Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A feleségemmel tegnap kötöttünk CSOK+Hitel szerződést a bankkal. Miskolci 55 nm lakás, 22,9m irányár, 22,3ban egyeztünk meg az eladóval. A bank 18,3-ra értékelte fedezetként az ingatlant.
Vettél fel mostanában hitelt? Csináltattál mostanában értékbecslést? Merám úgy leírva minden szép és fasza, aztán a valóság szembeköp a bankban, vagy amikor beárazzák a fedezetet.
Pisti azt gondold végig valóban mennyi lesz a 0- ról belépő, mert ugye azoknak szól. Valaki bökjön valami %ot ha tudja, szerintem a teljes ingatlan biznisz tizede.
Realban sztem is esni fog jovo ev kozepeig, de sztem itt nagyobb csoda nem lesz, ha nem omlik be vmi nagy szar. Marcika eloszor csinalt egy mestersegesen alacsony kamatot a megtakaritoknak, ezt kovetoen meg a bankoknak eloirta, hogy a szamukra nem kamatsapkas profitbol hitelezzenek olcsobban. Igy a fogyasztoi oldalon csinalt egy 7%os kamatkornyezetet, holott 12-13%os a piaci kamatszint... Az mnb megtamasztja a beleposzintet 10% onresszel, mig a mai csok meg ad gondolom brutal alacsonyabb kamatu jo nagy hitelosszeget ami majd gyerekre csokken... Sztem 40m alatt nem lesz lakas jovo ilyenkor pesten, de videken sem 30-35m alatt... Jo nagy kommunizmus van itt... A
Futamidő hosszabbitas sem lesz. Nem izgulas, de az zavar, ha ugy cafolnak itt tobbek, hogy egyszeruen nincs rola ismeretuk. Kicsit csakazertsincsigaza hangulat van:) Belinkeltem egy cikket miszerint a bernovekedes miatt a magasabb kamatszint ellenére ugyanannyi hitelt kaphat az ember a fizetesere mint 2022.02 hoban. Erre jonnek a hulyebbnel hulyebb teves informaciokat tartalmazo hszek. Ertem en hogy sokakat zavar hogy nem feltetlenul varhato mar nominalis lakasareses annak ellenre hogy sokak erre szamitottak, de azert nem kellene ismeretek nelkul cafolni a tenyeket:)
"A lakasarak vagy a jovedelmek nottek jobban nominalban?" Én azt látom, hogy az elmúlt 10 évben a lakásárak 3.5, de akár 4-szereződtek, a jövedelmek meg legfeljebb 2.5-szereződtek nominálban. Nekem ebből, továbbá a folyamatos kínálat növekedésből és az alacsony tranzakciószámokból az jön le, hogy túl vannak árazva. Tény, hogy kevésbé, mint tavaly, de szerintem ismét megbocsájtható, hogy nem 1 év alatt megy végbe a teljes korrekció.
Akkor tudd: mindenki kamatsapka alatt van kamatfordulotol fuggoeb. Es nem terhelik senkire. Banki veszteseg. Valamint az mnb10%os onerot tervez. Szted nem kotelezik majd a bankot alacsony fixalt kamatra? Ne gondold. Most mar 7.5% a kamat mert marci azt mondta...
Nominalban, de ezek a megjegyzesek... Hat... En is felteszek jó? A lakasarak vagy a jovedelmek nottek jobban nominalban? Vagy a jovedelmek csokkentek jobban realban vagy az ingatlan?... Ezeket a kerdeseket ugyanolyan hulyezos hamgszinben kepzeld el ahogy te irtad:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link