Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 19:13
Előzmény: #5737  kardkovacsi
Basszus London az egyik legdrágább város Európában a lakások tekintetében

Komolyan hihetetlen amiről meg akarjátok egymást győzni, ez egy koldus ország, ahol 20 milliót a tömegek akkor látnak ha meghal a nagymama és eladják a lakását

Nézz már körbe, normális autót nem tudnak az emberek venni
bebi_csibe 2016. 02. 02. 19:12
Törölt hozzászólás
Vortex 2016. 02. 02. 19:08
Előzmény: #5714  Törölt felhasználó
Egy konkrét bécsi példa:
link
És ezt adják ki kb. 150 ezer HUF-ért havonta.
kardkovacsi 2016. 02. 02. 19:08
Előzmény: #5683  Törölt felhasználó
Hát üsd be a glassdoorba egy itthoni meg egy kinti céget (ugyanazt) és meglátod.
600e-ért valami nagyon gyenge embert kapsz, főleg nem olyat aki 6-7e fontot keres kint.
A britteknél pedig nincs Budapesthez hasonló város mert a következő a sorban Birmingham ami 1.1M lakosú de nem hiszem, hogy ott 6-7k-s szoftveres fizetések vannak.
A dolog mondandójából persze nem vesz el semmit, hogy az átlag fizetésekhez képest bizony a Budapesti árak alacsonyak. Ennek pedig szerintem az egyik fő oka, hogy rengeteg üres telek van még a városon belül is. Mondjuk ott van a vágóhíd és környéke. A belváros 2-es villamossal 10 perc és több 10 hektárnyi üres telek amiről csak le kell bontani az épületet.
Nem mellesleg szoftveresként pont ezért nem gondolkodtam soha sem a kitelepülésen, mert a fő költségfaktorok jobbak itthon mint mondjuk Londonban vagy New York-ban.

Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 19:05
Előzmény: #5734  buyandhold
szerintem inkább az a kérdés, hogy a munkahelyet biztosító városokban mi a helyzet
Győrben volt rally tudtommal, mi a helyzet pl. Debrecennel, Kecskeméttel, Péccsel, Szegeddel?
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 19:04
Előzmény: #5732  Törölt felhasználó
Ebben mind igazad van, a hülyítésről annyit, hogy olasz újságok írták: a négerek állítása szerint USA szervezetektől kapnak pénzt az útra, hogy Európába jöjjenek.

Amiben nem értünk egyet az az, hogy ezt az Unió hagyni fogja. Merkel már most elvesztette a választásokat, ezt a többiek is látják. A nép kimondta, hogy nem kellenek az arabok/négerek. A nagyobb baj, hogy minket is kitolnak emiatt. Ezért kellene sürgősen euró stb.
buyandhold 2016. 02. 02. 18:56
Előzmény: #5733  buyandhold
valaki ajanlott nekem kaposvari lakasokat, ezert rakerestem a neten: hat brutalisan lent vannak az arak. Szolnokon hasonlo a helyzet.
Szoval vannak varosok, ahol egyaltalan nem indult be a piac. Es Szolnok pl. megyeszekhely. Ezert gyanus nekem ez a mostani rally, hogy csak nehany helyen ment fel, nem lesz ez tartos...
buyandhold 2016. 02. 02. 18:53
Előzmény: #5720  Törölt felhasználó
Milyen nm árakon vettél és mennyit lehetett alkudni?

En ugy latom, hogy Veszpremben nincs eladol lakas egy bizonyos fajtabol. Az elado annyit ker amennyit akar. Kereslet meg van. A belvarosi tegla lakas az eltunt a kinalatbol. Vehetsz kint panelt, tavalyi arhoz kepest duplan.
en 260ezer/nm aron vettem, de belvarosi, tegla, most volt felujitva, berlovel egyutt.

Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 18:30
Előzmény: #5731  Törölt felhasználó
Már többször kifejtettem az álláspontomat a témában. Nem gond, hogy tavaly bejöttek 1 millióan. Az sem probléma, hogy idén is be fognak jönni ugyanennyien. Ez nulla. A katasztrófa abban áll, hogy sok száz millióan állnak útra készen, akiket komoly hatalommal bíró külföldi és európai tényezők támogatnak / uszítanak / hülyítenek. Felfordulás lesz Európában, aminek ingatlanpiaci hatásai lesznek (egyebek mellett).
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 18:05
Előzmény: #5729  Törölt felhasználó
már tolják ki őket
most épp az annak idején a lengyeleknek is felajánlott 60x euróról beszélnek + jönnek a charter járatok
vagy azt gondolod, feladja a nyugat a jólétét és a biztonságát az arab csürhe miatt?
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 18:04
Előzmény: #5728  signal2
nem kőbányáról van szó
de bécsben sem a szlamról
én élhető korrekt lakásról beszélek
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 18:03
Előzmény: #5727  Törölt felhasználó
Fogadunk? :-)
signal2
signal2 2016. 02. 02. 17:58
Előzmény: #5718  Törölt felhasználó
500k/nm??? Max a Belváros, meg 1-2 budai hely.

Egy 60 nm-es téglalakás átlagos értéke 20 millió körül lehet, minden kerületet beleszámolva.
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:56
Előzmény: #5726  Törölt felhasználó
Kihajítják, ebben biztos lehetsz
Hollandia nem Amszterdam
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:54
Előzmény: #5724  Törölt felhasználó
"Az arabokat kihajítják"

Vagy nem.

"Nálunk a rácsodálkozás az érdekes, amikor egy német, holland rájön, hogy itt nincs rend, se demokrácia sesemmi"

Miféle rend van Hollandiában? Volt, az igaz, de már nincs, és egyre kevésbé lesz az.
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:35
Előzmény: #5723  Törölt felhasználó
Persze, a vidék sokkal jobban leszakadt mint Ausztriában, ez tény. Csak arra mutattam rá, hogy egyáltalán nem olcsóak nálunk a lakások. Ha majd a fizetés változik, ez is megy vele - ha
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:34
Előzmény: #5722  Törölt felhasználó
Azért sok nincs, de abban igazad van, hogy egyeseknek ez alternatíva lehet. Az arabokat kihajítják. Nálunk a rácsodálkozás az érdekes, amikor egy német, holland rájön, hogy itt nincs rend, se demokrácia sesemmi. Mert teljesen más évente 2-3 hónapot itt ejtőzni nyáron, vagy itt lakni 12 hónapot az évből.
A belga cikk kórház hasonlatát nem is értem, baszki itt romosak a kórházak. Mondjuk Belgiumot ezen a téren nem ismerem, de vélelmezem, hogy mint az egyik leggazdagabb európai ország, nem ilyen az egészségügy.
A cikk arról szól, hogy a faszi el akar adni lakásokat, házakat ennyi.
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:28
Előzmény: #5719  Törölt felhasználó
Vagy Bécsben is olcsó.

Egyébként a belső vándorlás is fontos. Magyarországon nagyobb a gazdasági szakadék a vidék-főváros viszonylatban, így a fővárosba vándorlás is erősebb. Ezért hangsúlyozom, hogy felesleges az átlagbérből kiindulni. A Budapestre költözők között több az átlagnál jobban kereső, és ők felfelé húzzák az ingatlan piacot.
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:26
Előzmény: #5707  Törölt felhasználó
Értem én :-)
A lényeg, hogy sok, 1000 euró alatti nyugdíjas van, és még több lesz, ami fokozza Kelet-európa vonzerejét migrációilag, főleg, hogy elárasztják az arabok a nyugatot.
Törölt felhasználó 2016. 02. 02. 17:22
Előzmény: #5717  Törölt felhasználó
Hogy jön ez ide? Eltérő a két város ingatlan összetétele, de ha kiveszed az egyik leggyakoribb típust, ami ráadásul az átlagosnál olcsóbb (ez egyre kevésbé igaz amúgy...), akkor torz képet kapsz.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek