Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bolton01 2021. 11. 09. 10:55
Előzmény: #137092  Jampi
Műszaki részéhez nem hozzászólva, nekem személy szerint a közös udvaros megoldások egyáltalán nem szimpatikusak. Legyen akármilyen kicsi, de saját kis kertje/udvara, ha már ház. Mindig a közös lónak túros a ... mondás jut eszembe az ilyen megoldásoktól ...
Bolton01 2021. 11. 09. 10:49
Előzmény: #137086  Törölt felhasználó
Nekem a Marina partra mondták amit most olvastam a Budapartra is, hogy lxskrv-k és egyéb ezzel járó emberek egy részének kedvelt lakóparkja. Hát, ez számomra nem túl vonzó, néha-néha 1-1 hétvégére a kiscsaládommal is feljönnénk pár napra. Egész egyszerűen nem tudom megfogni, hogy egyáltalán merre lenne érdemes nézelődni. A corvin sétánynál állítólag rengeteg a kínai tulaj meg rbmb, az se szerencsés sztem ...
Bolton01 2021. 11. 09. 10:44
Előzmény: törölt hozzászólás

Nem gondoltam hogy belefutok valakibe aki picit úgymond belülről is látja a projektet. :) Pici a világ. Amúgy szurkoltam amikor a lakásod kerested :)
Számodra mennyire (voltak) "meggyőző"-ek a lakások? Minőség, kialakítás, stb érdekelne főleg ...
Azt úgy kb összecsipegettem, mint infót hogy a parkolás része übergáz pillanatnyilag, igazi vadkelet, még saját mélygarázshelyeket is elfoglalnak idegenek, több lakó is panaszkodott ... Nekem biztos kiverné ez a biztosítékot, főleg ha 7-8-9 M-ért megvenném, és folyton valaki odaáll ...
Ami ebben a HomeOffice-os időszakban még úgymond felmerült, hogy mennyire telnek meg az irodaházak .... , nem tudom ez mennyire változtathat a koncepción?
Bár az árak luxus, de a bérleti díjjak nem annyira, 50M körüli lakásokat kb éves 2M-ért lehet bérelni, ez pénzügyileg nem túl jó megtérülés...
A duna felé néző, ugymond első soros lakások nem eladók, vagy max 1-2 nagy lakás, olyan áron, amit nem tudok értelmezni ... 150-200M ... na azokat hirdetik egy ideje ...
Bolton01 2021. 11. 09. 10:35
Előzmény: #137076  Benzedrine
Nagy kérdés hogy melyik része a Balatonnak. Legalább akkora a szórás mint Budapesten belül ...
berlini
berlini 2021. 11. 09. 10:26
Előzmény: #137092  Jampi
Ha kimész, akkor az alábbiakra figyelj különösen:
- vizszigetelés. (Ha most épül, akkor az jó, mert most még eltakarás nélkül látod)
- hőszigetelés: a folyamatban lévő beépités miatt potencionális hőhidak teraszoknál áthdalóknál.
- Nyilászárók minősége (Jó lenne a beépitéskor is látni, ha már eltakarták, akkor hőkamerás felvételt csinálni róla most majd januárban minusz fokoknál)
- alapvezetékezés, szerelés: ezek is eltakarásra kerülnek. Jó lenne előtte ránézni. (Pld. mit ér a villamoskábelezés csövekben, ha időnként szétcsuszó csövek vannak a kötődobozok között. Mit ér egy kötődoboz ha egy válaszfalba esik stb. 
- Klima alapcsövezés legyen benne, ne utólag keljen bontani. De figyelj arra hogy ne műanyagból legyen (Megengedett, de a későbbi klimaszerelést drágitja.)
- redőnyözés előkészitése legyen benne (villamos előkészitéssel is) még akkor is ha maga a redőny nem része a projektnek.
- ha látod a bejárásnál, hogy a saját már elvégzett munkát nem védik, akkor hagyd a fenébe őket. (Pld drága bejárati ajtók beépitve, de védés nélkül talicskával szétnyomott küszöbök.
- ügyelj arra, hogy a szerződésben nagy szabadságod legyen a burkolatok vonatkozásában. (Pld saját magad is vihesd és előre tisztázott módon ezzel csökken a vételár.)
De a legjobb ha szakemberrel mész oda. Ezernyi dologra ott fog fényderülni.
Amúgy nekem csak azért nem tettszik mert a földszinten nincsen még egy kicsi hálófülke sem. 
De huszonévesként ez nem nagy probléma.
berlini
berlini 2021. 11. 09. 10:08
Előzmény: #137090  Benzedrine
Ma már egy alagsori tároló, garázsrészt sem csinálnak meg anélkül, hogy alulról a fölötte lévő lakásokat ne védnék meg a hőveszteségtől.
ha a belmagasság megengedi, akkor el kell érni hogy megengedjék, hogy a lakástulajdonos saját költségén ezt utólag most megcsinálhassa. Nem nagy szakmunka. Saját magad is megtudod csinálni.
CyrusTheGreat 2021. 11. 09. 10:06
Előzmény: #137084  Törölt felhasználó
Gyorsan végignézve mr_bob táblázatát, nagyjából ugyanilyen éves növekedést látunk majd, mint most, mivel a bázis azonos értékű (év-évre mondom). Index értékben is azt gondolom, hogy 430 körüli lesz a Q3, ez csak akkor lesz izgalmasabb, ha Budapesten az eddiginél is jóval nagyobb arányban adnak el új építésűeket.
berlini
berlini 2021. 11. 09. 10:05
Előzmény: #137087  bpwjk
Az az egy amit én ismerek az elmúlt egy évben, ott szinte egy új szerződés állt elő.
Példák a módositásokról:
- vevői fizetési ütemezés egy egy mérföldkőhöz kötötten, de csak akkor ha a vevő egy együttes  bejáráson megfelelőnek találja a kivitelezést és elvégzettnek a munkarészt (Ez nagyon fontos, mert igy a később eltakarásra kerülő szerkezeteket, alapszerelést meg lehet nézni, esetleg megkifogásolni.)
- módositások a gépészeti - villamos rendszerben lehetségesek olyan mértékben ami nagyobb épitkezéseken kizártak. (Pld : vevői kivánságra a mennyezeti hűtő-fűtő rendszer mellé padlófűtés. Ez látszólag nem nagy ügy de érinti a rétegrendet, a teljes épitészeti tervet át kell pofozni.) Riasztó, kamera rendszer telepités stb.
- milyen számlára, mikor mennek a törlesztések.
De ennél mélyebbre nem mennék bele, mert az már az emlitett konkrét szerződésen keresztül a projektről túl sokat árulna el. Márpedig az vevői és beruházói érdekeket is sértene.  
Jampi 2021. 11. 09. 10:03
Sziasztok! 
Szeretnek segítséget kerni az alábbi projekttel kapcsolatban:
https://ingatlan.com/vac-kastelyliget-lakopark/elado+haz/sorhaz/32547856
Van valakinek infoja/tapasztalata ezzel a lakóparkkal?
A helyszínen voltam körülnézni, de teljesen laikusként nem szeretnek belefutni egy rossz vetelbe.
Első lakás lesz, kb egy éve nézelődunk, ezt engedi a budget jelenleg, és mindenképp Vac a celpont. Mire figyeljek, hogyan szűrhetoek ki az esetleges problemak? Természetesen ki fogok menni egy szakértővel is a kesobbiekben, de minden véleményt szívesen fogadok.
Köszönöm előre is!
Bolton01 2021. 11. 09. 10:01
Előzmény: #137070  CyrusTheGreat
Hú, ezt nagyon köszönöm, áttanulmányozom, nagyon hasznosnak tűnik, ahogy belenéztem maga a zajterhelés rész ami engem aggasztott is szerepel benne. 1000 hála és köszönet!!! :)
Benzedrine
Benzedrine 2021. 11. 09. 10:00
Előzmény: #137089  berlini
Kösz, ez egy társasház, a pince nem a lakás része, úgyhogy ez sajnos nem játszik. 
berlini
berlini 2021. 11. 09. 09:55
Előzmény: #137082  Benzedrine
Ha legalább száraz, akkor csak hőveszteség.
Azt meg csökkenteni lehet, ha a pince födémre alulról feldübelezel egy 20cm-es szigetelést. (Ha a belmagasság megengedi a teljes lakás alatt 1-1 méterrel túlnyulóan. ) De ennél is többet segit, ha a pinceablakok jó állapotúak (és köszönhetően a száza falaknak is) majd állandóan zárvatarthatóak.
Bolton01 2021. 11. 09. 09:54
Előzmény: #137062  berlini
Nagyon szépen köszönöm az ajánlatot, körbe fogom járni, hogy milyen lakások szabadok még.
bpwjk 2021. 11. 09. 09:53
Előzmény: #137081  berlini
A kérdés arra vonatkozik, hogy mi egyebet lehetne változtatni, tudnál mondani példát? Köszönöm.
Törölt felhasználó 2021. 11. 09. 09:53
Előzmény: #137058  Bolton01
Nekem a marina is elég szolgáltatáshiányosnak tűnt, persze gondolom 3 műkörmös közül lehet válogatni, de egy normális boltjuk már tudtommal nincs.
Bolton01 2021. 11. 09. 09:52
Előzmény: #137066  2345678
Köszönöm a tippet, néztem, de az hogy egy régi panelt kvázi újként árulnak, nekem élből nem szimpi, és ahogy említették is, a közvetlen környezete se túl szívderítő. Nem tudom mennyire fogynak ott a lakások, kb 1,5 éve árulják őket, anno én sokalltam az árát, a piac meg úgy tűnik utolérte ...
Törölt felhasználó 2021. 11. 09. 09:51
Előzmény: #137078  CyrusTheGreat
Már előre izgulok a q3 q4 mnb árgörbére.
Jéé, mégiscsak le lehetett rajzolni nem csak Valenciana-ra szabva?
Hogy lehet ez? :D
Komolyan néha eldobom az agyam milyen trösztök járnak közöttünk... :)
Törölt felhasználó 2021. 11. 09. 09:43
Előzmény: #137016  lohran
Én adtam el múlt héten egy keveset, épp fordulója volt.
Ezt is a közösből fizetjük te is része vagy a rendszernek!
Benzedrine
Benzedrine 2021. 11. 09. 09:43
Szerintetek van hátránya egy félemeleti lakásnak, ha fűtetlen pince van alatta? Többet kell fűteni? A ház 1934-ben épült, minden száraz, egyben van.
berlini
berlini 2021. 11. 09. 09:35
Előzmény: #137072  bpwjk
A kicsik egyik előnye, hogy (akit ismerek) megengedi, hogy a szerződéstervezetet saját ügyvéddel megnézetve azon módositani lehessen.
A nagyoknál csak a fizetési ütemezés és időnkénti akcióknál az ár az egyedül módositható.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek