Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 04. 16. 16:34
Előzmény: törölt hozzászólás
Egyelőre csak annyi van, hogy a kultúráért felelős helyettes államtitkár lenyilatkozta, hogy ne aggódjon senki, nyáron megyünk a strandra, most dolgoznak azon, hogy milyen előírásoknak kell majd megfelelniük a strandoknak - valószínűleg a nyugágyak egymástól való távolságára lesz valamilyen előírás plusz fertőtlenítés.
Mondjuk egy bolognai pulmonológus és Ursula Von Der Leyen inkább azt mondja, hogy idénre felejtsük el, de ezt kétlem, hogy az olaszok és spanyolok meglépnék...
https://www.repubblica.it/economia/2020/04/13/news/la_sottosegretaria_bonaccorsi_andremo_al_mare_in_estate_i_balneari_prima_serve_un_ordinanza_nazionale_-253939540/
- - - - - - 
Lesz strand, lesz fürdés és biztosan nem lesz plexi - de ez csak az én tippem.
CyrusTheGreat 2020. 04. 16. 16:19
Előzmény: #68017  Törölt felhasználó
Három éve volt, de turizmus szempontjából Velence már 250 éve katasztrófa sújtotta terület. A télben két dolog eszméletlenül segít:
- korán sötétedik -> sötétben már mindenki az étteremben/szálláson ül, négykor már sötét van, múzeumok még nyitva, de ember már nincs. Napközben vannak, de nem vészes, Dózse-palota is teljesen okés volt, hatalmas "bírósági" terekben voltunk két tucatnyian, lényegében nulla. Velence-kártyával nem kell sorbaállni, azt mindenféleképpen ki kell váltani és 3 napos traghetto-bérlet is benne van.
- hideg van -> a legtöbben nem vetemednek arra, hogy csak úgy sétáljanak a városban, nyűgnek tartják. Így tökéletes alkalom nyílik arra, hogy bejárd gyalogszerrel, pár olasz fiatallal találkoztunk úgy, hogy bejártuk a teljes San Marco városrészt, átsétáltunk a Rialton, majd vissza. Plusz, a hidegben nincs csatornaszag.
Eszméletlen hangulata van, várod, hogy egy háztetőről meglepjen egy orgyilkos, csak ajánlani tudom. Napközben megnézed szépen a barokk templombelsőket, este pedig megcsodálod a külsőket a kivilágításban. 
Basszus, most megint kedvet kaptam hozzá.
Borsodi_Bivaly 2020. 04. 16. 16:10
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 04. 16. 16:09
Előzmény: #68014  CyrusTheGreat
Az nem hangzik rosszul, bár az már kicsit scifi/posztapokaliptikus jellegűnek túnik igy egy korábbi bármelyik kiemelt budapesti helyszínhez képest.
Mondjuk a másik tippem még az volna, hogy egy jól időzített korán kelés is csodákra képes, csak sajnos abban külső tényezők akadályoznak(vagy max megyek egyedül :D).
CyrusTheGreat 2020. 04. 16. 16:08
Előzmény: #68013  Törölt felhasználó
Abban nem hiszek, hogy minden irodai munkakörnél elérhetővé válik, igazándiból erős meggyőződésem, ha elmúlik a víruspara, akkor szépen visszaparancsolnak mindenkit az irodába, maximum, akik eddig heti 1-2 napot kaptak, azoknál felmehet 2-3-ra. De az, hogy az ügyfélszolgálatok, a back office területek jó része olyan jellegű home office lehetőséghez jusson, mint a vírus előtt - erre nem fogadnék nagy összegben.
Az biztos, hogy meglepő helyeken láttam mostanra már közel nulláról felállított remote work lehetőséget, itt esetleg elgondolkodhatnak a vezetők azon, hogy heti 1-2 napra engedjék a kollégákat, de még mindig elég konzervatívnak érzem a nagy cégeket ilyen téren.
Meglátjuk, mit hoz a jövő. Nálunk egészen jól működik, de az elején részemről elég nagy energiát kellett kifejteni a megfelelő output eléréséhez, most már azért a kollégák is jobban érzik a dolgokat, stabilabb a működés és engem sem esz az ideg.
teglaherceg 2020. 04. 16. 16:08
Törölt hozzászólás
CyrusTheGreat 2020. 04. 16. 16:03
Előzmény: #68012  Törölt felhasználó
December első-második hetét ajánlom Velencére, tökéletes, este hétkor 4-en voltunk a Szent Márk téren. Sokkal jobb a hangulata a városnak sötétben és hidegben.
Törölt felhasználó 2020. 04. 16. 16:03
Előzmény: #68010  CyrusTheGreat
A home officeban meg mindig nem hiszel egyaltalan?
Nekem tokre nem hianyzik az iroda.
Törölt felhasználó 2020. 04. 16. 16:01
Előzmény: #68007  Sarpac
Beszaras = felelem.
En mar alig varom, hogy ujra lehessen "celtalanul", ertsd turisztikai vagy egyeb nem munka cellal utazni.
Itt az ideje Velencebe is elmenni, ha lecseng a dolog, reszben en is azt varom, hogy a beszariak vagy siman a "valsag" miatt lesz legalabb egy par honap, amig nem egymast tapossak majd az emberek.
elemerorsos 2020. 04. 16. 16:00
Előzmény: #68010  CyrusTheGreat
Pontosan. Nekem is volt pár vidéki lakásom, de már eladtam mindet, mert elegem lett abból, hogy szinte bármilyen időszakban az árnövekedés 50-60%-a volt a budapestinek, a többiről nem is beszélve (lakóközösség teljes dráma Bp-hez képest, a bérlők szintén).
CyrusTheGreat 2020. 04. 16. 15:57
Előzmény: törölt hozzászólás
Én sem értem egyébként, honnan jönnek mindig az olyan várakozások, hogy majd az aggló, meg a kistelepülések átvészelnek mindent, sőt, árnövekedés előtt vannak - hiszen home office, vírus, meteor, mittomén, elég sok irracionális érvet hallottunk.
Ha a budapesti lakáspiacon általános lesz az árcsökkenés (vagy valami kataklizma miatt esésről beszélhetünk), akkor az aggló, kisváros, falu, még jobban megfekszik...
Nem egészen értem, egy olyan centralizált, vízfejű országban miért várunk mást?
teglaherceg 2020. 04. 16. 15:54
Törölt hozzászólás
Sweex 2020. 04. 16. 15:50
Törölt hozzászólás
Sarpac
Sarpac 2020. 04. 16. 15:48
Előzmény: #68003  Törölt felhasználó
Ez nem be vagy nem be szarás kérdése. Egyszerű félelem ahol sok ember van onnan menekülni fognak! Ráadásul könnyen két körös lesz ez a vírus para is, ha ősszel újból elszállnak az esetszámok akkor meg lehet nézni majd ki akar belvárosban ingatlant venni.
Eleve túl volt fújva az egész és már jól látszott, hogy tetőzik ahogy az infla kezdett berobbanni + ehhez jön a víruspara meg a világgazdasági válság. A nagyvárosi ingatlanszektor nagy esés előtt ár!
teglaherceg 2020. 04. 16. 15:47
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 04. 16. 15:44
Előzmény: #68003  Törölt felhasználó
Mondjuk ha rajtam múlana akkor a buliturizmust tűzzel vassal irtanám,a balatoni turizmust is az tette  tönkre,sok igénytelen,felszínes ember,nem lehet rájuk minőségi turizmust építeni.
teglaherceg 2020. 04. 16. 15:43
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 04. 16. 15:37
A turista nem egy beszari fajta,aki félős,az eleve ki sem mozdul a saját kis lakásából,nehogy valami baj érje egy csúnya idegen országban.
A kikapcsolódásra,bulira vágyó fiatalok hamar vissza fognak térni,a családok meg ha lesz rá anyagi keret.
CyrusTheGreat 2020. 04. 16. 15:37
Előzmény: #68000  signal2
A turizmus, vendéglátás lassabb feltápászkodása egyáltalán nem jelenti a belváros halálát. Bőven lesz élet, csak nem olyan, hogy angol suttyók szaladgálnak egy szál fürdőgatyában a Jászai Mari téren. Majd meglátjuk mi lesz, sokszereplős a történet, kormányzati-kerületi döntések is sokat változtathatnak a dolgon, no meg persze a külső tényezők (mennyire akarnak majd idejönni és milyen típusú turisták).
elemerorsos 2020. 04. 16. 15:35
Előzmény: #67999  Sarpac
Nyilván nem 100%-on! De nem is 0% lesz, mint most. Én arra számítok, hogy a nyár nagyon gyenge lesz, de ősztől 50-70%-os lesz az idegenforgalom, és innen szépen tud növekedni. Ehhez minden adott, Budapest ár/érték aránya még javult is a forint gyengülése miatt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek