Én most beszélgettem keresztanyámmal, aki azt üzente a mennyből, hogy dec elsejéig itt a TITÁSZ és jan 01-ig átveszi az opust Orbán. Csak várjak türelemmel.
Elképesztő játék Orbán udvarában Telex: A 2018-as, harmadik kétharmadot hozó választás után arról beszélt, hogy jó darabig egy dolog fog számítani a magyar belpolitikában: hogy ki emelkedik és ki süllyed Orbán Viktor udvarában. Azt látjuk például, hogy Lázár János eléggé eltávolodott. Történt más fontos változás is ebben a körben azóta? TG: Fontos rögzíteni, hogy az Orbán-udvar vagy belső párt sokkal fontosabb minden látható hatalmi gépezetnél, például a Fidesz-frakciónál. Orbán egy olyan fejedelmi kormányzást hozott létre, amiben kitüntetett szerepük van az udvar szereplőinek. Egy fontos gazdasági háttérembernek vagy a kulturális élet valamely szereplőjének sokkal nagyobb hatása van a döntéshozatalra, mint egy fapados parlamenti képviselőnek. TelexEzt az udvart nagyon nehéz elemzői módszerekkel monitorozni, de úgy látom, hogy az erőviszonyok és a személyi kör is folyamatosan változik; a távolság-közelség kérdése a miniszterelnökhöz állandóan módosul. Én azt is feltételezem, hogy ez nem véletlenül van így; szerintem a kormányfő az energiáinak a legjelentősebb részét ide összpontosítva azzal foglalkozik, hogy olyan helyzetet hozzon létre, amiben a rend és a káosz egyszerre van jelen. Telex: Mondana konkrét példát a személyi változásra? TG: Én most azt látom, hogy Mészáros Lőrinc éppen gyengül és visszaszorul, mert ebben a világban változik a miniszterelnöki szándék. Telex: Ezt mi alapján állítja? TG: Megfigyelések és információk alapján – az udvar szereplőivel időnként nekem is van alkalmam beszélni. De a helyzet persze gyorsan vissza is fordulhat, lásd Rogán Antal esetét, akinek a pályájában az önkormányzati választás óta egy „U” kanyart lehetett látni. A választás után egyértelmű volt, hogy annak egyik felelőseként gyengül a befolyása, de mára ez a helyzet visszaállt a korábbi szintre, és azt látni, hogy az Orbán-udvar háttérvilágban rajta keresztül zajlik a döntéshozatal. „Ez egy nagyon érdekes helyzet egyébként. Mert amikor egy pártról beszélünk, egyértelműek a pozicionális változások. A kreatív kormányzás lényege viszont az informális hatalomról szól, és egy láthatatlan konstrukcióról, mert állandóan a percepción alapul: hogy ki mit gondol a saját pozíciójáról és a mások helyzetéről. Ez egy elképesztő játék.” Én azt látom, hogy a miniszterelnök folyamatosan feladattal látja el az udvarát, és mindenki bizonytalan a saját helyzetét és a többiek helyzetét illetően is, és mindenki a középen álló, tehát az egész rendszert kreatívan igazgató miniszterelnök döntéseire figyel. Soha senki nem a miniszterelnökkel szemben határozza meg a helyzetet, hanem mindenki az ő kegyeit keresi.
NEW OPUS GLOBAL