banyaiz

Regisztráció: 2006-09-04 16:13:41

Hozzászólások száma: 2 321

Utolsó hozzászólás: 2018-09-20 00:39


Tapasztalat: 5
Aktivitás: 4
Népszerűség: 4

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

71 575
csütörtök, 11:09

utolsó 20 hozzászólás

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 09. 20. 00:39
Csak azt tudom mondani ideje.  :)  Jól néz ki ez az utolsó nap  kötéslistát tudtam csak most utólag átbogarászni.   Kárpót jegyhez viszonyítva sok kötés volt.     Már az utsó hónapban  ilyen emelkedő forgalom  szinte mindig van kötés. 
Korábban elég volt havonta ránézni  és lehet 1 kötés sem volt abban az időszakban. :)  Most meg naponta vannak történések.   
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 09. 18. 21:40
Nagyon helyes ha pedzegetik a témát.   Eléggé ideje lenne lezárni .    94-ig  "kamatozott" a jegy   ebből  az következik szerintem a jogalkotók kb addigra tervezték lezárni.  
Meglátjuk ,  de nagy igazán ha a szándék megvan  lezárni egy törvény rá és kell pár mrd Ft a kifizetésekre és kész.   Nem lenne egy nagy mutatvány ha végre elszánják rá magukat.  
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 09. 07. 16:39
Nem követtem a napi szintű kereskedést részletesen .   Többek között ezért is mondtam  nem tudok a kereskedés jellegéből leszűrni semmit.        Egyébként is elég nehéz lenne egy ilyen papírban  ahol 10-20-30 millió Ft napi forgalom az már kiemelkedő, és a teljes tőzsdén jegymennyiség se lehet több  sokkal  200-300 milliós értéknél jelenlegi áron.  
Nekem igazán akkor kezdene izgalmassá válni ha jönne egy olyan hír  lehet a kasszához fáradni, vagy részvénycseréhez. 
  
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 09. 06. 21:56
Nem néztem napi szinten a kereskedést  szóval nem tudom mi volt a könyvben kötések előtt.
Mennyire volt üres a könyv  700-1000 között?        Mert elég sok darabra volt kötés ha összeadjuk  szerintem bőven 10 k darab fölött összesen.    
Kérdés pl innen a fórumról valaki bent állt e eladóként  mondjuk 700-900 között mikor felugrott és megvették a pakkját?
Gyorsan ki lehetne deríteni komolyak e a vevő szándékai valaki betesz 5-10 k darabot mondjuk 800-ra  és kikapják e vagy sem.  :)     De én nem akarom ezt letesztelni inkább. :) 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 09. 06. 16:29
Valami van mert szerintem az elmúlt napokban több darab forgott mint egyébként mostanában 1 év alatt. 
Valamilyen hír készülődik és valakik már több mint sejtik,  vagy csak spekulációk , vagy mutyik mennek benne nem tudom.     
Amíg nincs hír akármi is lehet.  
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 09. 06. 15:52
Mostanában minden nap van kötés benne.   Érdekes mindenesetre.     Meglátjuk mi sül ki belőle.    
Egy hírt szeretnék hallani  a felhasználásról vagy a lezárásról.        Érdekes ez a helyezkedés benne  kis kötések pár db-ok benne  .    Most annak mi értelme van valaki 5-10 és hasonló darabokkal köt?   Lehet arra pályázna beleköt pár db-al  hátha részteljesülés miatt olcsóbban adják   vagy nem tudom. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 18. 18:11
A jogi út szempontjából mellékes kinél van a jegyek többsége, vagy mennyi jegy van még forgalomban.
A jogi úttal az a probléma nagyon macerás , és költséges ha mindez pertársaságban akkor még macerásabb.    Mennyiért vállal egy komoly ügyvéd egy ilyen ügyet ahol vélhetően AB-hoz kell fordulni,  Strassburgba kerül,  média téma lesz,  az államot pereled stb?   Nem bagóért az biztos.     + az eljárási költségek.     Azért a végeredmény nem garantált bármennyire is furcsa ez a  történet az állam részéről. :)
Egyszerűbb lenne rövidre zárná az állam magánszorgalomból. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 18. 18:02

Úgy indulhat a liciten ha igazolni tudja alanyi kárpótoltként kapott jeggyel  licitálna. 
Tőzsdére vsz leginkább olyan jegyek kerültek be ahol olyan pici mennyiség volt semmire nem tudott vele licitálni és akkor bevitte .       Elvileg ilyenkor ha tőzsdén kereskedett ezzel a mennyiséggel annak nyoma van.   Ha nem is sorszám szerint  de a számlatörténet a brókercégtől .
Szerintem sorszám szerint tőzsdére vitel pillanatáig követhető le,  utána már nem. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 16. 15:15
A licitiken ellenőrizték a jegyek sorszámát is  az alanyi jogosultság mellett.    Volt egy határozat ilyen olyan jogcímen jogosult vagy kárpótlásra,  ehhez toldalékok milyen sorszámon mennyi jegyet kaptál kárpótlás címén.     Ezzel lehetett az árverésen részt venni.
Ezt egyszerűen kijátszották úgy  háttérben megegyeztek az alanyi kárpótolttal, zsebszerződéseket kötöttek ,  és az alanyi kárpótoltak licitáltak  a föld a folyamat végén landolt a "megbízónál". 
Ennyit ez a törvény már új korában is.    Annyit kellene tenni  egy törvénymódosítás nem alanyi kárpótoltként is licitálhatsz.    Máris indulhatnánk és a piac felszívná az összes jegyet.  De ennyi eszük sincsen 30 évvel a törvény hatályba lépése után. :)     Inkább egy alkotmányellenes, európai jogellenes gyakorlattal inflálják ezt a maréknyi kis jegymennyiséget.    Teljesen értelmetlen ez is fájó a dologban.  :)
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 16. 14:38
Nem tudod ilyen célra felhasználni a törvény szerint.
Annak idején volt a családban több szálon is  több jogcímen is alanyi jogon kapott jegyünk. Amivel vásároltunk is termőföldet.   Ott is csak alanyi kárpótoltak mozoghattak, határozatot be kellett mutatni a kárpótlásra jogosultságról stb.
  Akkoriban nagy divat volt az, hogy pl földárveréseken alanyi kárpótoltak nevében vásároltak földet  egy zsebszerződéssel a háttérben.      Ezt főleg azok csináltak nagyban akik pl Tsz-ekben vezető pozícióban voltak  és a tsz tagok kaptak  alanyi jogon kárpót jegyet rábeszélték őket ezen vegyenek földet a saját nevükre és ők megveszik tőlük  .   Erre főleg azok a kárpótoltak haraptak rá akik kis mennyiségű jegyet kaptak  , idősek voltak ,   így mindjárt pénzre tudták váltani   .      Ilyen módon komoly földbirtokokat vásároltak össze .
Ezt a megoldást használták e önkormányzati lakás árveréseken azt nem tudom ,  de elméletileg elképzelhető  de a földvásárlás lényegesen egyszerűbb és célszerűbb volt.
A mi esetünk  most, hogy nem alanyi kárpótoltként jegyet birtoklunk   2 felhasználási lehetőséget ad a törvény.    1.   Eladás  (tőzsdén, vagy tőzsdén kívül)    2.   Amikor az állam olyan privatizációt hirdet ahol kárpótlási jeggyel is lehet fizetni .        
De próbáld meg ha valamelyik önkormányzat mégis elfogadná értesíts .  :)
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 16. 14:25
Ha az állam lezárja egyszer a kárpótlást akkor elárulom mit jelent . :)    Egy újabb érv a lezárás mellett. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 16. 01:04
Mert ennek a Watson féle ügynek vannak tanulságai.  Nem volt hiábavaló azért.
Kiderült milyen buktatói vannak ennek.  Illetve az is, hogy a magyar bírói hozzáállás a sejthető ,  vagyis egy sumákolás.    Komolyabb fórumoknak kell ezt az ügyet megnéznie.   Mondjuk arra kíváncsi lettem volna AB mit kezd a másodfokú ítélettel ha Watson hozzájuk fordul 60 napon belül.  Lehet a torkukon akadt volna azóta is tanácskoznának. :)
Ha per , és pertársaság azt mindenképpen csak Bp-en érdemes indítani vsz.  
El is lehet persze adni. :)  De ez az opció nálam necces egy kicsit ,  ahhoz kicsit sok db-om van egyrészt,  másrészt falra is másznék ha utána pár hónappal a BB tőzsdei privatizáció és jegyek felhasználhatók hírek jönnének. 
Egyébként ha Watson feltenné a másodfokú ítéletet  teljes egészében ide  azt megköszönném .   A jogi indoklásra kíváncsi lennék és a részleteire. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 16. 00:53
Az én tudomásom szerint  önkormányzati lakásnál csak alanyi kárpótoltként fizethetsz a törvény szerint.   
Gondolkodom pereskedésen csak  ügyvédi költség + eljárási illetékek.    Ezen pedig spórolni nem érdemes mert Watson féle ügyben is  ezen bukott a mutatvány az illetéken spóroláson.  
Olyan összegre kell mindenképpen indítani amivel eljuthat a Kúriára , Strassburgba , és az Ab elé is.
Egy ilyen pernél arra kell felkészülni    első , másodfok, kúria   , ezután ha nem kedvező az ítélet készen legyen az Alkotmánybírósághoz a beadvány  60 napon belül beadható legyen és ezzel párhuzamosan  Strassburgba megy a beadvány.  
Nem tudom elképzelni az alkotmányos és európai jognak megfelelő legyen egy állami tartozást megtestesítő értékpapírt így el lehessen inflálni.   Évtizedeken keresztül.  
Esetleg a költségeket azzal lehetne kezelni  pertársaságot létrehozni.    Mert van egy maximum plafon az illetéknél.    Mondjuk összeállnánk 10-en , 20-an   akkor koponyánként ha   100 milliókra perelnénk az államot akkor is egy kezelhető költség lenne.   
De ezt úgy lehetne pontosítani megkeresni egy komoly ügyvédet akire egy ilyen ügyet rá lehet bízni és ő felvázolja milyen várható költségekkel jár ez. 
Hosszú és macerás ügy  de más jogi út nincs úgy látom.        Vagy beadványokkal kell bombázni az összes hivatalos szervet,  csak hát ezt lesöprik hacsak felső szintről valaki nem utasítja őket zárják le.     Esetleg ha Orbán olyat álmodna le kellene zárni mindjárt megváltozna a sztori.  Vagy olyat álmodnának a BB privatizációban lehessen jegyet felhasználni.   MKB-nál  ezt kikerülték  szépen fű alatt zsebre tették.     BB lehet túl nagy ehhez és tőzsdei kibocsátás is lesz akkor van esélyünk ott. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 06. 16. 00:42
Kiherélés ügyben történt egy elmarasztaló AB döntés.    Elméletileg azt ennek értelmében meg kellene változtatniuk.   Év végéig ha jól emlékszem.
Vagy állami felajánlás egy privatizációnál  pl BB,   vagy állam végre rászánja magát a lezárásra,  vagy  pereskedés.    Ezek a dobások vannak.
Sajnos ez a Watson féle ügy besült.       Ha jogi eljárás azt úgy kell indítani olyan összeggel lehessen Kúriához és Strassburghoz fordulni. 
Még az Alkotmánybírósághoz sem lehet fordulni  csak akkor ha elutasító jogerős bírósági döntés   után 60 napon belül.   Ezt mondjuk watson megtehette volna  mert ha alkotmányellenes akkor ez  az állam elinflálja az adósságát történet az.     
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 01. 29. 14:22
Szóval a kártérítési összeg jelképes volt  és ez miatt nem mehetett a Kúriáig.    Ezt gondolom mikor Watson indította nem tűnt tragédiának mert  egy próbapernek szánta   , hogy mit is szól ehhez az állami vezetés  ilyen állapotba jutottak a kárpót jegyek.   Teendő lenne , kártérítési per indult stb.
Ezt az állami ügyvéd is érezte , hogy egy elég lehetetlen helyzet ami kialakult és vetített is a végső rendezésről stb.    Csak aztán mégis inkább arra játszottak rá állami részről menjen tovább ez a nesze semmi fogd meg jól helyzet.    Úgy látszik nem volt elég motivációjuk a tartozásaik rendezésére. :)       
Persze örökké ez nem fog így menni csak nem mindegy 1 hónap 1 év 10 év 100 év múlva biztosítanának valami felhasználást vagy végső lezárást.   Végül is utoljára mikor adtak az 12 éve volt,  teljesen normál ügymenet. :)   
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 01. 29. 14:13
A  kártérítési összeget pedig a perköltség határozta meg.    Mert kártérítési perben bizonyos %-át  a perelt összegnek ki kell fizetni   illetékként vagy vmilyen díjként.     
Másodfokú jogerős ítélet pedig   elég kusza  egy történet.  Valami olyasmi kb a lényege, hogy az államnak  biztosítania kell felhasználási lehetőséget de az időpontjára nem kötelezhető mikor biztosítja.      Azzal a részével egyáltalán nem foglalkozott az ítélet, hogy ez a jogértelmezés a Kárpót törvény hiányosságaiból adódik  ami lehetővé tette ezt a helyzetet, hogy 30 év alatt még forgalomban vannak kárpót jegyek  amik elinflálódtak teljesen.   Ezen a bíróság egy ilyen nesze semmi fogd meg jól ítélettel átlépett.
Nyilván azért mert ez egy olyan ügy ahol nem egy másodfokon eljáró bírónak a szintje, hogy rendet rakjon.   Lehetne persze éppen a szintje csak akkor bele kellene álljon abba, hogy az egész kárpót törvény ezer sebből vérzik, a jogalkalmazása is ellentétes a jogalkotók szándékával.   Nem utolsó sorban  egy ilyen állami vezetés mellett kellene ilyen dolgokba beleállnia mint másodfokon eljáró bírónak.     Szóval a kényelmesebb utat választotta a másodfokú bíró. 
Úgy tudom ez a jogi próbálkozás ezzel zárult.     Így a politikusok kezében van a történet ami nem túl vidám helyzet. 
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2018. 01. 29. 14:02
Úgy tudom a Watson féle per ott akadt el  a Kúria elé a kártérítési összeg miatt nem kerülhetett.   Viszont nemzetközi csak akkor lehet a magyar jogi lehetőségek kimerültek.  
Azzal, hogy a magyar bíróság első másodfokon nesze semmi fogd meg jól ítéleteket hozott, szóval igazán nem lépett ezzel előre az ügy.  
Volt egy politikusi ígéret ,  az első tárgyaláson azzal kértek haladékot érzik a jogi anomáliát kárpót ügyben és dolgoznak a lezárásán.   Azóta nem csináltak semmit.
Talán a BB eladásnál mert az van akkora mindjárt tőzsdére hozzák az lehet egy lehetőség a közeljövőben.    
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2017. 09. 19. 23:44
Eszembe jutott, hogy az Ombudsmant nem próbáltad? Kettő hivatkozással is lehetne vsz. Alkotmánnyal összhangban van ahová ennek a Kárpót törvénynek az alkalmazása fajult 26 év alatt. Elinflálták gyakorlatilag mert nem kamatozott csak 94-ig, és most 2017-et írunk. Ez nem túl valószínű alkotmányos lenne. Egy állami kötelezettség ilyen módon történő értelmezése , akármit mondjon a Kárpót törvény. A másik lehetőség a jogerős ítélet végrehajtása az állam részéről. Ha azóta valamit eladtak. Van valamiféle jogi fejlemény az utóbbi időkből?
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2016. 05. 29. 22:44
Pl olyan jogi anomáliákra gondoltam csak most az állami földeladások kapcsán előírt , hogy gazdálkodó pályázhat , vagy felsőfokú agrár végzettségű , közben a kárpót törvény szerint aki alanyi tulaj.

Elment már egyszerűen az idő a kárpót törvény felett. Ami nem is csoda mert nem arra tervezték 2016-ban még érvényben legyen, forgalomban legyenek jegyek.
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi? 2016. 05. 29. 22:39
Vsz nagyon nagyon minimális lehet az a kárpót állomány ami még alanyi kárpótoltaknál van akik földre pályázhattak volna.

A többi törvény már elment a kárpót törvény mellett olyan értelemben állami föld megvételéhez egyéb kikötések vannak, nemcsak valaki panel 25-ből pályázik rá. (más kérdés ennek a kijátszása könnyű)

Célszerű lezárni az egész folyamatot. De , hogy rászánják e magukat.

friss hírek További hírek