Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Lehet, hogy kihagytam, hogy európai körülmények mellett. Törökország sosem volt európai értelemben vett demokratikus jogállam. A 90-es évek elején élőben láttam, hogy oszlatja a tüntető diákokat a török rendőrség. Mit ne mondjak,nem simogatták őket!
Nehéz a részletek ismerete nélkül. Nyilván a választásokig marad a relatíve erős (kevésbé gyenge) forint, de hosszútávon érdekes, mert ebbe a 6,5-7% hitel kamatba bele fulladunk. A 60 ezer milliárd államadósságnak a kamata közel 4000 milliárd évente és nő minden évben 4-5%-l. Igazából nem is az államadósság a gond, hanem a fizetendő kamat és a nagyon magas éves megújítási kényszer (több,mint 10 ezer milliárd évente a friss hitellel együtt).
2015 körül a G napon visszafordultunk. Hatalmat megőrizni nem lehet Európai módon. A túl jó élet is csak problémákat szül. Magyar emberek mentalitásából adódóan nagy fluktuáció,.... a teljes szabad piac sem optimális. Az ettől erősebb nem aggódó vállalkozói réteg nem lenne elég szolgalelkű. ...
De miért nem orosz védőpajzsot? Már csak a geopolitika miatt is, meg a haverság miatt is jobb lenne az orosz nem? Meg a 40 év "szoros barátság" miatt is. Azért nem orosz védőpajzsot kapott a fo$rint megsúgom, amiért az orosz mikrochip sem jött divatba. Mert nem fért ki a gyárkapun.
Kamat kérdése az árfolyam szabad devizaváltás estén, ha most leviszed a jegybanki alapkamatot nullára nincs az a deviza tartalék, ami elég lesz a forint árfolyam tartásához.
A topic tárgyát tekintve ez mit jelent: Nagyon valószínű: 380-400 közötti sáv Nem kizárt egyéb feltételek teljesülése esetén: 350-380 Egy időre el lehet felejteni: 400+
Számomra ez a megállapodás egy készenléti hitelre emlékeztet, persze szerződést nem látunk. Általában ilyenkor van rendelkezésre állási díj meg kamat a felhasznált részre. Semmi gond írják többihez.
A választásig biztos lekerül a napirendről, de mivel 15 éve túlköltekeznek (csak az utóbbi 5-6 évben évi cirka 5000 milliárd Ft-tal) és ebben semmi változás nem lesz döglött gazdaság mellett, a piac ezt honorálni fogja előbb-utóbb.
Ingyen EU-s pénz helyett USA pénzügyi védőpajzs. Igen, amíg Orbán lesz, nem jön több EU-s pénz. Sőt! Ha nyernek, szvsz a következő ciklus végére már előfordulhat, hogy EU tagok sem leszünk, mert ő majd dönt a nép helyett, hogy kinek mi a jó. Magyar Hangos Frei interjút nézzétek meg, egész jó lett.
https://www.valaszonline.hu/2025/11/08/orban-trump-szankcio-atom-swap-line/ Érthető (hogy teljeskörű e,nem tudom) magyarázat swap line-ról. "Minek a biztositék Magyarországnak ha mindenben is jobban teljesit!" Nincs igazi válaszom,de számomra az lenne az ésszerű,ha a magas jegybanki kamatot váltanák ki vele. Maga a swap line léte lehet, hogy ingyenes,ha pedig hitelként kezd funkcionálni, valószínűleg olcsóbb,mint a piacról forrást bevonni. Igazából ugye a legolcsóbb továbbra is az lenne,ha jöhetnének az eus pénzek, de azok valószínűleg már nem jönnek többet( orbán alatt).
Szerintem alapesetben ez csak egy plusz biztosíték a rendszerben, rosszabb esetben mentőöv. - Tinfoil hat on: Egyelőre nekem úgy tűnik, hogy ez egyfajta usa politikai "hűbéri" rendszer része lehet, hiszen az argentinoknál valószínűleg lesz egy 20 milliárd dollár körüli hitelkeret is a swapkeret mellett. Van egy olyan érzésem, hogy ezeknek az összegeknek jelentős része majd Trump támogatóihoz fog visszakerülni megrendelések formájában. Egy esetleges magyar deal nagyságrendjéről nem olvastam. Nem lenne meglepő, ha egy magyar egyezmény esetén is valami ilyen irányba menne majd: választások előtt swapkeret, majd később hitelkeret. De ez az USA féle urambátyám szerű rendszer csak tipp a részemről.
Arra figyelj, ha azt látod, hogy az Orbán is elkezd láncfűrésszel mászkálni, mint a Milei, akkor debizony nálunk sincs minden rendben. Vagy legalábbis nála. De csődközelben semmiképpen nem vagyunk. Azon még sokat kell dolgozni.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)