Csak nemrég kezdtem el követni, és általában ingatlannal is nagyon kevés tapasztalatom van, szóval helyén kezeld amiket írok.
Nem lesz izgalmas részvény, mert nem arról van szó, hogy mindenki azt találgatja, hogy az opportunista management mit fog legközelebb csinálni, mikor lesz SZIT, fizet-e osztalékot. Itt lehet tudni hogy mit fognak csinálni, pontosan azt amit eddig: jól működő kiskereskedelmi ingatlanokat vesznek tisztességes áron, tőkehatékony finanszírozással. Az üzleti formula adott, a kivitelezés professzionális, az eredmény transzparens, a tervek világosak.
A részvényen nem magas nyereség, hanem magas kockázatarányos nyereség várható. Az eszközök kb 7%-os EUR hozamot tudnak termelni, ami 11% HUF hozammal ekvivalens. Erre jön kb. 20% diszkont az árfolyamban, és a következő években extenzív növekedés az organikus 3-4% fölött. Tehát hosszú távon (5-10 év) forintban nézve 15% körüli éves hozamot tud nyújtani a részvény, nagyrészt osztalék formájában kifizetve.
A legfőbb kockázatokat abban látom, ha a kiskereskedelmi szektor strukturálisan átalakul, illetve kamatkockázat a 2029-2030-ban lejáró hiteleken, amiket refinanszírozni kell majd.
Vettek 70000 m2 ingatlant, 55%-os hitelintenzitással. Emiatt 25%-kal nőtt a kiadható terület, 25%-kal nőtt a bruttó profit, 25%-kal nőtt a pénzügyi kiadás. Ez ilyen. Ha tovább terjeszkednek Romániában és Lengyelországban akkor még ilyenebb lesz.
Látod itt a válasz a 67-es hozzászólásodhoz. Mi, akik részvénytulajdonosok vagyunk, mi is ezen "Tamáskodunk" ahelyett, hogy pozitívabban állnánk hozzá. (funda, SZIT, eredmény...) Mellette meg száguldanak a csodapapírok, Megakran, Épduferr, Amixa, Nutex... Én azért tartom, sőt bővítettem is.
Vki el tudná nekem magyarázni, hogy hogyan lehet ez a részvény ennyire illikvid, és a könyvet elnézve is tök üres, ha közben elvileg csaknem 5 millió db részvény van közkézen? Értem hogy aki ezt veszi az valszeg évekig is megtartja, de ez a napi 1-2 kötés csupasz vevői és eladói oldallal akkor is nagyon durva...
Shopper Park Plus