem kell birtokolnod semmit csak ..fizess, bérelj mindent és boldog leszel, mert minden a tiéd. Sok olyan dolgot is rá lehet tukmálni az emberre, amire igazából nincs is szükséged mivel a többségi társadalomtól nem illik eltérni, így mindent is kell bérelned. Persze egyre drágábban. 😃 Amikor terített az asztal és tele van minden földi jóval.. már nem is vagy igazán éhes.. és boldog sem.
En meg ettol is egyszerubb vagyok, nekem csak a bankbetet, meg az allampapir letezik. :D Nem sajat lakhatas celjara el nem tudom kepzelni, hogy ingatlant birtokoljak.
Mert az átlag magyar - kerüli a kockázatosabb értékpapirokat - még nyaralni is inkább itthon szeret (nyelveket nem tud) - gyanakvó. A vonzó állampapirokkal be lehetett csábitani, de azért nem hülye. Tudja, hogy a MÁP+ óta alig volt idáig reálhozam az állampapirokon, miközben 2019 óta az ingatlanokon vastag. - mert gyerekkorától azt hallgatja, hogy az a sikeres ember, aki saját szép nagy lakásában él és akinek még a nyaraló mellett van egy pár. Merthgy a téglát nem lehet ellopni. (Az más kérdés, hogy pár leszakadó régióban, településen mennyit veszitett az aki igy gondolkodott.)
Igen, jól emlékszel. Számomra szó sincs pihenésről. Én hajtok, mindent megadok az asszonynak , már dolgoznia sem kell, itthon kertészkedik meg háztartás. De a ribanckodást nem tűröm. Pedig kurvára megtehetné mert atomjól néz ki és próbálkoznak (ex kollégák, szomszédok stb) nála keményen. Szerencsére nem olyan, tudja mit veszíthet. Ismer már. Tudja hogy termelek, hozom a lovét, magamra semmit sem költök, tűrök , de ha bedühödök vége a jólétnek.
Nálunk sincs házassági szerződés mivel nulláról indultunk együtt és komoly sértődés lett volna. Az örökségek futnak a saját nevünkön. Sok nő gyomra ezt nem veszi be. Nyilvám más két elvált ember összebútorozása amikor mindketten hoznak vagyont.
Itt most nem erről lehet szó, pici gyerek, szülés utáni hullámvölgy, nemalvás, 24őrás kiszolgálás. Többet segít ha pár órára lepajszerolják a gyerekről és elküldik kicsit kikapcsolni amíg apuka gyerekez, ha hagyja. De csak ugatom a holdat, nem tudok semmit, csak próbálok ötleteket adni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link