Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tul hosszu volt a futamido, es nem vmi jo az a konstrukcio, ahol az elejen nem toket torlesztesz, hanem forintban megtakaritgatsz. Aki ezt kitalalta remelem nem dolgozik mar penzugyi szektorban. Es a yen szallt el talan a legjobban, de ehhez meg koran van, hogy nezegessem.
Ez igaz, viszont nem egy brutalis osszegrol van szo. Tavaly meg soknak talaltam, iden mar nem talaltam annak. Nem szabad erre menni, ha az elet ugy hozza hatra dolok, ez van. Enni nehezebb lesz.
Azok nem nagyon kaptak hitelt, akik elcsúsztak 10-15 éve. Ez új hiteles csapat, nekik nem volt miből tanulni. És az a különbség, hogy 15 éve a hülyék kaptak hitelt, azóta a hülyék nem kapnak. Pl. én azóta tudom, hogy hülye vagyok. Még szerencse, hogy megtudtam.
...és még mennyi lesz! Cudar világ közeledik, én a 2008-2009-hez képest durvábbat várok. Lakosság megint kitömve hitellel, sokan semmiből sem tanulnak.
Oszt egyébként mit gondolsz, a lefixált hiteleknél ki fizeti az év végére 12-15%-ra kúszó hitelkamat és a szerződésben szereplő mondjuk 4%-os kamat közötti "bukót" a banknak? Magsúgjam? Jó részt az MNB, aki kamatswappal fedezte a bankok pozícióját, ugyanis a pénzpiacon nehéz olyan szereplőt találni, aki 20 évre fix kamattal biztosít a banknak forrást, pláne történelmileg alacsony kamatok mellett. Tanuld meg, hogy a nagytőkések nem hülyék. Ha azt látod, hogy ingyenebéddel kínál téged a nagytőke, akkor valószínű te vagy a balek, akit épp megetettek.
Meglátjuk. Tudom, hogy neked az elinflálás lenne jó, de nem ez fog történni. Ugyanis nem ez a nagytőke érdeke. Másrészt ebben a felállásban, ami a világgazdaságban van, deflációs problémák szoktak adódni (soha nem látott szintű adósságok mind a magán mind az állami szektorban) - lásd Japán 1990. Hasonló fog történni az ingatlanokkal, mint ott, jobb ha lelkiekben felkészülsz rá.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link