RoyStampler66

Regisztráció: 2018-07-14 12:43:15

Hozzászólások száma: 241

Utolsó hozzászólás: 2019-11-28 17:06


Tapasztalat: 1
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

230 790
kedd, 21:20
25 777
szerda, 09:48
85 895
2019. 10. 09. 21:55
92 922
2019. 10. 05. 13:04
17 269
2019. 05. 06. 20:54
30 199
szerda, 10:08

utolsó 20 hozzászólás

NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 28. 17:06
Igen, kíváncsi vagyok a folytatásra. Amikor délutánra “beragadtunk” kicsit, akkor sem volt olyan brutális az a vevőszám (árfolyamban összesen olyan 120 millió forint körüli, mielőtt jött volna a 100e darabos eladás), és záróban is csak szűk 14 millió forintnyi vevő maradt hoppon.
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 23:37
Hát ez az. Tipikus újságírói fércmunka tudatlanságból, lustaságból vagy rosszindulatból. Nem a szennyezés miatt esik az árfolyam, legfeljebb csak jó ürügy ez átmenetileg. Normális esetben ez a visontai sztori nem is kéne, hogy túl sokat számítson, hiszen a mátrai nem hogy csak az egyik, de nem is fő bevétel- és eredménytermelő része a holdingnak, ráadásul fél lábbal már kint van. A Viresolra gyakorolt hatást meg még nem ismerjük. De jobban utánamenni a sztorinak - és így megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyeket mi is szeretnénk - már több odafigyelést és talpalást igényelne, ami pedig nem nagyon fér bele a modern újságírói etikába...
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 17:50
MINDIG van pár marha, akivel elvitethetik a balhét. A politikai vezetés nemcsak azért hangoztatja a Mészáros-bizniszekkel kapcsolatos kérdések kapcsán, hogy ők nem foglalkoznak a privát szféra üzleti ügyeivel, mert bármi más nyílt beismerés lenne; azért is mondják ezt, mert így a végén ott lesz egy Gál, meg alatta pár felsőbb vezető, akikre lehet mutogatni, hogy ők vezettek meg mindenkit, még a szegény tulajdonost (Mészárost) és az államot is, ami pedig bennük látta a tőzsdefejlesztés és a magyar állom megvalósulását. Jogilag nem lesz jelentősége annak, hogy ki van a vezérigazgató vagy a (papíron) tulajdonos felett, de nyilván a tulajdonosi szint is eléggé körül van bástyázva.
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 17:27
Mindentől függetlenül szerinted ez komolyan aggasztja őket? Valaki azt írta, úgy hatezer kisrészvényes van. Ha ez igaz, és "mindenki hoz még egy embert", akkor is "csak" 12e emberről (potenciális tüntetőről, átszavazóról) van szó, a nép túlnyomó többsége pedig eleve úgy tekint a tőzsdére, mint valami sátántól való dologra, és dögöljön is meg mindenki, aki ott keres pénzt. Ennél nagyobb sztorikra sem bukott senki (a Quaestor például többször ennyi sértettel elvihette volna a fél politikai elitet, mégsem történt semmi). A szorosabb értelemben vett belső körben pedig valószínűleg már rég ismerik a menetrendet (jelentsen az bármit a kisrészvényesek szempontjából, akár jót, akár rosszat).
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 17:22
Talán a Greenpeace-es hír miatt. Gálék már tudhatták ezt korábban is, és az interjúban kikerülhetetlen lett volna a szennyezés témája, de eddig elháríthatták volna azzal, hogy "a vizsgálatok még folyamatban vannak, és senki nem erősítette meg, hogy szennyezés történt". Így azonban már egy kicsit rosszabb a helyzet. (Félreértések elkerülése végett: az árfolyamhoz ennek szerintem nem sok köze van, nem ezért zuhanunk.)
Globalis SzOpus Nyrt. 2019. 11. 27. 15:34
Kínunkban nevetve nézzük a cikk jó oldalát: az érintett cégek közül még az Opus kapcsán a legkevésbé negatív. :)
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 12:34
Ha ez az ok, akkor egyfelől ott motoszkál a fejemben, hogy ez mennyire ér(het)te őket váratlanul (mármint az, hogy az erőmű fejlesztéséhez szükséges állami és EU-s forrásokra nem számíthatnak, ha az erőmű magánkézben van; Valaska márciuban ugye még úgy fogalmazott, hogy "a tervek április végéig elkészülnek, és reményeink szerint állami támogatást is kaphatunk majd hozzá".), másfelől viszont erre kitalálhatnának valamilyen jól hangzó kommunikációs bullshitet. "Az Opus Global Nyrt. nemcsak az újabb befektetési (akvizíciós) lehetőségeket keresi, hanem a meglévő befektetések jövedelmezőségi kilátásait is folyamatosan követi, és szükség szerint felülvizsgálja a portfolió egyes elemeit, amennyiben ezt a kitűzött stratégiai célok elérése és a részvényesi érdekek védelme igényli. A mátrai erőmű kapcsán az a szakmai meggyőződés alakult ki az új menedzsmentben, hogy a hosszabb távú finanszírozási igényeit hatékonyabban tudja kielégíteni az ország áramellátásának túlnyomó részéért egyébként is felelős MVM-cégcsoporton belül elérhető szakmai tapasztalat és szinergiák útján, az Opus Global Nyrt. előtt pedig már most is számos olyan lehetőség áll nyitva, amely tartósabban és biztosabban szolgálhatja a stabil értéknövelést, akár már rövid távon is."
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 11:50
Az erőművel kapcsolatban nekem az a problémám, hogy semmilyen új információ nem látott napvilágot mondjuk az elmúlt két évben, ami megváltoztat(hat)ta volna a nyereségességével / veszteségességével kapcsolatos várakozásokat. (Most talán a szennyezés, de arról igazából még nem tudunk még semmit.) Tavasszal Valaska és nyáron Mészáros Beatrix még arról beszéltek, hogy milyen átalakításokat, beruházásokat terveznek az erőműben. Mi történt, hogy most egyszercsak elkezdtek tárgyalni az eladásról (vagy ha nem is most kezdték, de most adtak ki róla közleményt)? Én őszintén szeretném tudni, hogy erre mit felelnének. De úgy tűnik, holnap sem kapok rá választ... Marad a találgatás.
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 11:40
Remek...
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 11:38
Lehet, hogy ez az egész egy rég megírt forgatókönyv része, viszont engem részvényesként az érdekel, hogy ez 1) milyen hatást gyakorol a saját tőkére (ez nagyban függ attól, hogy mennyit kapnak érte, és azt mire fordítják; erről most még konkrétumokat nyilván nem mondhatnak, de Gál azért adhat támpontot), 2) hogyan illeszkedik ez a stratégiába, és szerinte egy ilyen lépés mennyiben alkalmas az intézményi befektetők bizalmának elnyerésére / erősítésére (szerintem nagyon nem, és az a verzió pláne gáz lenne rájuk nézve, hogy az Opust csak parkoltatásra használták).
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 11:30
Nem is olyan részletekre gondoltam, hogy mikor és mennyiért fogják átpasszolni. Önmagában az a tény érdekel, hogy miért akarják eladni; azt pedig, hogy tárgyalnak az eladásról, már maguk is kitették közleményben. Kíváncsi lennék, mit tud vagy hajlandó arra mondani, hogy miért döntöttek így.
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 11:23
Tartok tőle, hogy a szennyezésről épp azért nem fog semmit se mondani, amiért eddig másféle kommunikáció sem volt "a vizsgálat folyamatban van". Szerintem az első és legfontosabb, amiről Gálnak most nyilatkoznia kéne, az az erőmű eladása. Honnan jött ez a 180 fokos fordulat az Opus egyik legmeghatározóbb vagyonelemét és a 4 stratégiai ág egyikét érintően? Arra nyilván megint csak egy lózungot mondhat, hogy mi jön helyette, hiszen az ÉMÁSZ még csak pletyka ("a társaság már tárgyal olyan akvizíciókról, amelyek az erőműnél is tartósabb és magasabb profitábilitást biztosít, de ezekről még nem beszélhetek"), viszont azt már mindenféle módon és értelemben hivatalossá tették, hogy az erőműtől szabadulni akarnak - csak épp eddig senki nem mondta el, miért. (Sejtéseink vannak, de ugye a hivatalos kommunikáció hiányzik.)
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 10:57
Nincsenek illúzióim, de kíváncsi vagyok, hogyan fogják elmaszatolni azt a rengeteg kérdést, amiről viszont nagyon is lehetne, sőt: kellene beszélni.
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 10:00
 Nagyon köszönöm!
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 09:54
Köszi! Aréna 18 órakor?
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 27. 09:48
Elnézést, lemaradtam erről. Mikor és hol volt/lesz az interjú? Ki nyilatkozott / nyilatkozik?
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 26. 16:33
Én nem is értem a limit eltörlésével kapcsolatos félelmeket, egyik papírban sem, de különösen az Opus esetében nem. Ez csak azokat a részvényeket érint(het)i, amelyek eddig képesek voltak napi limittel esni vagy emelkedni, ráadásul akár több napon át is; ezeket a kilengéseket mostantól letudhatják napon belül is. Az Opus viszont már nagyon régen nem ez a szélsőségesen csapkodó kategória (még lefelé sem limitekkel ment / megy, hanem apránként, de biztosan). 
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 26. 16:07
A TA-hoz nem értek, de a többivel egyetértek, és azt hiszem, nincs is erősebb jele annak, hogy itt valami komoly baj van, mint az, hogy fundásan nem indokolt az esés, és 365 nap altt úgy feleződött az árfolyam, hogy pillanatnyilag nem is tudok olyan másik részvényt mondani a BÉT kínálatából, amivel ennél (is) rosszabbul járhatott volna az, aki tavaly ilyenkor vett vagy nem adott el Opust. Ráadásul az utóbbi egy-két hét még kimondottan pozitív is volt (a mátraival kapcsolatos, meg a Viresolt érintő hírek ellenére), lásd a számos újabb kis- és nagy összegű közbeszerzés elnyerését,  a Budapest-Belgrád vasúttal kapcsolatos kommunikációt az utolsó akadályok elhárulásáról, a mátrai helyébe esetlegesen bekerülő cégekkel kapcsolatos pletykákat... 
NEW OPUS GLOBAL 2019. 11. 25. 18:59

Erre mondanák most azt, hogy az előző vezetés nyilatkozataiért nem vállalnak felelősséget + Jászai nem is állított valótlant, hiszen az EBITDA-val kapcsolatos várakozást feltételes módba helyezte (és nem mondott évet), az osztalékot is csak *tervezték* fizetni (változtak a tervek, istenem), és az egymilliárd euró feletti piaci kapitalizáció a fúzió zárását követő napon teljesült is (ha csak egy napig is, de Jászai nem mondta, hogy tartani is fogják). Elég ügyesen fogalmaztak régen és fogalmaznak ma is ahhoz, hogy a lehető legkevésbé legyenek számonkérhetők...
Globalis SzOpus Nyrt. 2019. 11. 25. 18:44
Elnézést, ha már írtad, de szerinted mi volt az alapkoncepció? S miért és  mikor változott meg, mivel szolgálta ki az idejét?
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek