Ezt a hablatyot! Ha most kellene a pénz, és a főleg másfél-egy éve szerzett pakkjaimat el akarnám adni, jelenleg kb. -25%-os veszteséggel tudnám csak megtenni a piacon és ki tudja hány nap alatt menne el, miközben az infláció >20%, a MÁP kamata 16%. Ez ám a jó másfél éves befektetés! Másfél év azért mégsem egy daytraddel gyorsan meggazdagodni vágyó hazárdírozás. Mi garantálja, hogy most ez a 950 az alja és nem züllesztik tovább valamilyen érdekből az árfolyamot és ha türelmesen várok és "gondolkodok hosszabb távban" egy év múlva nem lesz e még vaskosabb a mínusz? Ha jelenlegi ütemben esünk akkorra már a pénzem fele sem lesz meg és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ha végül kijönnék nullára, az reálértéken még mindig mekkora veszteséget jelentene.
A befektető legnagyobb ellensége saját maga, áll az ősrégi maja forrásokban. A bizalom a cég tevékenysége, eredményessége a menedzsment megbízhatósága, szava tartása alapján kellene hogy alapuljon. A maják idejében ez meg evidencia volt, erre már egyre kevesebben emlékeznek a mostani befektetők közül. Magyar honban erre külön kiképzést ezáltal megerősítést lehet szerezni… Az árfolyam által vezérelt életérzés illetve befektetői magatartás nagyon veszélyes dolog, bár kétségtelenül nem unalmas. Ha belegondolsz egy kicsit, a pillanatnyi árfolyamot mi alakítja? Az Adott pillanatban jelenlevő pici szereplők hangulata, ami teli van alap nélküli érzelmekkel… Miért kellene erre hagyatkozni a befektetés időtartama alatt, ha az nem a pillanatnyi arfolyamkulonbozet learatasarol szól? Miért kell a tömeg pszichózisra figyelmet fordítani és mások hangulat változása alapján alakítani az erzeseid? esetleg egyéb egyébként nem jelentkező fantázia képek kitalálását íz okozva? A cég tevékenysége nem változott nem tettek közzé hogy a napelem parkok megsemmisültek inkább ellenkezőleg …. Miben fogsz bízni vajon a jövőben? A számokban vagy az arctalan tömeg pillanatnyi hangulatának változása határozza meg mit gondolsz?
Pontosan! Van az a szint, ami alatt igenis komolyan roncsolódik a bizalom és én konkrétan már a befektetett pénzemet féltem, annyira átverés kép alakult ki bennem a cégről az árfolyam alakulása(!) alapján - pedig elvileg nem vettem rossz áron, a későbbi tőkeemelésben résztvevőkéhez (1252) képest is jobb az átlagom (1180). Tény: 8000ről esett, 1000 volt a minimum jegyzési ár, most alatta vagyunk, 10 hónapja folyamatosan esik, mindenki, de mindenki veszteséggel áll a befektetésével egy a jelentések alapján értékes és jól teljesítő cégben - ez abszurd és ijesztő. Ennek nem szabadott volna ilyen sajnálatos módon alakulnia, a bizalmat visszaszerezni ezek után baromira nehéz lesz. Nagyon kellene már egy kis fellendülés, legalább egy felkör. Egyébként minimum másfél-két évig terveztem tartani a papírt, aztán ahogy alakul pl. attól függően lesz e osztalék.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf