Régen sem az Angol Kisasszonyok közül került ki a politikai vezetés,de azért a dumájuk nyomokban tartalmazott valóságot is. Orbán viszont folyton hazudik és akkorákat,amekkorákat régen, gyerekkoromban a homokozóban hallottam.
Hiányzik az adatok harmóniája. - HUF 3,1%-kal értékelődött le egy év alatt (már ez önmagában gyanút ébreszt, de folytassuk) - nominál nettó bérek 14%-kal emelkedtek (ajjaj, van miből költekezni, és ennek jelentős része a minimálbéreseknél landolt, akik költekezni is szoktak, ha több pénzt kapnak). - fogyasztás stagnál (ajjaj, nem fogyasztunk többet, na de vagy azért, mert k..va drága minden, vagy azért, mert nincs több pénzünk, de a béremelkedés jelzi, hogy van több pénzünk). - erre kijön, hogy 3% a fogyasztói áremelkedés. Én adatokkal (is) foglalkozok, és ha ott nincs harmónia, akkor valamelyik adat hibás szokott lenni. Márpedig itt semmiféle harmónia nincs, ez nem 1-2%-ról szól, hanem valami durvábbról, alsó hangon eltűnt 10% valahol a süllyesztőben. A narratíva szerint ez most a megtakarítások visszaépítésében ölt testet, de ha azt nézem, hogy a minimálbéresek vitték el a béremelés pálmáját, akkor megintcsak jön az alarm, hogy valami nem kerek.
Ez a szál mindig megakad ott, hogy ki az az ostoba, aki a magyar eur papírt veszi (pl. én...). Aztán ajánlanak valami kötvényalap szerűséget, vagy jobb esetben egy 10 éves usd államkötvényt. Ami nagyon nem ugyanaz, mint a lakossági emáp... Szóval én egyelőre még magát a terméket is keresem, nem csak azt, hogy azt milyen számlára érdemes megvenni... Tudsz esetleg alternatív terméket?
Egyébként egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a mostani inflációs adat miatt, amely jóval alacsonyabb a kormány és mások által korábban előrejelzettnél, most örömtáncot lejtenének a parlamentben. Ez alapján (is) elég bezuhanóban van a fogyasztás, beruházás, GDP trend.
Nézd a 90-es, 2000-es években különböző kormányok alatt ugyanúgy mondogatták az emberek, hogy sokkal magasabb az infláció "mert most jöttem a boltból...". A mértéke persze jelentősen függött a gazdasági helyzettől és politika ill. intézményrendszer iránti bizalomtól. Ezek ma nincsenek éppen magas szinten.
Én régen hittem a demokráciában,hittem az inflációs számokban, úgy általában hittem az államban, az állami tisztségviselők,hivatalnokok szavaiban, a törvényekben...., aztán jött orbán és a bandája. Isten, haza, család! Mondták a hitetlenek, akik oroszoknak,kínaiaknak adták el a hazát, miközben a családi életük gyerekek megrontásából állt.
Ez itt némileg OFF, de pontosan kiszámolta már valaki, hogy milyen pénzügyi szolgáltatónál, milyen pénzügyi instrumentumot kell venni, hogy az USD vagy EUR államkötvények hozamát kapjuk meg? Mert a magyar állampapírnak sajnos egyik vonzereje a teljes tranzakció- és egyéb költség mentesség. Oké, az adót ki lehet kerülni TBSZ-en. De a többit...?
Én nagyjából hiszek az inflációs adatoknak. Évtizedek óta az emberek jóval nagyobb inflációt éreznek a jelzettnél. Egy havi adaton lehet vitatkozni, ilyen meg olyan szögből nézni, de a havi és éves inflációs adatok összeszorzódnak és hosszabb távon már ordító különbség adódna egy nagyobb időtáv kezdő és vég árszinvonalát összevetve a kumulált inflációval, amire könnyű lenne rámutatni annak aki ilyesmivel foglalkozik. Nekünk 20 évre visszamenőleg megvannak a havi kötéseink felbontva napi folyó költségekre, rezsi jellegű cuccokra és eseti költésekre. Ezen nagyjából láttam tükröződni a mostani infláció felfutását és lefutását. Persze nem pontosan a jelzett inflációval, hiszen az életünk és költésünk egyrészt nem totál változatlan két év között sem másrészt azt sem tudom mennyire felelünk meg a KSH inflációs kosarának. Trükközést pont az inflációs kosárban tudok elképzelni és nem a kosár számított inflációjának meghamisításában. Biztos össze lehet rakni úgy azt a kosarat hogy jópár tizeddel kedvezőbb legyen kevésbé fedve az "átlag magyar" életét. De azért itt sem lehet teljesen elrugaszkodni, a nagy többségnek laikusként szemre jónak kell tűnnie a kosárnak (és nem lehet, hogy csak a led TV van benne, mert annak ára sok éve esik).
Időnként el lehet csípni, csak vadászni kell rá. Én a múlt héten tankoltam be az Aldiban 8000 Ft alatti literáron, az nem olyan rossz. Sajnos nagyfogyasztó vagyok, főleg a hüvös idő beálltával "kezelgetem" a torkom :-(((
Idén szinte összeért az elérhető USD és a HUF kamat. A devizakötvények idén sok smart moneyt elszívhatnak, ha valaki vállalja, hogy tbszen tartja a pénzt és nem akarja ebbe abba pörgetni a befektetési szolgáltatóján kívül, vagy költeni belőle. Az USD HUF a Fidesz előtti utolsó napon (2010. április 9., péntek
)198,73 volt, most kerek 14 és fél évvel később 366,4, +84,37%, évesítve +5,818% Ez a jövőben is meglesz. A Fidesz köszöni megvan,és mohóbb mint valaha. 14 és fél év trendje nem csak egy véletlen kiragadott momentum,félelmetes belegondolni, hogy 10 év múlva az 579-es dollárral is barátkozhatunk ha ez így folytatódik. Az 5,818% alatti éves forintkamat a hosszú távú várható átlagos forintromlást sem fedezi. Ha ehhez hozzáadjuk az elérhető devizakamatot, a jelenlegi kamatszint mégannyira sem vonzó, mint ha csak azt nézzük, hogy nagyon közel van az elérhető $ kamathoz.
A kurmány és a jegybank Inflációs célkitűzése megvalósulni látszik,minden meg is van téve ennek az érdekében,orosz,kínai,és még ki tudja honnét felvett hitelek garmadája,márton próbálja pörgeti a gazdaságot,több, kisebb,de inkább kisebb sikerrel,vagy is inkább sikertelenséggel.Hajrá magyarország, győzzük le az orbáni diktatúrát!
ESL Tej LIDL 2,8% 315> 349. (korábbi 315-ről) Aldi 2,8% Tej 349 (ennek nem tudom a korábbi árát) Penny 2,8% tej 349 (korábbi 315-ről) Furcsán egyszerre emelnek/emeltek, Kartell gyanú. Pilos vaj 125g 399 Ft Mizo gyártja, ez pl. nagyon fingom, kék papíros. Best Buy Viszont a szintén Pilos 250g--os 949 Ft lett (korábban 649/699 volt) (kék papíros-normál, piros-sós). Többe kerül kg árban, mint a 125g-os, értelmezhetetlen. Talán a cukrot kevésbé akciózzák, 349 Ft alatti ritkán van, ellenben az árstoppos /utáni időszakban gyakran volt 299 Ft, ez is +15%. Az a baj, az átlag embert a normál kosár érinti, amit te is írsz. De ha megnézed, még miket néznek. Számtech alkatrészek akár (CD, meg mmindenféle marhaság), azok kifejezetten olcsóbbak lettek, amiket nem veszel, tehát nem érint, lehúzzák az inflát. Túltermelés+kereslet-hiány. Erősen északra fordulhatna itt az infla, ha berobban a Kína féle "támogatás".
Én a pénzváltósoknak nem adok el, viszem a bankba középárfolyamon. --- Az 1000-1200 forintos alma és a darabra adott banán a Lidl-ben se semmi. (Almát csak termelőnél veszek , 350ft/kg.) A legolcsóbb étolaj is 575 ft/l. ami 500 alatt is volt.
"Egy érdekes jegybanki ábra mutatja, hogy mi az újdonság a magyar inflációban." Szépen megmagyarázzák. Rosszul látják, az benne az újdonság hogy köze nincs a valósághoz. :)
Magyar Állampapír tulajok