Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
A pénz leértékelése és az infláció a magyar embert azonnal az ingatlanba tereli. Egyetlen esetben nem, ha a kamatszint magas marad De akkor a kör bezárult, kezdhetsz újra azon agyalni, hogy miért járunk majd még mindig körbe-körbe.
Azt mondják, hogy az ingatlanárak lefelé eléggé árrugalmatlanok. Úgyhogy ha egyszer eljön a rendrakás ideje, én azt gondolom,hogy a forintot fogják leéértékelni (tudom unalmas,de ebben hiszek), amiből beindulhat a gazdasági növekedés, amiből futhatja béremelésre. Elkezdhet levegőhöz jutni a gazdaság.Lakásárak közben forintban kicsit esni,stagnálni fognak.Nem néhány hónapos lesz a kiigazítás (szerintem kell vagy 4 év)az infláció is több éven át,viszonylag magasan (szerintem 5% felett,de ez csak egy exhas szám)velünk kell, hogy maradjon. Persze,ha lesz kiigazítás. Ha orbán marad,biztos hogy nem fordulunk a jó irányba. Ha Magyar, akkor legalább a lehetőség megvan erre.
Érdekes a matek amúgy. Fiatal keres négy kilót, minusz megélhetés (esetleg albérlet pl ha nagyon vidéki) a megtakarítás annyi mint, 80 milla a lakás. Hmmm. Kicsit pénzesebb idősebb, 80 milla a lakás, ki tudja adni kétszázért, minusz adó, minusz macera, minusz rákoltések, minusz nem fizet, minusz közműtartozast hagy hátra. Hmmm. Pénzes, vennék egy marék lakást és alkalmazottakkal üzemeltetném, oké sima kiadás felejtős, legyen airbnb. De mi van ha betiltják? Mi van ha esnek amiatt az árak? Mi van ha valami tótumfaktum rákiván vagy jobb esetben csak százalékot kér? Hmmm. Mindegy pörögjön a gdp!
A vicc az, hogy 3,5 eve vettuk a csillaghegyi tarsashazi kertkapcsolatos lakasunkat, aminek lenyegeben sorhaz feelingje van. Ma egy panelt tudnek venni ugyanezen az aron a romain, ugyanazon a kamaton. Megjegyzem, akkor se mondta senki, hogy de jo vetelt csinaltunk. Szerintem ez valahogy korrigalni fogja magat, csak kerdes mikor. Ha meg van benne 1-2 ev emelkedes, akkor konnyen lehet hogy csak a mai arakra menne vissza egy korrekcio. Nehez ugy most jo lakast talalni, ami nem arany aron megy. Ha egyaltalan lehet. Befektetesi celra nincs is ertelme lepni szvsz, csak ha oriasi dealt fog ki az ember.
Írtam már,hogy putrialsón sok esetben olyan drága egy társasházi lakás, hogy ezért a pénzért már Kelet-Tirolban is lehet venni hasonlót,de inkább jobbat. Igaz itthon városban és koszban,ott falun,tisztaságban és síparadicsomban. Mihály úgy felerősítette a forintot,hogy ha nem forint és euró devizanemekben számolná k,hanem lakásban, akkor sok esetben már 1:1-ben történne a váltás Magyarország és Ausztria között. Biztos reális!😊
Vakmajom facebook poszt, részlet:"Eszelős üteművé gyorsult a magyar ingatlan-infláció: a 2025 második negyedévében mért 17,9%-ról a harmadik negyedévre országosan 23,9%-ra, Budapesten 29,9%-ra! Ebben az évszázadban nem látott drágulási ütem. És ebben a brutális, Európa rekord drágulásban nyakig benne van az állami beavatkozás. Kezdve azzal, hogy a forint 2022-es, 2023-as szétinflálása miatt iszonyú magas kamatokat volt kénytelen fizetni a belföldi megtakarítóknak, 2024-ben 1000 milliárdok landoltak a vagyonos kötvényeseknél, aminek jó része 24 végén ráömlött az ingatlanpiaca. Ha ez nem lett volna elég, a haldokló rezsim választási kampányeszközként meghirdette az eltorzított kamatú, fix 3%-os hitelt (7% 10 éves államkötvényhozamok mellett), ami pénznyomtatásként tovább katapultálta az árakat, ahogy a jegybank számai bizonyítják. Így értünk el, kettős állami bevatkozással az éves 24-30%-os dráguláshoz. Alig van nagyobb súlyú kiadás egy ember életében, mint a lakhatás, akár bérel, akár részletet törlesz, simán elviszi a jövedelme harmadát, ha a lakhatás költségei nem 5-6%-kal lennének figyelembe véve az inflációban, hanem mondjuk 30%-kal, ami reálisabb, mint az USÁ-ban, akkor nem is 4% lenne a kimutatott infláció, hanem ilyen eszelős drágulás mellett inkább 10 % vagy több. https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/lakaspiaci-jelentes/lakaspiaci-jelentes-2025-november"
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)