A 14 % eü.hozzájárulás csak a tőzsdén kívül keletkezett árfolyamnyereség után kell fizetni! És ott az árfolyamnyereségadó is 25 % !
A tőzsdén keletkezett árfolyamnyreség után 20 % az adó és nincs eü.hozzájárulás!!
Legalábbis én így tudom!!!
Lehet, hogy rosszak az infóim, de úgy tudom, hogy OECD-n belüli tőzsdéken bevezetett cégek osztalékából 10% az adó amelyet kifizetéskor azonnal levonnak.
EHO pedig nincs OECD-n belüli tőzsdei cégek osztaléka után.
bubu a linkedböl azt olvasom ki hogy az árfolyamnyereségadón felül még kell 14% eü.-i hozzájárulást is fizetni ez kész eladósodás a fecó felé!!!!!!!!!!!!!
A tőzsdén kötött ügylettel elért árfolyamnyereségből származó jövedelmet ezentúl 20
százalékos mértékű adó terheli, viszont lényeges momentumként szerepel, hogy a
nyereséggel szembe állítható a veszteség. A tőzsde azonban még így is előnyösebb, mivel a
nem tőzsdén kötött ügylettel elért árfolyamnyereség-adója továbbra is 25 százalék marad,
viszont itt nem szerepel a veszteség szembeállíthatósága (a magánszemély tőzsdén kötött
ügylettel elért árfolyamnyereségéből származó jövedelem adózása a személyi
jövedelemadóban önbevallással történik, hatálya: 2006. szeptember 1.). Ezen kívül a nem
tőzsdei ügyletből származó árfolyamnyereségből származó jövedelem után (2007. január 1-
től) 14 százalékos Eho fizetendő (természetesen csak a hozzájárulás-fizetési felső határ
eléréséig). Komoly előnye lehet a tőzsdei piacnak, hogy a tőzsdén forgalmazott
értékpapírokból származó osztalékot 2006. szeptember 1-e után 10 százalékos adó terheli (a
gyakorlatban a kifizető vonja le), míg a nem tőzsdei cégek osztalék adója 25 százalék,
valamint ehhez jön még a nem tőzsdei cégek osztaléka után fizetendő Eho ami megint csak
14 százalék (ez utóbbi hatálya 2007. január 1.).
Mtelekom