Igen, ha pl. nagy a gáztartalma (metán stb.) az is okozhat kisebb problémát...
Meg az sem mindegy, hogy hova sajtolják vissza, mert ha nincs a felhozandó víz és a visszasajtolt között egy vízzáró réteg, akkor lehűtheti a felhozandót...
Az első 6 hónap is kritikus szakasz, mert ha számottevően csökkennek a rétegnyomások, akkor a kút nem fogja sokáig húzni!
Ha a nyomások rendben vannak, akkor 25-30 évig biztosított az ellátás.
Persze tudom, hogy milyen egy projekt, főleg a határidők.. :)
Inkább azt akartam ezzel mondani, hogy ha nyáron rendelkezésre áll már a hő, akkor azzal használati meleg vizet is tudnak szolgáltatni, ami ugyan nem egy nagy megtakarítás, de sok kicsi sokra megy!
Amúgy tudom hogy működik pár tehnológia... és azt is tudom hogy meleg víz és meleg víz között vannak különbségek...
(Nem véletlen hogy a geotermikus fűtési rendszereknél nem engedik a mélyről felhozott vizet a patakokba engedni és elvárják a visszasajtolását a talajba... arról még ugye nem esett szó hogy milyen az a víz, de reméljük a legjobbakat.)
Ettől függetlenül Magyarországon már rég ebbe az irányba kellett volna elmenni.
Amúgy egy távhős lakás meleg víz előállítási költségére olyan ~3000-4000 Ft/hó számláz a távhő.
Leválva a távhőről, saját gázkazánnal ez kb. felére csökken!
Nem egy nagy összeg, de már ettől is happy tud lenni az ember :)
Képben vagy Te, hogy hogy működik majd ez a hőszolgáltatás?
Egy ilyen beruházás legkritikusabb része a víz megtalálása és a fúrás, sőt a projektköltség több mint felét teszi ki!
Ha minden jól megy 6 hónap múlva már rá lesz csatlakozva a város rendszerére!
Meleg vizet már nyáron tudnak majd szolgáltatni!
Ha a cég vagy valamelyik cégvezető adott volna el, akkor már lett volna bejelentés...
Berenberg-Balkan_Baltikum_Univ.-Fund K I 1.451.465 db 6,89 %
Ha ezek adták el a maradékot és előtte jelentettek mikor még 5% felett voltak, akkor nem jelentenek most.
Aki megvette és nem éri el neki az 5%-ot, az meg azért nem jelent.
Azért az túlzás hogy megvalósult, találtak melegvizet ;)
Elmondták hogy áram termelés nem lesz belőle...
Reméljük a fűtést megoldásuk hatékonysága jó lesz és kívánom hogy profitot is lássanak belőle pár év múlva!
A mai tolvaj energiaszolgáltatók és távhő cégek mellett van élettere az RFV-vel együtt. De ettől még nem fizetném ki előre 20 évre a profitjukat a részvényárfolyamban a medve bőrére :))
PANNERGY