Kérdés mit tekintünk ATH-nak, de ez csak évek múlva derül ki. Az ETF csomagok mögötti értéket kell megnézni, és az alapján dönteni - egyedi részvény meg tényleg olyan mint a kutya vacsorája. Nem ér rá az ember állandóan a válságra készülni, mert közben elszaladnak a lehetőségek. Lehet ülni aranyban is, kérdés kinek éri meg...
Az emberek többsége kp-ban és bankbetétben tartja a pénzét. Az állampapír csak a 2014 előtti időszak 3 hónapos ismétlődő lekötött betét szintű hozamot ad az idei évtől eltekintve, szerintem ez az év a kivétel. Az állampapír tökéletesen használható jól kamatozó bankszámlaként ahol még számlavezetési díj sincs. Azokat a pénzeket amik biztosan kellenek a következő 3-5 évben itt kell tartani. Amin hozamot akarsz azt tedd máshova. Az elmúlt két évben nekem a befektetéseim több mint 90%-a verte az állampapír hozamot, akár befektetési alap akár etf, vagy vagyon kezelés. Természetesen ott olyan pénzek vannak amik a következő 5-10 évben biztosan nem kellenek.
Visszanéztem a sajátomat 2011 jan 1-től. Volt 4 olyan év, amikor negatív reálhozam volt. 2011 -7,9%, 2012 -1,7%, 2018 -3,97%, 2022 -21,96%. Ez utóbbi okozhatta nálad a gondokat. A többi év viszont busásan túlkompenzálta ezeket. Ha úgy tekintem, hogy 2011 jan 1-jén még csak 0 reálhozamom volt (fogalmam sincs, mert addig a tőke is nőtt folyamatosan) akkor onnantól mostanáig a tőke 124,8%-a a reálhozamom, és ez tényleg több millió Ft, ahogy azt előtte is gondoltam. Van ebben a reálhozamban volatilitás, tehát nem biztos semmi sem, az időzítés és szerencse is számít.
Ezek csak feltételezések. Értem, hogy USA-ban nagyobb kamatot kapsz már lassan (vagy ténylegesen is) De a szar időszakban, alacsony kamatkörnyezetben is sokan állampapírban tartották a pénzüket, (akkor is romlott a forint) és még érdemi kamatot sem adott. (2016-2019, vagy valahogy így), még 1%-ot sem talán. 5.5-7% között kamat vs. 1% körüli (2016-2019), mi indokolná a kivételt? Hogy az OTP-vel vagy a Richterrel ez akár 1 hét alatt megcsinálható? Sokan mégsem vesznek részvényt, mert lutri. Valaki írta, talán nem itt, S&P-t most biztosan nem venne ATH-n. Ha pofára esés jön, nagy kopp lesz. Talán érdemes kivárni a részvényekkel, és pont emiatt nem fog elmozdulni a "keménymag", azonnal. Aztán lehet, hogy tévedek. Csak elmélkedés!
közben jött egy ilyen cikk https://www.portfolio.hu/deviza/20241006/meg-most-sem-keso-eurot-valtani-714493 406-408 környékéről várnék egy 400-399 visszatesztet, kivéve ha stabil dollárerő jön, dollár menetelés. https://www.investing.com/currencies/eur-usd Itt azért látható, hogy az utóbbi hetes 6 hétnyi erőlködést vett ki. Az utolsó 3 "classic" fordulós jel: zöld-doji piros, a piros a zöld alá. 1.07-1.06 benne van a pakliban, valamelyik elemző hát 410-410 feletti EURHUF-ot jósolt, érdekes, hogy pont eme jóslat után "azonnal" északnak indult.
Igen ezen elvek mentén maradtam anno, csak közben az öröklés is okafogyottá vált. 7 órát álltam sorba és még az ügyintézők is fenyegettek közben..... Aztán évente fizettem a kötelezőt és 6+ évesen úgy döntöttem vége mert nem jó híreket hallok. Kb 2 éve kiszámoltattam velük a r. hozamot ami még 600 + egy kicsi volt az előzetesben egy kb 10 oldalas PDF ben. Persze nem egy nulla o betű volt :) Ellenőrző hivatalos (nyilvános) adat (adatsor) sehol ami alapján ellenőrizhetnéd és azt mondom egy hét vakációra jó lesz még, felmondtam. Mindenféle "kalandos" okok miatt ezt 2 hónap múlva elszámoltak és kb 20 ezret kaptam amik a befizetéseim voltak. Ráadásul külön panaszra és kérésre újabb elszámolást is kaptam egy másik 10 oldalas PDF ben. A dossziémmal besétáltam a kormányablakba panaszkodni ( ez a hivatalos út) az ügyintéző is azt mondta ez hihetetlen.... Megfejtettük hogy a volorizációs szorzókban a kutya elásva és matematikai hibákat is találtunk, és mehetett a panasz a PBT-re. Tárgyalás következett és nem lett igazam, mert jogszabályi hivatkozásokkal védték magukat és adott helyzetben esélyem se volt cáfolni a tárgyaláson. Én meg 6K miatt nem fogadok szakértőt és ügyvédet, hanem úgy döntöttem más módon vasalom be a pénzem ami azóta busásan sikeredett is.....
Nem követem napi árfolyammal a reálhozamot. Idén titura emelkedik, a lehazudott ksh infla is a reálhozamomat emeli. A másik előnye, hogy a teljes összeg örökölhető, vagyis egy életbiztosításnak felel meg, aminek a díja nulla (ezt a díjat nem kell fizetni). És bármikor vissza lehet lépni, akár egy nappal a nyugdíjkorhatár előtt is.
A Fidesz többször is próbált belenyúlni magántulajdonba és magánjogba. Ha valakit emiatt sérelem ért, és bátran beleállt, az később jogi úton megkapta a méltányos kompenzációt. Volt, hogy ezzel eu bíróságra kellett menni. A manyup reálhozam kifizetése viszont méltányos kompenzáció volt, ezért ebben az ügyben jogorvoslat utólag nincs.
Biztos vagy te ebben ? nekem 2 hónap alatt a maradék 600 e esett le a reálhozamból, mert az infla elintézte ezt is. Persze előtte pár évvel nekem is milliós érték volt. Igaz közben a BB is lőrincbaráté lett aki ezen időszak alatt alatt megduplázta a vagyonát........
Anno mindenféle előzetes közlemény nélkül emelték a visszaváltási jutalékot. https://kiszamolo.hu/allampapir-fontos-valtozas/ Cirka 7000 milliárd Ft ül PMÁP-ban (ennek nagy része forró tőke), ezek egy része megindul valószínűleg a kamatokkal együtt. Szerinted honnan fognak pótolni például 2-3 ezer milliárdot, amikor az MNB 2000 milliárdos hiányát is képtelenek konszolidálni? Évek óta rendeleti kommunista kormányzás van. Semmibe veszik az ellenzéki véleményeket, erővel nyomnak át mindent, ami érdekükben és nem az ország érdekében áll. Egyik este kitalálják, 23:59-kor megjelenik a Közlönyben, másnaptól él. Ha korlátozzák a visszaváltást egyik este, már nem lesz időd lereagálni. Mindenki azt csinál, amit akar. Én egy cseppet sem bízom bennük.
Azt viszont meglepőnek találom, hogy miután az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek mondta ki ezt a rendelkezést, nem indult egy próbaper sem az eredeti állapot helyreállításáért,. Pedig igazából tömegesen kellett volna pereknek indulni.
Magyar Állampapír tulajok