Nézd meg a telekomot, tavaly volt az első éve, hogy nem fizetett osztit.
Szerinted hány telekom részvényes bánja, hogy nem fizetett a cég tavaly osztit? Én kimondottan örülök neki, mert jobban jártam így.
Ha viszont kell valakinek a zsé elad pár papírt a portfóliójából, s mindenki jól jár:)
Ha meg nincs osztalék akkor most mindenki azért köpködne. Mert beragadt itt ott amott s semmi "kárpótlás" nincs cserébe.
Szóval nem egyszerű.
Az meg hogy nem fejlődik a cég az hülyeség, a legutóbbi gyorsjelentések alapján mintha már fordulna a hajó. Már "csak" az INA dolgot kellene megoldani.
Igen az államnak kell cash és az verte ki a Molból. Dehát ezért is kockázatos az állam szerepvállalása egy ilyen cégben. Próbált volna Herr Nádi ennek ellentmondani :o)
A második gondolatmenetedre pedig ebben az esetben a vezetőség alkalmatlan a feladat ellátására, ha nem képes profitábilis eszközökbe befektetni.
Itt az alkalom, hogy majdhogynem hugyéfingé lehet olajipari eszközökbe fektetni, miért nem teszik. Ja, majd akkor akvizicióznak, amikor megint 100 usd környékén lesz az wti ára!?
Ha sok a pénz, akkor a pazarlás is nagy lesz. Ha van egy osztaléknyomás a menedzsmenten az nem biztos, hogy baj. A befektető értékelheti az osztalékot úgy is, hogy az a pénz már legalább zsebben van.
de ilyen alapon sose fogy el neki...ha ESIK azt mondjuk a nagy eladó...kétségtelen h adják...nem értem....tegnap be akartam állni zárásra és véletlenül eladtam a napira vett 25 db-om 950-en (nem figyeltem oda) írtam már h molt eladsz bárhol jó...tegnap véletlenül eladtam és jó...röhej...
A profitot nézd elsősorban, hogy miből is fizette ki tavaly és fogja idén is az osztalékot.
Persze lehet hivatkozni a rendkívüli tételekre, hogy tavaly előtt leírták a mantovai finomítót, azért nem volt nyereség, tavaly szíriai upstreamnak egy részének leírása miatt nem volt nyereség, idén Sisaki finomító leírása, vagy tököm tudja minek a leírása követezik, ami miatt nem lesz nyereség. (Na ezen eszközök megvásárlása, mint pl. mantovai finomító is csak a management pozicióféltése miatt történt, majd 2 év után leírták mert sz@rt sem ér) De ha nincs nyereség minek kiszórni x -szer 175-200 mill.usd-ket az ablakon. Jah, hogy akvizicióra, bővülésre sincs lehetőség....akkor ne is csodálkozzunk azon, hogy ilyen szinten árazza a piac a céget. Ne engem próbálj arról meggyőzni, hogy bagatel ez a költekezés, pénzkiszórás, hanem a piacot, mert annak ez nemigazán tetszik:)
pedig nekem furcsa egy kicsit, hogy aláírakn egy 1 mrd usd hitelkeretet (feltételezem csak van valami konkrét oka), majd kifizet nem kevés osztalékot, amit használna inkább arra, amire hitelt vesz fel...
Persze, hogy ki lehet venni osztiként a profitot, minden évben, de akkor egyhelyben topog a cég értéke/árfolyama is. Természetesen a hozam/osztalék minden évben a zsebedben.
Nyílván ezt akkor érdemes meglépni, ha a cégnek korlátosak a lehetőségei, azaz nem tud tovább fejlődni, Te viszont az osztalékot vagy befekteted másba, esetleg jobb haszonnal, vagy élsz belőle.
A cégeket, főleg a tőzsdén jegyzett cégeket nem a biztos megélhetés motíválja, hanem a fejlődés, ill. a növekedés (kamatos kamat esete)Ezt díjazza általában a piac prémium árazással.
Nem a lottón nyerte a Mol, amit kifizet, hanem a saját tőkéjéből teszi azt, ráadásul nem is a nyereség terhére, mert az kb. nulla szinten mozog, hanem az eredm.tart.terhére, azaz fogy a cég! Az ilyen akcióat pedig leginkább nem rallyval jutalmazza a piac !!!
Nekem ebbõl ugytûnt, hogy általában basztatjuk az oszti fizetést.
Szerencsétlen eladó egész nap csak vár és vár hogy vegyenek tőle, tényleg nem adja nagy tételben s durván, de hát nem történik semmi, ezért kénytelen minden nap 4 után beindulni hogy valami történjen. Vagyis az árfolyam csökkenés minden nap adott.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.