"Kinek, mi a meglátása egy esetleges leminősítés után."
Külföldi intézményi befektetők, (nyugdíj pénztárak, biztosítók) a magyar kitettségeik eladásába kezdenek, kötvények, részvények, ingatlanalapok stb.
Elindulna egy tőkekivonás az országból, forintot leváltanák devizára és ez a hatás egy jelentősebb forint gyengülést okozna. (infláció)
A forint gyengülése egy magasabb alapkamat fenntartására kényszerítené a magyar jegybankot.
A gazdaságot hitelből fejlesztik, de ez elakadhat a magas kamatozású hitelek miatt, így a gazdaságunk jó eséllyel csak stagnálna, vagy csak minimális növekedésre lenne képes.
A gazdaság már most is recseg-ropog. Az erőltetett minimálbér emelések, ebben a helyzetben még ráerősítenek az amúgy is nehéz gazdasági helyzetre így nem lenne szerencsés erőltetni az emelést.
Szociális juttatások szerintem nagyon fontosak. Én azokat még jobban megemelném és adnám az arra rászorulóknak és ennek oka pedig az, hogy ezeket a juttatásokat a rászorulók itthon költik el. Ezeket a pénzeket nem viszik külföldre, vissza fordulnak a magyar gazdaságba és az államhoz azzal, hogy a rászorulók fogyasztásra költik és ezzel is pörgetik a gazdaságot.
Egy esetleges kormányváltás fordíthat még ezen a folyamaton. Viszont ha ez elmarad, akkor könyörtelenül meg fogjuk kapni a leminősítést, ezt én idén őszre várnám.
Szerintem muszáj leváltani ezt a kormányt. Elfogyott a befektetők és gazdasági szereplők türelme, eddig voltak türelmesek velünk.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)