Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ishar
Ishar 2023. 12. 25. 12:12
Előzmény: #213139  slash
#213140
"Idénre is emltem egy egy tízest hú bammeg 3 lángos meg egy kóla a Balatonon." --- Balatonra csak egyszer megy, míg az albérletet havonta fizeti, így igazából 36 lángos és 12 kóla volt az áremelés. :) 
slash 2023. 12. 25. 11:46
Előzmény: #213134  Lizi
#213139
Ne foglalkozz már velük, belepörögtek ebbe a adó/nemzeti szolidarítás fasságba. 
Majd mi eldöntjük hogy ki mikor lakik a kecóinkban. Amúgy rengeteg albérlő még a "régi világ" árain bérel. Én is szinte viccpénzt kérek a pesti panelért és a nyaralóba is olcsón fogadok. 
Idénre is emltem egy egy tízest hú bammeg  3 lángos meg egy kóla a Balatonon. 
 Részemről ennyi a szolidarítás. 
berlini
berlini 2023. 12. 25. 11:26
Előzmény: #213132  hunball
#213138
Hoznék egy példát, ami mutatja, hogy orbánnak mekkora súlya is van Európában.
Van egy nagy értékű gép, nagy értékű rendszerekkel, alkatrészekkel, ami szépen működik, amig egy kis kavics kerül az egyik fogaskerékbe.
A gép leáll, javitani kell. A kiesés miatt nagy a kár. Sokkal több mint a fogaskerék ára.
Kérdés.
Akkor ebből az következik, hogy a kis kavics értéke a sikeres károkozással egyenlő, tehát messze magasabb mint a kiválóan megmunkált fogaskerék értéke?
Orbán egy zsaroló.
Kihasználja azt, hogy az UNIO-t megálmodók szerették volna a demokrácia csúcsát látni a működési döntési mechanizmusokban. Ő, aki a demokrácia legelszántabb ellenzője, kihasználja az ebből fakadó zsaroló potenciálját.
Ő csak egy kavics egy drága berendezésben.
Nem több, nem kevesebb.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 12. 25. 11:23
Előzmény: #213134  Lizi
#213137
A felújítási támogatást, meg adókedvezményt is igénybe vetted? 🤪
berlini
berlini 2023. 12. 25. 11:18
Előzmény: #213121  FeherTibi
#213136
Egyetértek veled.
Orbán pont annyira okos, hogy vakon kövessék hivei.
A patkány falka vezéréből sem lesz soha nobel dijas, mégis ő a vezér.
Minden további okoskodás csak azt éri el, hogy még azok is akik utálják csodálni kezdik.
Márpedig akkor hogyan is lesz leváltva?
Eurpai , sőt világ politikai szerep?
Orbán ma már egy pária a 27 országvezetőből álló uniós vezető testületben.
A legutolsó kiküldése  kávészünetre sem azt mutatja, hogy orbánnak Európában lennének komoly szövetségesei. 
berlini
berlini 2023. 12. 25. 10:49
Előzmény: #213134  Lizi
#213135
nem sokmindent értettél meg abból amit leirtam.
Ha van egy lakás amiben laksz, nem fizetsz adót.
Ha van egy lakás amiben laksz és kiadod, akkor a jelenlegi adókulcsnál alacsonyabbal adózod a bevételt (5%)
Idáig világos?
Ha van egy lakásod, ami üresen áll és nincs kedved veszkődni a kiadással, akkor fizetsz a helyi átlag lakásbér után 15% adót. De aki lusta annak valószinűleg van miből ezt kifizetni.
De a lustának is van lehetősége a lakást inkább eladni és lásd csodát ebből bevételhez jut.
Sőt, a lakás végre funkciójának megfelelően LAKÁS.
Annak biztositja ezt a funkciót, aki erre rá van szorulva, hiszen bővül a bérlakás/ eladó lakás kinálat egy olyan városban, ahol mindkettőből kevés van. Ezért a bérleti dijak orbitálisok.
De nem kell félned.
Nem voltam és soha sem leszek politikus.
leginkább azok miatt mint Te.
És ez egy olyan javaslat amit egyik párt sem fog az asztalra tenni.
Mert a következő válastásnál még a parlamentbe sem fognak bekerülni.
Tudod miért?
Mert az emberek többsége olyan mint Te.
Önző (ez még hagyján), de számolni sem tud és igy a saját érdekeit sem képes felismerni.
Hogyan is várhatná el az ember, hogy nagyobb távlatokban kezdjen el gondolkodni.
csak cimszavakban:
- Nemzeti vagyon optimális hasznositása
- lakhatási válság kezelésére megoldások
- társadalmi szolidaritás
Lizi
Lizi 2023. 12. 25. 10:22
Előzmény: #213038  berlini
#213134
Adóztatnád az elmaradt bérleti jövedelmet, azt a pénzt amit meg sem kerestem? Miből fizessek adót, ha nem kerestem meg azt a pénzt ami után te adót követelsz? 
Ilyen alapon szja-t is 4szer annyit fizethetnénk, mivel az osztrák/német/angol/norvég stb. bérekhez viszonyitva elég tetemes elmaradt bérjövedelem keletkezik magyarországon!
Remélem soha nem kerülsz politika közelébe, ilyen elmeroggyant ötletekkel! Igy is elég diktatura van magyarországon, nem hiányzik, hogy még azt is megmondják mit csináljak a sajat tulajdonommal. Én kettős állampolgár vagyok, magyarországon is vagyok meg külföldön is. Legutóbb 9 hónapot töltöttem külföldön és jövőre is tervezek. Bebaszna, ha büntetnének azért mert üresen hagyom a saját ingatlanomat azokra az időkre. 
Ishar
Ishar 2023. 12. 25. 10:15
Előzmény: #213129  tom6210
#213133
"Nem véletlenül ment ki "kávézni" amikor szavaztak Ukrajnával kapcsolatban."  De még mennyire, hogy nem véletlenül: Der Spiegel: Orbán Viktor elképesztően drága „kávét” kapott Brüsszeltől
hunball 2023. 12. 25. 08:46
Előzmény: #213129  tom6210
#213132
Úgy értettem, hogy többet számít,  mint amit az ország súlya indokolna. De az igaz, hogy a fontos események  nem rajta fognak múlni.
Shortelek 2023. 12. 25. 08:17
#213131
Orbán okos, viccnek is rossz, ő inkáb aljas!!
amadeo 2023. 12. 25. 08:05
Előzmény: #213113  Freszelés
#213130
Érdekes dolog ez a vagyonadózás, pár gondolat:
-  Az infláció önmagában gyönyörűen adóztatja a pénzügyi vagyont - ezért is erős alternatíva az ingatlan mindenféle pénzügyi befektetéssel szemben.
Lenne még persze a tőzsde és az egyéb reál-befektetések, de a magyar tőzsdében sajnos egyre nagyobb a NER(ország)-kockázat, külföldi, vagy egyéb reál-befektetés pedig sokaknak túlságosan költséges/nehézkes, és/vagy kockázatos.
- Az állampapír immár brutális adóelőnybe hozásával a magyar tőkepiac is erős ütéseket kapott, torz, diszfunkcionális. Egy példa - ahogy egy alapkezelő mondta - mégiscsak abszurd, hogy ha meg akarom kapni a jegybanki kamatot akkor ezt csak egy külföldi bankon keresztül tudom csak megtenni, aki nyilván leveszi a saját 1%-át... 
- Zavaros/igazságtalan/értelmetlen (ki-ki válassza ki ami neki tetszik), hogy a kamatadó (betéti, osztalék, árf.nyereség etc.) már infláció alatti hozam esetén is életbe lép, hiszen ilyenkor, ha a hozam pozitív de nem éri el az inflációt, azzal már eleve vagyonadóztatott az állam, miközben valójában mínusz jövedelem keletkezik, amit tovább ront a rárakódó  jövedelemadó.
tom6210 2023. 12. 25. 07:47
Előzmény: #213128  hunball
#213129
Erről az amerikai és európai tényezőről ne ábrándozzunk. Nem véletlenül ment ki "kávézni" amikor szavaztak Ukrajnával kapcsolatban. Orbán semmiképp nem tényező EU-ban nagyon senki nem áll vele szóba. Mindig annak küszöbére sz.rik ahonnan enni kap igen nagyon okos.....
Ezeket az elveket amit a Fidesz most vall ezt már Torgyán papa lefektette annak idején:
https://youtu.be/AcdJab87r_Y?si=HXIMETRtDhfdjcno
Ha valaki szán rá időt akkor ismerősen csenghetnek az elhangzottak nyilván újragondolva. 
hunball 2023. 12. 25. 01:47
#213128
Orbán az nagyon okos. Egyszerűen a tények mutatják. Képes volt összeszervezni egy teljes politikai közösséget (fideszes politikusok, véleményvezérek, illetve a 2-3 millió kemény mag), akik teljesen stabilan mögötte állnak, mindenféle kitekintgetés nélkül, hosszú-hosszú évekre. Mindezt a (látszólagos) demokrácia keretei között, utóbbi időben már itt az EU-ban, fegyverek, katonaság nélkül. Szerintem óriási tehetség kell már ahhoz is, hogy a saját politikai táborodban ,,rendet'' tarts, ennyi időn át. És a győzelem, az ország leuralása csak ezután jön. Plusz Orbán az utóbbi időben már európai, illetve amerikai tényező akar lenni, és egyelőre úgy tűnik, sikerül is neki. Erre nem okos ember nem lenne képes. --- Közben persze lenézi a piacot, lenézi a hatalommegosztásos demokráciákat, a lelke mélyén elutasítja a felvilágosodást és szerintem a humanizmust is. Az emberről alkotott képe legbelül szerintem alapvetően középkori: kell a vallás és a vallási vezetők által szentesített egyszemélyes uralkodás, és ez hatékony hatalom működési elve. Szóval én ezért utasítom el, mert én alapvetően hiszek a felvilágosodásban, a hatalommegosztásban, és mindabban, ami ezekből következik, következett a nyugati világ elmúlt pár száz évében. --- De Orbánt kifejezetten okosnak tartom. 
mpagnes 2023. 12. 25. 01:10
Előzmény: #213125  FeherTibi
#213127
Az infláció nem úgy működik, hogy viszik ide vagy oda.
Esetleg az emberek tömege viszi ide vagy oda.
FeherTibi 2023. 12. 25. 01:06
Előzmény: #213125  FeherTibi
#213126
Lent tudta tartani 5%-on az okos
FeherTibi 2023. 12. 25. 01:06
Előzmény: #213124  Törölt felhasználó
#213125
Így gondolom én is. De az okossagot nézzük a szó "abszolút" "igazi" jelentésében. Aki az inflációt év elején lent tudta tartani, az okos. Aki 27 %-ot csinált, az nem okos
Törölt felhasználó 2023. 12. 25. 00:58
Előzmény: #213121  FeherTibi
#213124
Orbán nagyon is okos. Ami miatt úgy láthatod, hogy nem az, mint értelmiségi, az az lehet, hogy nem modern és nem európai értékrendnek megfelelően okos. Ő amolyan igazán dőrzsölt, igazán magyar-balkán-keleti gondolkodású, igazán despota, igazán politikus, igazán érdekember, igazán nem államférfi módon okos. Megvetendő és csak a saját érdekeit nézi, mégha egy egész nemzetet is kell terelnie a lemaradás ösvényére, akkor is, ezért meg kell vetni, de okos és még szerencsés is, ezért ilyen veszélyes.
FeherTibi 2023. 12. 25. 00:04
Előzmény: #213121  FeherTibi
#213123
Orbán soha nem fogja elore vinni az országot, mert egy buta ember. Aki igazán okos volt, az komoly szakmai tanulmányokat végzett, pl. Róna Péter. Orbán Oxfordi tanulmány útja valószínűleg szakmailag 0 volt. Orbán tud angolul. Meg tud fozbi. Ennyi. Novak-ot se tartom semmire, de legalább 3 nyelvet tud. Ő tett energiát a tanulásba, kár, hogy egy idiota. Orbán nem tett energiát a tanulásba. Az erőszakos középszer. Több embere is értelmesebb, de nyilván nem tudnak vezető pozícióba jutni. Valószínűleg Lázár is értelmesebb, akkor is, ha nagybirtokossa tornászta fel magát. Orbán a vidéki kocsmák legértelmesebb embere, aki jól eladja magát a tudatlan vidéki rétegnek (tisztelet a kivételnek)
mpagnes 2023. 12. 24. 23:57
Előzmény: #213120  mpagnes
#213122
De pl. az Oreo az élelmiszer. Tehát minden nulla, ami ehető.
FeherTibi 2023. 12. 24. 23:50
Előzmény: #213119  berlini
#213121
Persze, tudom, hogy adóból jön. Ilyen egy fekália országot. De azért azt is vegyük észre, hogy Orbán nem egy "tehetséges", "okos" politikus, hanem egy idióta, a csőcselék vezéralakja. Ebben az emberben semmi nincs. Nem arról van szó, hogy egy okos ember, aki rájött, hogy kell irányítani a szavazókat, hogy nyerjen és előre vigye az országot, hanem egy aljas ember. Sose volt okos. Mennek az ostoba visszaemlékezések a tévében, pl. Fodor Gábor, hogy Orbán milyen okos volt... Szerintem egyáltalán nem volt okos Orbán. Se akkor, se most 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek